Ēst vienmēr iesaka tikai istabas temperatūras šokolādi. Lai šokolāde sniegtu patiesu garšas baudījumu ar savu īsteno smaržu un izsmalcinātajām garšas niansēm, tai nepieciešami atbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Pietiks atcerēties trīs lietas par šokolādes uzglabāšanu – komentē "Fazer" pārstāve Baiba Gulbe.
Pievērs uzmanību derīguma termiņam
Jo mazāk piedevu un tauku, kā arī lielāks kakao sastāvs, jo ilgāks ir šokolādes uzglabāšanas laiks. Tumšo šokolādi var uzglabāt līdz pat astoņiem mēnešiem. Īpaša uzmanība jāpievērš šokolādēm ar piedevām, piemēram, riekstiem un rozīnēm. Tās nedrīkst turēt līdzās augļiem un dārzeņiem, jo tajos mēdz būt tārpi. Ilgākā periodā un neievērojot uzglabāšanas noteikumus, šokolādi var iekārot arī pārtikas svilnis un citi mājas kukaiņi. Drošības labad šokolādi var ievietot noslēgtā traukā vai papildus iepakojumā. Savukārt balto šokolādi neiesaka glabāt ilgāk par mēnesi, jo tā ir vistreknākā šokolāde, kuras sastāvā vispār nav kakao masas. Šokolādes konfektes ar pildījumu nav ieteicams glabāt ilgāk par divām nedēļām.
Neturi šokolādi ledusskapī bez vajadzības
Šokolādi nav ieteicams glabāt ledusskapī. Temperatūras maiņas ietekmē veidojas, tā sauktā, sarma uz šokolādes – no tās atdalās kakao sviesta kristāli, paaugstinās ūdens saturs, un izšķīdušais cukurs pēc iztvaikošanas veido cukura kristālus, kas izskatās pēc sarmas. Šāda šokolāde ir mainījusi savu garšu un smaržu, taču cilvēka organismam nav bīstama. Karstā laikā vai ļoti siltās telpās (virs 22*C), šokolādi pirms tam labi ietinot gaisu necaurlaidīgā materiālā, var uzglabāt ledusskapī – svarīgi nodrošināt, lai šokolāde nepiesūcas ar ledusskapja aromātiem.
Šokolādei patīk vēsa un tumša vieta
Vislabāk šokolādi uzglabāt pavēsā, tumšā vietā ap 18*C un ar mitruma līmeni zem 50 procentiem. Šokolāde viegli uzsūc smaržas, tāpēc ieteicams to glabāt slēgtā iepakojumā (neatvērt folija papīru pirms šokolādes lietošanas) un tālāk no spēcīgi smaržojošām garšvielām. Noteikti neturiet šokolādi blakus radiatoriem vai citiem siltuma avotiem, kā arī nepakļaujiet to tiešai saules staru ietekmei – šokolāde kusīs un mainīs garšas īpašības, kā arī izskatu.
Parasti uz iepakojuma ir norādīti ieteicamie uzglabāšanas apstākļi – ja tie ir ievēroti gan veikalā, gan mājās, šokolāde nemainīs ne savu garšu, ne izskatu. Der atcerēties, ka kvalitatīva šokolāde ir ar augstu uzturvērtību – bagāta ar šķiedrvielām, magniju un kāliju, tās sastāvā ir dzelzs, kalcijs, cinks, fosfors, D, E, H (biotīns) un B12 vitamīns.
Lai tu zinātu, kā garšīgi likt lietā saldumu atvilktnes krājumus, lūk, 17 lieliskas receptes šokolādes izmantošanai.
Mīkstie šokolādes cepumi ar zemesriekstiem
Sulīgi tumšās šokolādes cepumi ar zemesriekstu gabaliņiem būs gards našķis pie aromātiskas zāļu tējas vai kafijas tases. Recepti piedāvā saldumu zīmols "Laima" sadarbībā ar kulinārijas blogu "Našķoties".
Svaigi banāni tumšajā šokolādē
Pavisam vienkārši pagatavojams gardums reizēm, kad gribas ko saldu un garšīgu. Vajadzēs vien pāris banānus un mazliet izkausētas šokolādes, lai pagatavotu šīs svaigās "konfektes".
Trīskāršā šokolādes kūka
Baltā, piena un tumšā šokolāde vienā kūkā? Dietologi par šādu kaloriju bumbu saķertu galvu, bet mēs zinām, ka sevi vajag palutināt ar kārtīgu devu šokolādes, jo tā taču izraisa prieku. Šī trīskāršā, ārkārtīgi gardā šokolādes kūka mazai laimes sajūtai būs tieši laikā.
Karstā šokolāde uz karotītes – kā mājās pagatavot izkausējamo gardumu
Tā kā drēgnais laiks nekur vēl neatkāpjas, karsti un sildoši dzērieni joprojām ir aktuāli. Viens no gardākajiem aukstā laika dzērieniem visnotaļ ir karstā šokolāde. Ērts veids sildošajam dzērienam ir ar šokolādi uz kociņa vai karotītes, ko iemērkt uzsildītā pienā. Šo gardumu nebūt nevajag pirkt veikalos par bargu naudu – atliek izkausēt šokolādi mājās, pievienot tai garšvielas un ielikt formiņā karotītes, uz kurām šokolāde sacietēs. Kā tās pagatavot?
Gardākie šokolādes brauniji
Vienkārši un ātri pagatavojami, mitri un kārdinoši šokolādes brauniji.
Klasiskais šokolādes suflē
Ikvienu svētku galdu izrotās šokolādes deserta suflē. Tas ir ļoti maigs un gaisīgs, to ir vieglāk izcept nekā pasniegt. Ēdājiem jābūt ļoti disciplinētiem un līdzko suflē ir galdā, tas ir jāēd, jo tam atdziestot, tas saplok.
'Melnais princis' ar šokolādi
Torte "Melnais princis" ar šokolādi - derēs mazām un lielām viesībām.
Vienkāršais šokolādes brūnītis ar kraukšķi
Mīksta, drupana un ar kraukšķi - tāda ir šī šokolādes plātsmaize, kas no saldumu šķīvja pazūd ļoti ātri.
Pufīgie virtuļi ar šokolādes glazūru
Parastie virtuļi ar šokolādes glazūru - īpaši gaidīts kārums bērnu ballītēs.
Soli pa solim: mājās gatavoti biezpiena sieriņi šokolādes glazūrā
Saldie sieriņi ar maigu, krēmīgu biezpiena pildījumu, ko ieskauj šokolādes glazūra, ir daudzu kārumnieku iecienīts našķis. Izrādās, biezpiena sieriņus itin vienkārši var pagatavot mājās – lai to paveiktu, būs nepieciešamas vien silikona formiņas un pāris vienkārši produkti. Recepti iesaka lasītāja Dina Janulēviča.
Kārdinošās šokolādes pankūkas
Svētku dienas ir kā radītas tam, lai brokastīs sevi un citus mājiniekus, viesus palutinātu ar ko nebijušu. Un kāpēc gan tās nebūtu grēcīgi gardas šokolādes pankūkas, kas pasniegtas ar bagātīgu sāļās karameles mērci vai ievārījumu no krājumiem?
Elementārais šokolādes kēkss iesācējiem
Šokolādes kēkss, kurš sanāks pat iesācējiem.
Fondanti - kūciņas ar šokolādes pildījumu
Visgardākās franču fondanti - kūcijas ar šokolādes pildījumu, pasniegtas karstas ar vaniļas saldējumu.
'Mole'- pikanta tumšās šokolādes mērce meksikāņu gaumē
'Mole' ir Meksikas virtuvei raksturīga tumšās šokolādes mērce ar dziļu, izteiksmīgu un piesātinātu garšu, kuru vēl vairāk paspilgtina garšvielas. Šī mērce ir lielisks papildinājums gaļas, it īpaši liellopa gaļas, ēdieniem.
Kraukšķīgās šokolādes bumbiņas ar maršmeloviem
Salds un kraukšķīgs našķis, kura pagatavošanai vajadzīgas vien četras sastāvdaļas, un mazliet roku veiklības. No Izkausētiem gaisīgajiem zefīriem jeb maršmeloviem un mazliet kraukšķīgu brokastu pārslu sanāks gardas šokolādes bumbiņas.
Banānu un šokolādes mafini
Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.
Šokolādes 'brunete' ar augļiem un divu veidu riekstiem
Daudzu iecienīto šokolādes "bruneti", var pagatavot vēl gardākā versijā, masai pievienojot sulīgus augļus un divu veidu riekstus.