ārsts dārzeņi veselība paprika
Foto: Shutterstock
Pavasara gaidās, kad organisma rezerves ir izsīkušas un nākas samierināties ar kaprīzajiem laikapstākļiem, kāds tur brīnums, ja attopies gultā ar pilošu degunu un sāpošu kaklu. Cīnoties ar saaukstēšanās simptomiem, pilnvērtīgs uzturs ir īpaši svarīgs priekšnosacījums, tādēļ šoreiz skaidrosim, no kādiem produktiem būtu ieteicams atturēties, ja vēlies ātrāk atlabt.

Viens no populārākajiem pieņēmumiem ir tāds, ka slimojot vajag badoties. Daļēji tam var piekrist, jo pārēšanās nekādā gadījumā nenāks par labu infekcijas novārdzinātajam organismam, radot gremošanas sistēmai lieku slodzi, turklāt samazinātais fizisko aktivitāšu daudzums palēninās vielmaiņu. Tomēr nevajadzētu ieslīgt arī otrā galējībā un saaukstēšanās periodā ķerties pie drastiskām diētām. Visprātīgāk rīkosies, izvēloties zelta vidusceļu – pilnvērtīgu un sabalansētu ēdienkarti.

Tomēr, kā vēsta "Kitchenmag", ir virkne produktu, no kuriem uz laiku vajadzētu atturēties, ja esi saaukstējies, ticis pie gripas, angīnas, bronhīta vai citām elpceļu saslimšanām. Lūk, produkti, kas var būt par iemeslu dažādām komplikācijām un palēnināt atveseļošanos!

Piena produkti

Piena produkti veicina gļotu izdalīšanos, "bremzējot" klepus un iesnu ārstēšanu. Īpaši jāizvairās no trekniem piena produktiem (saldais krējums, sviests, siers), jo liekie tauki būs nevajadzīga slodze tavam organismam. Ja tomēr nevari atteikties no glāzes piena vai jogurta, pirms ēšanas pievieno tam šķipsnu kurkumas vai nedaudz rīvēta ingvera – iegūsi sildošu un veselīgu ēdienu ar augstu olbaltuma un kalcija saturu, turklāt garšvielas mazinās gļotu izstrādi veicinošo efektu.

Konditorejas izstrādājumi

Foto: Shutterstock

Cepumi, konfektes, kūkas un citi našķi nebūs labākā izvēle saaukstēšanās gadījumā. Tas tādēļ, ka šie izstrādājumi pazemina leikocītu (asins ķermenīši, kuri cīnās ar vīrusiem un baktērijām) aktivitāti. Savukārt tādas saldo našķu sastāvdaļas, kā kokosriekstu skaidiņas, magoņu sēkliņas, riekstu drumstalas un kakao pulveris, kairinās jau tā iekaisušo kaklu, provocējot kārtējo klepus lēkmi.

Tomēr nevajag ieslīgt arī pilnīgā askēzē, atsakoties no saldumiem pavisam – žāvēti augļi un ogas, dzērvenes pūdercukurā un veselīgie brokastu pārslu enerģijas batoniņi būs lieliska izvēle pie tējas tasītes. Īpaši ieteicama izvēle slimošanas periodā ir medus, jo tam piemīt ne vien patīkama garša, bet arī antibakteriālas un imunitāti stiprinošas īpašības.

Lasi tālāk un uzzini citus produktus, kuru izslēgšana no ēdienkartes palīdzēs ātrāk uzveikt saaukstēšanos.

Pusfabrikāti

Foto: Shutterstock

Slimojot ēst gatavošana ir pēdējais, par ko gribas domāt, jo šai nodarbei gluži vienkārši pietrūkst spēka. Tomēr nevajadzētu izvēlēties vieglāko ceļu, pārtiekot no pelmeņiem, "roltoniem", cīsiņiem un zivju pirkstiņiem, jo šie produkti ir grūti sagremojami pat veselam organismam. Vaina ir ne vien pusfabrikātu sastāvā, bet arī pārāk lielajā sāls daudzumā, ko tiem mēdz pievienot. Kā zināms, sāls aiztur organismā šķidrumu, līdz ar to kavēsies arī dažādu šlakvielu un citu slimības blakusproduktu izvade no tava ķermeņa.

Tā vietā labāk izvēlies ātri aplejamās putras un saldētus dārzeņus, kas tavai ērtībai jau nomizoti un sasmalcināti.

  • Šajā rakstā atklājām, kuras ir veselībai vērtīgākās putras, kā tā pareizi vārīt un citus putru noslēpumus, bet te smelies iedvesmu ātrām vakariņām no saldētiem dārzeņiem.


Cepti produkti

Foto: Shutterstock

Kartupeļu pankūkas, eļļā cepti biezpiena plācenīši, miltos panētas karbonādes un treknas kotletes – šo un līdzīgu ēdienu baudīšanu labāk atliec uz brīdi, kad atkal tiksi pie veselības. Cepti ēdieni ir trekni, grūti sagremojami un tādēļ rada lieku slodzi sirdij un aknām – orgāniem, kuriem arī bez tā visa slimošanas periodā dzīve nav nekāda saldā.

Vistas filejas novārīšana vai laša tvaicēšana neprasīs pārcilvēciskas pūles, turklāt tās atmaksāsies ar uzviju, palīdzot tev ātrāk izveseļoties.

  • Lai uzzinātu, kā izvārīt vistas fileju, lai tā nezaudētu sulīgumu, izlasi šo rakstu, bet šajā padomrakstā atklājām figūrai draudzīgu un veselīgu paņēmienu, kā izcept sulīgu vistu vai zivi cepamā papīra aploksnē.


Rieksti

Foto: Shutterstock
Kaut šķiet, ka rieksti ir visai nekaitīgi un pat veselīgi, tie tomēr satur ļoti daudz kaloriju: simts gramos riekstu var slēpties pat 600 kilokalorijas. Kaut arī tie ir "labie" tauki, tomēr, tieši pateicoties šiem taukiem, rieksti ir grūti sagremojams produkts. Turklāt riekstu apvalciņi mēdz nepatīkami kairināt kakla gļotādu, izraisot klepu, tādēļ šis nav ieteicams produkts, ja slimo ar kādu no elpošanas ceļu slimībām.

Lai papildinātu enerģijas rezerves, labāk sarūpē veselīgāku alternatīvu, apvienojot apgrauzdētas auzu pārslas un riekstus, mazliet žāvētu augļu un ķepīgu kļavu sīrupu vai medu pašgatavotā enerģijas batoniņā, ko baudīt pie siltas tējas. Šajā rakstā atradīsi padomus un receptes.

Svaigi dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock
Svaigu augļu un dārzeņu veselīgās īpašības ir nenoliedzamas, tomēr, slimošanas laikā, izvēloties lietot uzturā termiski neapstrādātus augļus vai dārzeņus, jāņem vērā, ka tavs, jau tā novārdzinātais organisms, to pārstrādei būs spiests tērēt lielu daudzumu enerģijas, kura ir nepieciešama cīņai ar infekciju. Ja ikdienā ir ieteicams ēst augļus un dārzeņus svaigā veidā, tad slimojot tos labāk tomēr vārīt, tvaicēt vai cept cepeškrāsnī. Termiski apstrādāti dārzeņi būs ne vien vieglāk sagremojami, bet mazināsies arī risks traumēt jau tā iekaisušo kakla gļotādu. Ja tomēr tev kārojas baudīt svaigus salātus, tad to pamatam izvēlies maigas salātlapas bez sīvuma (tādas, piemēram, ir raksturīgas rukolai) un tādas sastāvdaļas kā krēmīgo avokado, salmiņos sagrieztus gurķus vai sulīgus, mīkstus bumbierus.
  • Šajā rakstā skaidrojam, kā pagatavot tvaicētus dārzeņus, ja tev nav šim nolūkam paredzēta katliņa, bet te atradīsi apetītlīgas garšu variācijas krāsnī ceptiem dārzeņiem.

Uzmanies arī ar citrusaugļu iekļaušanu slimības perioda ēdienkartē. Kaut tajos ir daudz C vitamīna, tomēr citrusos esošā skābe var kairināt kaklu, tādēļ neaizraujies ar pārāk lieliem daudzumiem.

  • Lai uzņemtu vitamīnu devu un dotu pretsparu vīrusiem, te atradīsi sarakstu ar tiem augļiem, kuri ir sezonas plaukumā un meklējami veikalu plauktos.

Kafija

Foto: Shutterstock

Kā zināms, kafijas sastāvā esošais kofeīns veicina šķidruma izvadīšanos no organisma un rada papildu slodzi sirdij, kas slimošanas periodā nebūtu ieteicams. Arī kofeīnam piemītošās uzmundrinošās īpašības šajos apstākļos būs nevietā, jo, kā zināms, slimnieka labākie draugi ir miers un miegs. Arī gāzētie dzērieni, kas "uzlaboti" ar kofeīnu, slimošanas laikā jāizslēdz no ēdienkartes.

Slāpju veldzēšanai labāk izvēlies minerālūdeni, ogu morsus vai zāļu tējas. Lai vēl vairāk neciestu jau tā iekaisusī kakla gļotāda, atceries, ka tēja nedrīkst būt pārāk karsta – tā jādzer silta, maziem malciņiem.

  • Rūpējoties par tavu labsajūtu, "Tasty" neizsīkstošajos padomu krājumos sameklējām spēcinošus dzērienus, kas palīdzēs tev sasildīties un, ja nepieciešams, arī uzveikt pirmos saaukstēšanās simptomus. Lūk, 11 receptes vīrusu pieveiktajiem.

Alkohols

Foto: Shutterstock

Krūzīte silta groka vai karstvīna ar medu un citrusaugļu ripām var palīdzēt sasildīties, ja esi ieradies mājās pārsalis, slapjām kājām un ar pilošu degunu, bet cīņā ar vīrusiem un baktērijām alkohols ir bezspēcīgs. Tas ne vien radīs papildu slodzi aknām, kuras slimošanas laikā īpaši aktīvi pilda svarīgo toksīnu izvadīšanas funkciju, bet arī sašaurinās asinsvadus, saasinot galvassāpes. Turklāt alkohols veicina organisma atūdeņošanos, negatīvi ietekmē imunitāti un nekādā veidā nav savienojams ar paaugstinātu temperatūru.

Ja vēlies uzlabot savu pašsajūtu, labāk malko ingvera tēju ar medu un citronu, jo šis pārbaudītais kokteilis tiešām nāks par labu tavam slimības novārdzinātajam organismam.

Lieliska izvēle organisma vitaminizēšanai ir arī dažādi kokteiļi jeb smūtiji, ko vari malkot no rīta vai pusdienās. Ja zaļo smūtiju gatavošana tev ir sveša lieta, tad, lūk, receptes iedvesmai, lai veselīgais kokteilis vienmēr izdotos garšīgs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!