Ssohk - 24666
Foto: Shutterstock
"Ir dzirdēts, ka etiķkoka ziedkopas var pievienot dažādiem ēdieniem kā garšvielu un izmantot gardas limonādes pagatavošanai, bet internetā atrodamā informācija liecina, ka dažas etiķkoku sugas ir indīgas. Vai Latvijā augošos etiķkokus droši var izmantot kulinārijā, nebaidoties saindēties," interesējas mūsu lasītāja Anete. Lai viestu skaidrību, vērsāmies pie nozares speciālistiem.

"Indīgais etiķkoks jeb kāpelējošais indesetiķkoks (pirmreizējais latīniskais nosaukums tam ir Rhus toxicodendron, tagad pareizi sauc Toxicodendron radicans) Latvijā ir sastopams reti – tikai dažās kokaugu kolekcijās, piemēram, abos botāniskajos dārzos, Lēdurgas dendrārijā un vēl dažās. Indīgais etiķkoks diezgan būtiski atšķiras no parastā etiķkoka gan pēc izskata, gan pēc īpašībām. Tas ir neliels krūms vai kokveida liāna ar trīsdaļīgi saliktām lapām, dzeltenzaļiem ziediem un baltiem vai krēmbaltiem augļiem. Viss augs ļoti indīgs. Kaut gan arī parastajam etiķkokam ziedi ir zaļgandzelteni, bet tā augļi ir karmīnsarkani. Tātad – tad kad redzam etiķkoka sarkanās vālītes – tie jau ir augļi. Jāņem vērā arī tas, ka augļus ražos tikai sievišķie augi, jo parastais etiķkoks ir divmāju augs," skaidro Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadošā speciāliste Linda Strode.

Speciāliste piebilst, ka parastais etiķkoks Rhus Typhina, kas aug Latvijas dārzos, nevar izraisīt kaitējumu cilvēka veselībai – to var izmantot dažādos veidos, tai skaitā arī kulinārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!