Mācību gada sākums atgriež mūs ikdienas rutīnā, kuras neatņemama daļa ir ēdienkartes plānošana. Bērna launaga kārbiņa ik rītu vecākiem var sagādāt galvassāpes – ko lai tajā ieliek, lai bērns labprāt ēstu? Pēdējā laikā, pieaugot kvalitatīvās maizes piedāvājumam, launaga kārbiņas klasika – sviestmaizes – ir atkal populārāko ēdienu topā. Tādēļ ēdienu blogeris un divu bērnu tēvs Kaspars Virsnītis (@MyFoodbloger) iesaka, kā tās pagatavot un iepakot.
"Mana meita Amēlija ir ļoti aktīva – viņa apmeklē mākslas skolu un piedalās citās ārpusskolas aktivitātēs. Šajās aizņemtajās dienās mēs vienmēr pagatavojam viņai sātīgas maltītes, ko liekam launaga kārbiņā, lai būtu droši, ka viņai nepietrūks enerģijas. Launaga kārbiņā mēs liekam Amēlijas iecienītākos sendvičus, kas ir bieži "viesi" mūsu virtuvē. Tikai gatavojot meitas iecienītākos ēdienus, varam būt droši, ka viņa nemeklēs neveselīgas uzkodas. Tādēļ, gatavojot saturu bērnu launaga kārbiņām, ļoti svarīgi ir noskaidrot, kas viņiem patiešām patīk. Būtu jāpadomā ne vien par uzturvielām bagātām sastāvdaļām, bet arī jāsarunājas ar bērniem, lai veidotu izpratni par dažādiem variantiem sabalansētām maltītēm," saka Virsnītis.
Galvenā sviestmaižu sastāvdaļa ir maize. Daudzi uztura speciālisti ir vienisprātis, ka ogļhidrātiem ir jāveido līdz 45–60 procentus no launaga kārbiņas satura, un kvalitatīva maize ir viens no labākajiem ogļhidrātu avotiem. Zane Bērziņa, "Fazer Latvija" mārketinga vadītāja, atzīst, ka šobrīd aug pieprasījums pēc maizes, kurai ir augsta uzturvērtība: arvien vairāk apzinīgu vecāku iegādājas šo maizi saviem bērniem. "Mūsdienās veikalu plauktos pieaug to maizes produktu klāsts, kas nodrošina ne vien enerģiju un kalorijas, bet kam ir arī papildu uzturvērtība, jo tie satur vitamīnus un minerālvielas. Arvien vairāk ir produktu, kuru sastāvā ir dārzeņi vai kefīrs, daudz olbaltumvielu un diētisko šķiedrvielu. Tā kā bērniem garšo baltmaize, šādu maizes produktu izvēle nodrošina, ka viņu iecienītā maize ir arī uzturvielām bagāta," skaidro Bērziņa.