kotletes
Foto: Shutterstock
"Reiz kādā televīzijas pārraidē manīju, ka pavārs, gatavojot kotletes, ar spēku meta malto gaļu pret galda virsmu, darbību atkārtojot vairākas reizes. Kādēļ kotletes šādi "jāsit"?", jautā lasītājs. Šefpavārs un steiku restorānu tīkla vadītājs Kirils Martiņenko uzskata, ka kotlešu sišana ir ļoti būtiska darbība, kas nepieciešama, lai kotletes būtu sulīgākas un cepšanas laikā nezaudētu formu un masu. Šajā jautājumā pat profesionāļu viedokļi mēdz būt atšķirīgi, tādēļ lūdzām šefpavāra ieteikumus komentēt pašmāju pārtikas tehnologiem.

"Pirmkārt, sišanas procesā gaļas masa tiek piesātināta ar skābekli un kļūst gaisīgāka, otrkārt, šādas procedūras rezultātā gaļas olbaltumvielas labāk sasaistās, bet liekie tauki paliek uz bļodas malām vai uz darba virsmas," portālam "Aif" skaidro Martiņenko, piebilstot, ka svarīgi ir "sist" jau sagatavotu kotlešu masu, kurai pievienotas visas nepieciešamās sastāvdaļas. Veicamā darbība ir pavisam vienkārša – ņem vienā vai abās rokās izmīcītu un bumbā saveltu kotlešu masu un ar spēku met bļodā vai uz galda, atkārtojot darbību vismaz 5-6 reizes. Nodarbe neaizņem daudz laika un ir pat visnotaļ izklaidējoša, bet rezultāts esot tā vērts.

Šefpavārs atklāj arī ar savu ideālo kotlešu recepti: "Visgaršīgākās kotletes sanāk no jauktas maltās gaļas masas. Manas "zelta proporcijas" kilogramam kotlešu masas ir šādas: 300 g cūkgaļas, 400 g liellopa gaļas, 1 ola, 200 g baltmaizes un 100 g sīpolu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!