Mājās gatavots augu piens nav nekāda neiespējamā misija, pierāda garšīgā "Instagram" konta vegansvirtuve autore Kristīne Bergfelde, piecas minūtes garajā video nodemonstrējot trīs mājās gatavotu augu pienu receptes: auzu, rīsu un Indijas riekstu pienu.
Jebkura mājās gatavota augu piena pārpalikumus ir iespējams izmantot. Tos vari droši pievienot kūku, pankūku vai cepumu mīklām, kā arī apēst tāpat vien vai kopā ar brokastu putru vai smūtiju.
Lai pagatavotu augu pienu mājās, tev būs nepieciešams:
- blenderis;
- riekstu piena maisiņš vai marle, kas salikta vairākās kārtās;
- trauks uzglabāšanai.
Auzu piens
Sastāvdaļas:
- 100 g auzas;
- 2 – 3 ĒK kļavu vai agaves sīrups, vai 2 – 3 dateles;
- 1 TK vaniļas ekstrakts;
- šķipsna sāls;
- 1 l ūdens.
Izmērcē auzas uz pāris stundām vai uz nakti. Nolej atlikušo ūdeni un liek auzas blenderī. Pievieno saldinātāju pēc izvēles, vaniļas ekstraktu un šķipsniņu sāls garšai. Pievieno 1/2 ūdens un blendē apmēram divas minūtes. Pievieno atlikušo ūdeni un blendē vēl apmēram minūti. Izfiltrē auzu pienu caur riekstu piena maisiņu un lej pudelē vai burciņā. Uzglabā ledusskapī un izlieto trīs dienu laikā.
Indijas riekstu piens
Sastāvdaļas:
- 150 g Indijas riekstu;
- 2 – 3 ĒK kļavu vai agaves sīrups, vai 2 – 3 dateles;
- 1 TK vaniļas ekstrakta;
- šķipsna sāls;
- 1 l ūdens.
Izmērcē Indijas riekstus uz nakti vai karstā ūdenī vismaz 4 stundas. Nolej atlikušo ūdeni, noskalo riekstus un ber tos blenderī. Pievieno saldinātāju, vaniļas ekstraktu un šķipsniņu sāls. Pievieno 1/2 l ūdens un blendē apmēram divas minūtes. Pievieno atlikušo ūdeni un blendē vēl apmēram minūti.
Izfiltrē pienu caur riekstu piena maisiņu un lej pudelē vai burciņā. Uzglabā ledusskapī un izlieto trīs dienu laikā.
Rīsu piens
Sastāvdaļas:
- 200 g vārītu rīsu;
- 2 – 3 ĒK kļavu vai agaves sīrupa, vai 2 – 3 dateles;
- 1 TK vaniļas ekstrakta;
- šķipsniņa sāls;
- 1 l ūdens.
Izvāra rīsus un ļauj tiem atdzist. Liek blenderī un pievieno saldinātāju pēc izvēles, vaniļas ekstraktu un šķipsniņu sāls. Pievieno 1/2 l ūdens un blendē apmēram divas minūtes. Pievieno atlikušo ūdeni un blendē vēl apmēram minūti. Izfiltrē rīsu pienu caur riekstu piena maisiņu un lej pudelē vai burciņā. Uzglabā ledusskapī un izlieto trīs dienu laikā.
Cepumi no izfiltrētajiem pārpalikumiem
Noteikti nemet ārā izfiltrētos pārpalikumus, kas palikuši pēc augu piena gatavošanas, jo no tiem ir iespējams ļoti vienkārši pagatavot garšīgus cepumiņus.
Lai tos pagatavotu, sajauc kopā izfiltrētos pārpalikumus ar sagrieztu banānu, pāris ēdamkarotēm agaves sīrupa, nedaudz miltiem, auzu pārslām un eļļu. Visu kārtīgi samaisa un cep apmēram 20 minūtes 180°C. Ļoti garšīgi un bez pievienota rafinētā cukura!
Uztura zinātniece skaidro, kāpēc izvēlēties augu valsts dzērienus
Veselīgs dzīvesveids ir kļuvis par aktuālu tendenci ne tikai rietumos, bet arī Baltijas valstīs. Kā liecina pētījumu centra "SKDS" dati, kopumā 55 procenti cilvēku savus ēšanas paradumus raksturo kā veselīgus, savukārt 75 procenti cenšas savā uzturā iekļaut vairāk augu valsts produktu, kā arī izvairīties no ģenētiski modificētas pārtikas. Augu valsts produktos balstīts uzturs tiek uzskatīts par vienu no veselīga dzīvesveida pamatiem, jo augi uzturu bagātina ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un dažādām citām bioloģiski aktīvām vielām, kam ir labvēlīga un aizsargājoša ietekme uz cilvēka organismu. Šķiedrvielas palīdz līdzsvarot gremošanas sistēmu; vitamīni un minerālvielas spēlē svarīgu lomu praktiski visos organisma procesos, bet bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, antioksidanti, pasargā no brīvajiem radikāļiem, kas paātrina organisma šūnu bojāeju.
Vairums cilvēku nezina, ka augu pienu var lietot uzturā gluži tāpat kā govs pienu – pie kafijas, brokastu pārslām, pagatavojot smūtiju, pankūkas, zupas, mērces vai vienkārši dzerot no glāzes. Jāatzīmē, ka augu dzērieni nav tikai vegānu un veģetāriešu ēdienkartes sastāvdaļa un, lai tos pamēģinātu, nav jāpieturas pie konkrētas dzīves filozofijas – šie "pieni" ir vienkārši lietojami produkti, kas ļauj atklāt jaunas, unikālas garšas un ko iespējams iekļaut jebkurā ēdienkartē. Iemesli, kāpēc augu dzērienu popularitāte strauji pieaugusi, ir dažādi – patīkama garša, sastāvā esošās uzturvielas un vitamīni, samazināts tauku saturs, ētiski apsvērumi, diētas, vides aizsardzības aspekts u.c.
Augu dzērieni ir bagātināti ar cilvēkam nepieciešamajām uzturvielām, minerālvielām un vitamīniem. Tostarp tiem ir vairāki veidi un garšas, līdz ar to pastāv iespēja variēt un atrast sev tīkamāko variantu. Uztura zinātniece Kristīne Podvinska skaidro augu dzērienu galvenās īpašības: "Mandeļu dzēriens tiek uzskatīts par vispopulārāko "piena" dzērienu, kas dabīgi nesatur laktozi. Tā sastāvā ir folskābe, kas nepieciešama sieviešu reproduktīvajai sistēmai, cinks, kas ietilpst vairāku fermentu un insulīna sastāvā, kā arī darbojas kā fermentu aktivizētājs, magnijs, kas ir svarīgs centrālās nervu sistēmas veselībai, un nepiesātinātās taukskābes, kas ietekmē "labā" holesterīna līmeni. Sojas dzēriens satur augu olbaltumvielas. Tas ir arī lielisks magnija, mangāna, fosfora, selēna un kālija avots. Arī auzu dzērienā ir dažādi vitamīni, un tas lieliski papildina virkni ēdienu un dzērienu. Augu valsts produkti satur arī B3 vitamīnu, kas veicina normālu nervu sistēmas darbību, un B12, kas atbild par normālu imūnsistēmas darbību."
Uztura zinātniece norāda, ka arī rīsu dzēriens ir laba alternatīva, jo tas ir bagātināts ar B un D vitamīniem, šķiedrvielām un kalciju. Savukārt kokosriekstu dzēriens ir vissaldākais no iepriekš minētajiem, taču satur vismazāk cukura. Tajā ir arī daudz citu organismam labvēlīgāku vielu –dažādi vitamīni (B1, B2, C), kā arī kalcijs un selēns, varš, cinks, dzelzs un mangāns.