Foto: Shutterstock
Katrs tējas baudītājs zina, ka tēja var būt lielisks papildinājums jebkuram dienas laikam – vai baudi to, lai gūtu mundrumu dienas sākumam, vai vēlies nomierināt sevi stresa brīžos. Dienas laikā var nobaudīt daudz dažādu tējas garšu, svarīgākais – atrast pareizo tējas veidu, kas atbilstu noskaņojumam, ēdienam vai dienas laikam. Lai mums ierastajā tējas rituālā ieviestu jaunas garšas, ar citādu tējas baudīšanas filozofiju iepazīstina "Damman Tēja" pārstāvis Latvijā un Lietuvā Arturs Grikke.

Tējas vēstures pirmsākumi meklējami Ķīnā pirms vairāk nekā 2000 gadu, un no turienes tā pamazām izplatījusies pasaulē: vispirms uz kaimiņzemēm, tad, pateicoties eiropiešu jūrasbraucējiem, arī tālāk, nonākot Eiropā, Indijā un Amerikā. Gadsimtu gaitā tēja apmierinājusi visdažādākās cilvēku vēlmes – uzmundrinājusi, nomierinājusi, dziedinājusi un vienkārši sagādājusi prieku. Tēju iegūst no tējas krūma "Camellia sinensis", tāpēc Latvijas pļavās saplūcamo augu uzlējumi īsti nav tēja, kaut arī izcīnījuši stabilu pozīciju tēju hierarhijā. Gan zaļo, gan melno un balto tēju iegūst no viena auga; atšķirības nosaka tas, kura auga daļa tiek izmantota un kā tā tiek apstrādāta. No šī ansambļa "izkrīt" vienīgi sarkanā tēja jeb "Rooibos", kuras izcelsme meklējama Āfrikā.

"Tēja mūsu izpratnē ir kaut kas pilnīgi cits nekā ārstēšanās un zāles vai sarežģīti, nebeidzami rituāli. To visu var darīt, bet, līdzīgi kā kafija, arī tēja pilnā krāšņumā atplaukst tikai tad, ja to gatavo ar cieņu un mīlestību," teic Arturs Grikke.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!