Kā izmantot multivārāmo katlu pareizi un efektīvi, nepieļaujot muļķīgas kļūdas, skaidro portāla "Novate" speciālisti.
Pirmā kļūda – saldētu produktu gatavošana
Internetā ir daudz recepšu, kurās apgalvots, ka multivārāmajā katlā var gatavot saldētus produktus. Varēt jau var, tas tiesa, bet tas nenozīmē, ka ēdiens izdosies garšīgs. Atkausēšana prasīs papildu laiku, līdz katls varēs sākt gatavot produktus atbilstošā temperatūrā. Tas nozīmē, ka produkti pārāk ilgi sils un sutināsies nepiemērotā temperatūrā. Rezultātā tiks bojāta ne vien ēdiena garša un struktūra, bet, šādi gatavojot gaļu, zivis vai jūras veltes, pastāv arī risks saindēties. Tādēļ labāk produktus pirms gatavošanas multikatlā jau iepriekš atlaidināt pareizi (šeit atradīsi noderīgus padomus), nosusināt lieko šķidrumu.
Otrā kļūda – pārāk daudz šķidruma
Šo kļūdu bieži pieļauj tie, kuri ir pieraduši gatavot ēdienu uz plīts un tikai sāk apgūt multikatlu mākslu. Uz plīts iespējams ātri un viegli uzsildīt milzīgus toverus, kas piepildīti ar ūdeni vai buljonu iztvaicēt līdz biezas mērces konsistencei. Multikatls darbojas zemākā temperatūrā un ir gausāks, tāpēc, gatavojot, piemēram, mērces un sautējumus, jāizmanto mazāku šķidruma daudzumu. No parasta katla vai pannas gatavošanas procesā daļa šķidruma iztvaiko, bet multivārāmajā katlā tvaiks cirkulē katla iekšpusē. Tādēļ, ja pievienosi pārāk daudz šķidruma, ēdiena garša un aromāts būs mazāk piesātināts.
Trešā kļūda – nepareiza produktu ievietošanas secība
Daudzi maldīgi uzskata, ka visi produkti multikatlā gatavosies vienmērīgi, jo vāks taču ir cieši noslēgts. Tomēr tā nav. Sildelements atrodas ierīces apakšā, tāpēc apakšdaļā produkti uzkarsīs un būs gatavi daudz ātrāk. Tas nozīmē, ka pirmie katlā jāliek produkti, kuriem nepieciešams ilgāks gatavošanas laiks, piemēram, gaļa vai cietie dārzeņi – burkāni, kāļi vai kartupeļi. Un tikai pēc tam katlā liek konservētus vai iepriekš apceptus dārzeņus un graudaugus.
Ceturtā kļūda – ziņkārība
Jo īpaši pirmās reizes, izmantojot šo aizraujošo tehnikas brīnumu, ir kārdinājums ik pa laikam pavērt vāku, lai palūkotos, kā notiek gatavošanas process. Tomēr labāk saņemt grožos savu ziņkārību, jo, paverot vāku pat uz īsu brītiņu, multikaltlam būs nepieciešams papildus laiks, lai uzsiltu līdz iepriekšējai temperatūrai. Faktiski katru reizi, kad vēlēsies apmierināt savu ziņkāri, pierēķini gatavošanai nepieciešamajam laikam 20-30 minūtes.
Piektā kļūda – produktu neapcepšana
Sestā kļūda – nelaikā pievienoti garšaugi
Svaigi garšaugi ēdienam ir kā punkts uz "i". Tomēr, izmantojot multikatlu, jāņem vērā tā īpatnība, ka produkti tajā tiek sautēti salīdzinoši ilgi – ja zaļumus pievienosi jau gatavošanas sākumā, ilgstošas termiskas apstrādes rezultātā tie zaudēs gan savas garšas īpašības, gan koši zaļo krāsu. Ja vēlies pievienot garšvielas jau sākumā, tad labāk izvēlies sausos garšaugu maisījumus vai sasmalcinātus zaļumu kātus, garšaugu lapiņas iemaisot vai pārkaisot ēdienam vien brīdi pirms pasniegšanas.
Septītā kļūda – nepareizi izvēlēts katla lielums
Ne katrs multikatls ir piemērots jebkurai internetā atrastajai un teorētiski multivāres katlam paredzētajai receptei, jo gatavošanas laiks ir atkarīgs no konkrētā katla izmēra. Jāņem vērā, ka, lai nodrošinātu optimālu rezultātu, sautējamais trauks ir jāuzpilda vismaz līdz pusei vai līdz trīs ceturtdaļām no tā ietilpības. Ja trauks nebūs pietiekami pilns, ļoti iespējams, ka ēdiens pārvārīsies vai piedegs. Ja trauks būs pārāk pilns, trauks var netikt pilnībā pagatavots vai sākt "kāpt" pāri katla malām.
Astotā kļūda – pārāk ātri pievienoti piena produkti
Straujas karsēšanas rezultātā piena produkti ātri zaudē savas īpašības, un multikatls šajā jautājumā nav izņēmums. Ja minētas tādas sastāvdaļas kā piens, siers, krējums, skābs krējums vai krēmsiers, tad labāk nesteidzies tos likt katlā jau gatavošanas sākumā, jo, šādi rīkojoties, vari neatgriezeniski sabojāt ēdiena garšu. Vislabāk piena produktus pievienot gatavošanas pēdējo 15-20 minūšu laikā – ar to pietiks, lai tie "saprecētos" ar pārējām sastāvdaļām.