ergonomika virtuvē virtuves iekārtojums
Foto: Shutterstock
Liela daļa no mums dzīvo standarta sēriju dzīvokļos ar mazajām virtuvēm, kuras iekārtotas pēc personiskās gaumes un kurās gadiem uzkrātās vajadzīgas un nevajadzīgas lietas stāv uz ledusskapja, palodzes un plauktos. Virtuvē remonts bijis pirms gadu desmitiem, un, kā meistars "pēc standarta" uztaisīja, tā arī dzīvojam. Virtuvē ne vienmēr ērti noliekties pēc smagajiem vakariņu šķīvjiem vai kārtot traukus žāvētājā augstajā plauktā. Kā pārkārtot virtuvi ergonomiski jeb ērti? Tā, lai nesāp mugura vai locītavas, liecoties pāri darba virsmām, staipoties pēc katliņiem un ceļot krūzītes ārā no plauktiem.

Garais nostaigātais maršruts virtuvē

Kā virtuvē notiek pārtikas kustība? "Ja uz virtuves grīdas uzzīmētu kustību, ko ar kājām veicam, tad varētu redzēt, ka ļoti daudz nostaigājam. Var jau teikt, ka staigāt ir veselīgi, bet pēc nogurdinošas dienas uz kājām tas nav nepieciešams," stāsta Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš. Kustība parasti sākas no ledusskapja, tad seko virsma, uz kuras sagriežam produktus mazgāšanai. Tad seko izlietne, pēc tam gatavošanas virsma, plīts un cepeškrāsns. Beidzam ar virsmu ēdiena noformēšanai un novietošanai uz šķīvja. Tāpēc būtu vērts šo virtuves inventāru novietot tādā secībā, lai nav liekas staigāšanas," iesaka speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!