Izvēle, stāvot pie veikala plaukta
Kad izvēlamies dzērienu veikalā, vispirms jāsaprot, vai vēlamies šampanieti vai dzirkstošo vīnu. Joprojām daudziem ir sajūta, ka tas ir viens un tas pats, un asociācija, ka viss, kas burbuļo, ir šampanietis. "Tas ir tādēļ, ka savulaik vārds "šampanietis" un šis dzērienu stils nebija no likumdevēju puses aizsargāts. Tikai ar ļoti ilgiem Francijas un īpaši Šampaņas reģiona vīndaru un likumdevēju pūliņiem sāka to ierobežot. Un tā bija 20. gadsimta pirmā puse. Jo šampanietis bija viens no pirmajiem dzirkstošajiem dzērieniem, ko gatavoja, un viens no kvalitatīvākajiem tajā laikā. Līdz ar to katru pakaļdarinājumu sāka saukt par šampanieti. Un tajā brīdī, kad francūži centās to ierobežot, pilna pasaule bija ar pseido šampaniešiem. Arī mūsdienās joprojām ir dzērieni, ko cenšas tā saukt. Tomēr Eiropas Savienībā ir ļoti strikti noteikts, ka šampanietis – tā ir tikai Francija, Šampaņa, tikai noteikta gatavošanas metode, noteiktas vīnogu šķirnes, noteikta raža un daudzi citi parametri. Bet ārpus Eiropas Savienības joprojām gatavo pseido šampaniešus un raksta uz etiķetes, ka tas ir šampanietis. Piemēram, Amerikā, kur arī gatavo šampanieti, pieraksta, ka tas ir Kalifornijas šampanietis. Šādā veidā cenšas vienkārši norādīt uz dzēriena stilu un neko vairāk, jo mūsdienās jau cilvēki zina un saprot, kas īstenībā ir šampanietis un ka tas ir nosacīti dārgāks," stāsta Jānis Kaļķis.