derīguma termiņš produktiem
Foto: Shutterstock
Par gaļu, zivīm, olām, piena produktiem būtu skaidrs, ka lietot tos pēc derīguma termiņa beigām nedrīkst. Bet kā ir ar tādiem produktiem, kas, šķietami, nebojājas un varētu stāvēt plauktā mūžīgi, piemēram, makaroni, griķi, rīsi un šokolāde? To "Tasty" skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Jeļena Zagorska.

"Mūžīgi nekas nevar stāvēt. Tādā gadījumā nebūtu norādīti derīguma termiņi. Tie nav noteikti tāpat vien, bet gan mūsu drošībai. Produkti, kuriem norādīts minimālais derīguma termiņš, arī maina savus kvalitātes rādītājus, bet pēc termiņa beigām tie nav kaitīgi patērētājam. Tāpēc uz iepakojuma norādīts teksts "ieteicams līdz". Tos var lietot pēc derīguma termiņa beigām, bet vairs nevar gaidīt, ka produkts būs ļoti garšīgs un ar ļoti labu izskatu, piemēram, tam var būt izveidojušās nogulsnes. Bet šiem produktiem nevajadzētu būt kaitīgiem veselībai, piemēram, makaroniem. Tāpēc ir izstrādāti Ministru Kabineta noteikumi, kuros atrunāts, ka ir atsevišķas produktu grupas, kuras pēc minimālā derīguma termiņa beigām atļauts izplatīt dažādām organizācijām, piemēram, sociālās aprūpes centriem vai nodot ziedošanai. Jo ir ņemts vērā, ka šie produkti nav kaitīgi patērētājam, bet tiem var nedaudz pasliktināties kvalitāte," stāsta Jeļena Zagorska.

Vai var noteikt, ka makaroni vai šokolāde ir veca? "Šokolādei var parādītes nepatīkama garša, bojātu tauku garša, jo šokolādes sastāvā ir arī tauki, savukārt tiem ir tendence oksidēties. Makaronos var būt parādījušies kādi kukaiņi vai pelējums, vai tie kļuvuši drūpošāki. Ne velti ražotājs noteicis derīguma termiņu, ir veikti pētījumi, lai izvērtētu produkta kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!