Ko audzēt zaļumu dārziņā uz virtuves palodzes?
Foto: Shutterstock
Šobrīd "trendīgi" ir veidot mini zaļumu dārziņu virtuvē uz palodzes. Tas ne tikai personalizē virtuves interjeru, bet ir arī patīkama nodarbe – noplūkt dilles vai lociņus no sava mini dārziņa. Lai ierīkotu zaļumu dārziņu uz palodzes, nepieciešamas viens pāris lietas, bet emocionālais gandarījums par paveikto būs neizmērāms.

Šobrīd ir īstais laiks, lai uz palodzes audzētu lociņus. "Ja mājās atrodami sīpoli, kas jau sāk dzīt asnus, tos var ielikt zemē vai ūdenī. Traukā vai glāzē ielej ūdeni un ieliec sīpolu līdz pusei. Tas sāks izlaist saknes. Un nedēļas laikā var jau būt lociņi, ko piegriezt klāt salātiem," stāsta floriste Vēsma Mēnese. Galvenais lociņu izdīgšanai ir saules gaisma un siltums. "Ja palodze pietiekami saulaina, var iesēt dilles un pētersīļus kastītēs vai speciālos konteineros, var arī izmantot krējuma burkas, kuras nogriež aptuveni desmit centimetru augstumā. Vienā bedrē sēj pa vienai sēklai – ik pēc puscentimetra. Ja sēklas ļoti smalkas, sasēj vairākas un pēc tam tās var sapiķēt jeb ņemt pa vienam stādam un pārstādīt citā kārbā. Sēklas nevajag sēt dziļi – aptuveni piecus milimetrus."

Vēl uz palodzes var diedzēt sēklas, piemēram, kreses. Stādu audzētāji šobrīd piedāvā dažādas sēklas. "Ielej traukā ūdeni, saliec sēklas. Zemē tās neliek, tikai ūdenī. Gaidi, kad izdīgst aptuveni piecus centimetrus augsti dīgsti un vari tos pievienot salātiem. Galvenais, lai sēklas nesāk pelēt, jo tad tās būs pa galam. Šādi dīgsti būs lieliska un veselīga delikatese un vitamīnu avots pavasarī," stāsta Vēsma Mēnese.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!