skābeņu zupa
Foto: Shutterstock
Skābeņu uzplaukuma ilgi gaidītais brīdis ir klāt – ja neaug tavā piemājas dārzā, tad tirgū skābenes būs nopērkamas visu vasaru. Vari iegādāties lielāku daudzumu vienā reizē, jo skābenes ir ērti uzglabāt. Vien pāršķiro noplūktās skābenes, noskalo, ieliec traukā, uzliec virsū papīru un tā uzglabā svaigas skābenes, vai arī sakapā, uzkaisi sāli un liec saldētavā. Varēsi baudīt ilgu laiku dažādos ēdienos. Kā vislabāk gatavot skābenes ēdienos, "Tasty" stāsta Cēsu restorāna "Jāņoga" šefpavārs Jānis Sproģis.

"Skābenes ir pirmie zaļumi, ko es gaidu. Pirms divām nedēļām, kad sākās siltais laiks, tik ļoti gribēju pagatavot auksto zupu no skābenēm, ka speciāli pasūtīju tās no Vācijas, lai ātrāk tiktu pie ilgi gaidītās garšas. Skābenēm ir īpašais skābums, un tas ir lieliskās garšas noslēpums. Skābenes var pat aizvietot citronu, piemēram, pievienojot pie zivs. Domāju, ka šobrīd daudzi noilgojušies pēc zaļumiem un ir patīkami izmantot to, kas izaudzis dārzā." Kā stāsta šefpavārs, skābenes nav kaprīzs produkts. Vienīgi sezonas beigās nevajadzētu izmantot to kātus, jo tie būs kā salmi. Jānis iesaka lasīt sastāvu konservētām skābenēm, jo "esmu redzējis, ka pievieno visādus brīnumus". Un vēl – skābenes nevajag likt metāla traukos, tajos skābenes bojājas. Bet, lai iegūtu pavisam "svaigas" un kraukšķīgas skābenes, var paturēt brīdi ūdenī ar ledu, nosusināt ar salveti un tad tās atdzīvosies pilnā krāšņumā.

Spinātu zupa ar skābenēm

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!