Zemeņu ievārījumi ir dažādi – gan pēc garšas, gan krāsas, gan konsistences. Kā panākt, lai ievārījums ir biezs un tajā pašā laikā vijīgs, gandrīz kā džems? Jā, te ir viens triks! Recepti iesaka Stādu laboratorija.
Zemenes notīra, nomazgā, nosver un blendē. Jā – blendēšana ir tas triks un noslēpums, kas ievārījumam vēlāk dod džema konsistenci un reklāmiski vienādu, brīnišķīgi apetītlīgu skatu.
Zemeņu masu lej katlā, pievieno ievārījuma cukuru ieteiktajā proporcijā 1 (cukurs): 2 (ogas).
Uzkarsē, pavāra 5-10 minūtes, noņem putiņas, ja tādas veidojas.
Pilda sterilizētās burkās (arī vāciņus sterilizējam!) un uzglabā vēsā vietā.
Zemeņu un jāņogu džems
Zemeņu un jāņogu sezonā šī ievārījuma gatavošana ir pašā laikā! Skābā un saldā balanss lieliski derēs dažādu saldo ēdienu gatavošanā.
Zemeņu ievārījums franču gaumē
Zemeņu ievārījums franču gaumē - eksotisks našķis burciņā.
Zemeņu ievārījums bez cukura
Ja rūpējamies par savu veselību un nevēlamies uzturā izmantot rafinētu cukuru, desertu un citu saldumu gatavošanā ir jāmeklē alternatīvas. Medus vienmēr bijis cukura veselīga alternatīva. Izrādās, medu var izmantot arī ievārījuma gatavošanā. Līdzīgi kā šo zemeņu ievārījumu, var gatavot arī melleņu ievārījumu.
Zemeņu ievārījums: 11 receptes – klasiskas un ar radošām atkāpēm
Vasaras dienās tā vien gribas sildīties saulītē, smelties enerģiju un baudīt tikko plūkto zemeņu garšu. Taču, ticiet, pēc dažiem mēnešiem sev gribēsi uzsist uz pleca, kad ledusskapja krājumos atradīsi noglabātās zemeņu ievārījumu burciņas, ko likt lietā pie brokastu pankūkām, zieķēt ruletēs un biskvītkūkās vai pārliet pār saldējumu.
Eksperimenti konservēšanā: garšu kombinācijas, ko izmēģināt ogu ievārījumos
Melleņu ievārījums, ķiršu kompots, jāņogu želeja un citi konservējumi no vecmāmiņu pūra lādes ir klasika, kas neapgāžami ir gatavošanas vērta. Bet, ja arī jūsmājās nereti sarūpētie krājumi nemaz tik raiti netiek izlietoti, jo garšas kārpiņām viss kļuvis vienmuļš, vērts pagatavot arī kaut ko netradicionālāku. ''Tasty'' piedāvā izklāstu ar dažādiem augļiem un ogām, labāko saderību konservēšanā un eksperimentus, kas neliks vilties.
Kļūdas zemeņu ievārījuma gatavošanā, ko mēdzam pieļaut
Zemeņu ievārījuma gatavošana ir viens no tiem darbiņiem, kas vasaras laikā obligāti jāpaveic. Ikviens taču priecājas par iespēju pēc dažiem mēnešiem, drēgnā rudens vai ziemas svētdienas rītā uzziest ievārījuma karoti plānajām pankūkām. Tomēr ir dažas lietas, ko mēdzam darīt nepareizi.
Burku sterilizēšana mājās: kā sagatavot traukus konservēšanai
Tā kā strauji pietuvojies tas laiks, kad gatavojam ievārījumus, kompotus, sulas, sīrupus un citus labumus, ko no burciņām ēst ziemā, jāpadomā par to, lai trauki būtu piemēroti ieburkošanai. Kā sagatavot burciņas un stikla pudeles, lai ievārījumi tajās turētos svaigi vairākus mēnešus?
Kā no ievārījuma mājās ātri un vienkārši pagatavot marmelādi
Pašgatavota marmelāde no ievārījuma, džema vai augļu biezeņa būs lieliska dāvana svētkos gan lieliem, gan maziem saldummīļiem. Šī kāruma gatavošana tev neaizņems daudz laika, turklāt marmelādei vari izmantot arī tādu ievārījumu, kas sācis cukuroties un tādēļ vairs nav gana labs ziešanai uz pankūkām vai putras aizdaram.
Kā pagatavot ievārījumu vai kompotu bez cukura pievienošanas
Mūsdienās, kad veselīgs dzīvesveids ir īpaši aktuāla tēma, cukuru daudzi uzskata par saldo indi, cenšoties izvairīties no tā lietošanas visos iespējamos veidos. Izrādās, cukura trūkums nav šķērslis konservēšanai, jo ir virkne ogu un augļu vai dārzeņu, kam vajag pavisam niecīgu cukura daudzumu vai var iztikt pat pavisam bez tā.
Ogu laika padomi: varbūt neierasti veidi, kā izmantot ievārījumus un marmelādes
Praktiskas saimnieces ogu laiku izmanto dažādu gardu ievārījumu, saldskābu džemu vai neparastu čatniju gatavošanai, ko ģimene gardu muti notiesās, smērējot uz svaigi ceptas maizītes ar kraukšķīgu garoziņu vai pievienojot pankūkām vai brokastu putrām. Tomēr tie nav vienīgie veidi, kā patērēt ogu ievārījumus un marmelādes. Tikpat labi tie sader ar sieru, uzkodu maizēm un pat gaļas ēdieniem!
Konservēšanas zinības: Kāpēc ievārījums rūgst un sacukurojas?
Gandrīz ikviens kulinārijas entuziasts ir piedzīvojis brīdi, kad nākas konstatēt, ka vasarā ar mīlestību gatavotais ievārījums ir sarūdzis vai negaidīti mainījis savu konsistenci. Kāds ir iemesls šādām pārmaiņām un kā no tā izvairīties? Tasty.lv ielūkojās grāmatas "Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos", lai noskaidrotu svarīgākos iemeslus un padomus, kā no iespējamajām kļūdām izvairīties.
Pieci padomi, lai zemeņu ievārījums izdotos vienmēr
Vēl var paspēt noķert zemeņu sezonu "aiz astes" - jāsteidz šīs gardās ogas sagatavot ziemas mēnešiem: saldēt, vārīt ievārījumus, kompotus un čatnijus. Žurnāls "Ievas Māja" apkopojis piecus galvenos principus, kas jāievēro katru reizi gatavojos zemeņu ievārījumu - lai tas izdotos vienmēr!
Cik daudz ievārījuma jālej burkās?
Gatavojot ziemas krājumus, pat vispieredzējušākajām saimniecēm rodas dažādi jautājumi. Cik daudz ievārījuma liet burciņā - līdz augšai vai tomēr nē, kādēļ konservējumiem uzpūšas vāciņš? Atbildi atradām žurnālā Ievas Māja.
Vāru, vāru ievārījumu: speciālista padomi perfektām saldajām burciņām
Pienācis īstais brīdis, kad gatavot saldos krājumus ziemai – ievārījumus. Zemeņu sezona teju, teju beigsies, bet visas citas vasaras ogas vien tagad ienākas – sārtojas jāņogas, ķirši pilnbriedā tumšojas, bet upenes pa vienai vien nogatavojas krūmos. Tāpēc lieti noderēs apgūt dažas lietas, ja ievārījumu vārīsi pirmoreiz, vai atsvaidzināt atmiņu, pirms ķeries pie šī darbiņa atkārtoti.