Kādas olas izvēlēties veikalā
Olu ražotājs "Balticovo" savā "Facebook" kontā atgādina: ja arī tev ir svarīgi, kādos apstākļos dzīvojusi vistiņa, kas dējusi olas, tad liec aiz auss, ka šo informāciju vari redzēt par jebkuru olu, ko pērc. Skaties uz olas koda pirmā cipara un iegaumē, ko katrs no tiem nozīmē. Jo mazāks cipars, jo labvēlīgākos apstākļos vista ir dzīvojusi.
Zane Timpare, diplomēta uztura speciāliste gan olu numerāciju komentē šādi: "Pētījumi rāda, ka no olu uzturvērtības viedokļa pats galvenais tomēr ir barība, tās kvalitāte, ko saņēmušas vistas dēšanas laikā. Tātad visu izšķir saimnieks, vistu turētājs! Vienādi vērtīgas var būt gan brīvās turēšanas, gan kūtī dētas, gan bioolas. Turēšanas apstākļi ir visbūtiskākie, protams, domājot par vistu labsajūtu un attieksmi pret dzīvniekiem."
Burtu kodam, kas seko uzreiz aiz pirmā cipara, pievērst uzmanību noteikti ir vērts. Tas norāda olu izcelsmes valsti. LV apzīmē Latviju, PL – Poliju, LT – Lietuvu, utt.
Zināt olu izcelsmes valsti ir būtiski. Pārtikas un veterinārais dienests regulāri pārbauda Latvijas ražotnes. Taču tik stingra kvalitātes uzraudzība nav visās valstīs, no kurām Latvijas tirgū tiek ievestas olas. Neapskatot kodu, var gadīties iegādāties olas, kas ir ražotas, iespējams, neievērojot Eiropas Savienības standartus.
Cik ilgi vārīt olas
Katram ir savi olu vārīšanas paradumi. Var jau arī eksperimentēt, bet, ja vēlies izvārīt olu tieši tajā mīkstuma pakāpē, kādu kārojas, lieti noderēs šis olu vārīšanas špikerītis.
Olas ir jāēd
Olas var ēst droši – šādi secināts nopietnā 177 000 cilvēku lielā pētījumā, kas veikts pavisam nesan.
Diplomēta uztura speciāliste Zane Timpare "Balticovo" mājaslapā raksta: "Respektablā uztura žurnāla "American Journal of Clinical Nutrition" 2020. gada aprīļa numurā publicēts trīs apjomīgu starptautisku pētījumu pārskats par olu ēšanas ietekmi uz holesterīna līmeni, sirds un asinsvadu slimību attīstību un vispārējo mirstību. Šajos pētījumos bijuši iekļauti 177 000 cilvēku no 50 pasaules valstīm. Iespaidīgs skaitlis un apjoms.
Mūs, protams, interesē galvenie secinājumi. Un tie ir olu ēšanai patiešām labvēlīgi! Netika atrasta pamatota saistība starp olu ēšanu, holesterīna un triglicerīdu līmeņa izmaiņām asinīs, mirstību vai nozīmīgiem sirds un asinsvadu slimību gadījumiem. Turklāt atsevišķā sadaļā tika secināts, ka iepriekš minētajos trīs riska punktos nav atšķirības – vai nedēļā ēd septiņas olas, vai arī neēd nevienu.
Pētījumā bija iekļautas valstis no visiem kontinentiem. Kopsavilkumā vēlreiz uzsvērts, ka olas ir ļoti vērtīgs produkts."
Iedvesmai pamēģināt ko jaunu - receptes no "Tasty" olu ēdienu kolekcijas. Lai gardas un spēcinošas brokastis!
Universālais olu salātu sendvičs un tā dažādās variācijas
Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? "Barbora.lv" garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis iesaka
vienkāršu, taču reizē arī spēcinošu sendviču, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos.
Šitake sēņu omlete
Pirmais Latvijā pie šitake sēņu audzēšanas ķērās Andris Vjaksa, kurš saimnieko viesu mājā "Garīkas" un atpūtniekiem brokastīs galdā ceļ ekskluzīvu ēdienu – zem kraukšķīgu dārzeņu kalna slēpjas staipīga siera cepurīte, pufīga omlete un sātīgas sēnes. Sastāvdaļas namatēvs liek uz acs un arī citiem ēst gatavotājiem aicina darīt tāpat.
Apetīti rosinoša omlete mafinu pannā
Pievilcīga ideja, kā padarīt skaistāku brīvdienu omleti – gatavo to mafinu pannā. Jauns izskats arī atklās jaunu ēdiena baudījumu. Papildini brokastis ar gardu karstmaizi un kādu tomātiņu, gurķīti. Recepti iesaka gardēde Kristīne Pleiša.
Gaisīgā 'Poulard' omlete franču gaumē
Šai omletei ir īpašs pagatavošanas veids, kas to padara tik pufīgu, gaisīgu un kārdinošu. Baudi kopā ar salātiem. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore, gardēde Māra Ziemele.
Paipalu olas skotu gaumē
Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā mājsēdes periodā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.
Brokastu vēršacs ar griķiem un sēnēm
Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas. Recepti piedāvā "Elvi" pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Omlete ar mocarellu un ķirštomātiem
Omlete ir viena no populārākajām brokastu izvēlēm. Sulīgi ķirštomāti, mocarellas bumbiņas un aromātiskais baziliks piešķirs šim ēdienam saulainās Itālijas garšu nianses.
Pildītas karstmaizes ar olu kulteni, gailenēm un bekonu
Ja tev palaimējies tikt pie kādas saujas gaileņu un vēlies palutināt mājiniekus ar īpaši gardām un sātīgām brokastīm, pagatavo maizes "laiviņas", kas pildītas ar olu kulteni, gailenēm un bekonu, kas slēpjas zem kūstoša siera kārtas.
Olu kultenis ar gailenēm
Vienkārša un ļoti garda brokastu vai vēlo brokastu maltīte sēņu sezonai – olu kultenis ar gailenēm.
Sātīgais olu kultenis
Baudot atvaļinājumu un pavadot daudz ēdienreižu ārpus savas virtuves, vienā no savām mīļākajām kafejnīcām notiesāju sviestmaizi, kas kalpoja par iedvesmu šai receptei - olas ar spinātiem, sarkano sīpolu, krēmsieru un žāvētu lasi. Sātīgā kulteņa pagatavošana ir ļoti vienkārša un tā ir ideāli piemērota maltīte pirmajām vēsajām rudens dienām.
Olu kultenis ar pienu
Ikdienas rīta brokastīm - olu kultenis ar pienu.
Superomlete jeb Kā pielabināties vecākiem sestdienas rītā
Vienkārša un garda brokastu omlete, kas tapusi "Aikāgaršo" skolēnu pavārskolā. Ēdienu kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Carnikavas pamatskolas 5.klases skolēni.
Olu kultenis ar čorizo desu
Ātrām un sātīgām brokastīm – olu kultenis ar čorizo desas gabaliņiem. Tā kā desas gabaliņi ir pietiekami sāļi, sāli kultenim vari nepievienot.
Olu kultenis ar kūpinātu lasi, pasniegts uz grauzdiņa
Kā iesākt dienu lieliski? Pagatavojot ideālu olu kulteni, kas kusīs mutē. Pasniedz to ar kūpinātu lasi uz grauzdiņa, lai būtu ērtāka ēšana.
Gaisīgā dārzeņu omlete
Sātīga un ļoti gaisīga omlete ar krietnu sauju dārzeņu – tā, lai brokastis var baudīt divatā.
Tikai 3 sastāvdaļas: Maigā suflē omlete 'Poulard' franču gaumē
Sātīgā un maigā suflē omlete "Poulard" iemantojusi pasaules slavu ar savu neatkārtojamo gaisīgumu, turklāt tā ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama vien no trīs sastāvdaļām. Šī ēdiena pirmsākumi meklējami jau 1888. gadsimta Francijā, kad viesnīciņas "La Mère Poulard" īpašnieces Anetes Pulāras pīrāgām līdzīgā omlete kļuva slavena visā valstī, skaidro portāls "Lamerepoulard".
Franču omlete
Francūži zina, kā gatavot klasisku omleti. Lai gan visklasiskākā ir bez jebkādām piedevām, otra klasiskākā ir ar šampinjoniem (francūži ir kā traki uz šampinjoniem). Tā vienmēr ir cepta sviestā, ar sieru un sēnēm, kas, protams, arī apceptas sviestā. Ar šo omleti nekad nevar nošaut greizi, jo tā garšo visiem. Nu varbūt, ka negaršo tiem dažiem, kuriem nepatīk sēnes, bet tādu nav daudz.
Gaisīga cepeškrāsnī cepta omlete
Kādā sestdienas rītā secināju, ka gāzes balona krājumi ir izsīkuši, bet tas nemazināja manu apņemšanos ģimenei brokastīs pagatavot iecerēto ēdienu – maigu un gaisīgu omleti. Uzkarsēju elektrisko cepeškrāsni un ķēros pie darba!
Kabaču omlete
Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.
Omlete ar sēnēm
Omlete ar sēnēm – tik sātīga, ka derēs arī pusdienām.
Mafinu pannā ceptas krāsainās omletītes
Omletes var būt arī tādas – gatavotas mafinu pannā. Paprika, šķiņķis un baziliks piešķirs krāsainajām omletītēm īpaši lielisku garšu.
Kabaču 'frittata' jeb biezā omlete
Sātīga cepeškrāsnī cepta omlete ar kabačiem jeb biezā "frittata". Tā atšķiras no parastās omletes, jo sastāvdaļas tiek sajauktas pannā, bet omleti pabeidz cept krāsnī.
Džeimija Olivera vasaras veģetārā fritata ar kazas sieru
"Vasarā nekas nevar būt labāks par ātri pagatavojamiem un veselīgiem ēdieniem, kuru gatavošana un baudīšana sagādā prieku visiem ģimenes locekļiem," ir pārliecināts slavenais pavārmākslas virtuozs Džeimijs Olivers.
Sātīgās olas ar bekonu mafinu pannā
Brīvdienās brokastīm jābūt īpašām, it īpaši tad, ja ir svētki. Arī ierasto brokastu olu var pagatavot kā citādāk – izmanto mafinu pannu un tu iegūsi ļoti eleganti pasniegtas brokastis.
Sātīgā omlete ar pākšu pupiņām un sieru
Omlete, kas domāta nevis rīta cēlienam, bet gan pusdienām vai vakariņām. Recepti piedāvā Ieva, viena no Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa dalībniecēm.
Pildītā omlete ar bekonu un sieru
Brīvdienas nav iedomājamas bez sātīgām un nesteidzīgām brokastīm, tieši tāpēc omlete ir tas, kas vajadzīgs izsalkušajiem. Kraukšķīgais bekons, kūstošais siers un svaigie zaļumi garnējumā sagādās krietnu enerģijas devu lieliskam dienas sākumam.
Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu
Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.
Gandrīz omlete, tikai bez olām. Ditas Lases recepte
Laikā, kad veģetārisms un vegānisms bieži tiek asociēts ar diētisku un vēlmes ierobežojošu paradumu, veģetāra uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase uzrakstījusi pavārgrāmatu, kas pierāda pretējo – viņas "Veģetārēšana" pilnīgi noteikti ir domāta sevis palutināšanai un katra maltītes kumosa izbaudīšanai. Piedāvājam recepti no Ditas krājumiem, kas iekļauta arī jaunajā grāmatā.
Omlete vācu gaumē
Omlete vācu gaumē brangām brokastīm visai ģimenei.
Omlete provansiešu gaumē
Omlete provansiešu gaumē ar tomātiem, puraviem un baziliku.
Cepts avokado ar olu
Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.
Maigā omlete cepeškrāsnī
Maiga un gaisīga brokastu omlete, ko gatavo cepeškrāsnī, bet tikpat veiksmīgi to var izcept arī pannā uz plīts. Atbilstoši garšas kārpiņu gaumei un ledusskapja krājumiem to var papildināt ar dažādām piedevām - sieru, dārzeņiem, zaļumiem, gaļu. Recepti iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars.
Pusdienu omlete ar lēcām un brokoļiem
Gadās, ka lēcas izvārās pārāk daudz - apēd siltas, pēc tam uztaisi salātus - un vēl paliek pāri! Tā nu tapa šādas pusdienas - omlete ar lēcām un brokoļiem, kas šoreiz, starpcitu, arī bija palikuši pāri. It kā recepte tapa, apvienojot bļodiņas ar produktiem ledusskapī, bet rezultāts manuprāt ir atsevišķas receptes vērts, ne tikai no sērijas "ko iesākt ar pārpalikumiem".
Omlete ar kamambēra sieru
Omlete ar kamambēra sieru derēs gan brokastīm, gan launagam, gan vakariņām.
Padomjlaiku bērnudārzu un skolu omlete
Padomjlaiku bērnudārzu/skolu omlete – garda vēl joprojām!
Omlete ar šampinjoniem
Sātīgā omlete ar šampinjoniem.
Gardā omlete ar garnelēm un tomātu salsu
Gardā omlete ar garnelēm un tomātu un paprikas mērcīti.
Cepeškrāsnī cepta omlete – kuplākai saimei
Cepeškrāsnī cepta, garda omlete - lielākai ģimenei.
Omlete zemnieku gaumē
Sātīga omlete ar speķi - labam rīta sākumam.
Omlete ar šampinjoniem un šķiņķi
Omlete ar šampinjoniem un šķiņķi - lai pietiek enerģijas un spēka visai dienai.