Čili piedod asumiņu gan ēdienam, gan dzīvei, kurš gan to nezina! Arī pie mums var nopirkt Latvijā audzētus čili – vienu par otru niknāku. Kā saglabāt tos ziemai?
Džeimijs Olivers savā “Facebook” kontā iesaka čili izkaltēt. Viņa padoms ir vienkāršs: kaltēt čili siltā vietā kaut kur istabā vai tiešā saules gaismā un siltumā, izkaltušus likt burkās un vajadzības gadījumā nolauzt gabaliņu vai pierīvēt ēdienam.
“Tasty” arī ciena asumiņu un lieto čili, kur vien iespējams. Dalāmies ar receptēm un ieteikumiem, kā sagatavot čili ziemai, žāvējot, vārot ievārījumos un konservējot.
Kā mājās izkaltēt paša izaudzētos čili piparus
Ja šogad esi pacenties un savā dārziņā vai siltumnīcā izaudzējis asos čili piparus pats, tad ir vērts padomāt par to noglabāšanu arī tam laikam, kad nav iespējas tikt pie svaigiem čili (kaltēt un žāvēt, protams, vari arī pirktus čili). Viens no pateicīgākajiem veidiem, kā sagatavot čili ziemas krājumiem, ir kaltēšana. Kā to izdarīt pašam mājas apstākļos?
Asie čili pipari – kā uzglabāt, lai tie ilgāk saglabātos svaigi
Pikanto un izteikti aso maltīšu cienītāji zinās, ka šos ēdienus īpaši gardus padara ne vien kaltētās čili garšvielas, bet arī svaigie čili pipari. Tā kā bieži vien receptes pieprasa vien pusi vai nelielu gabaliņu no svaigajiem halapenjo vai citu šķirņu čili, pēc tam kļūst aktuāls jautājums par to, kā asos piparus uzglabāt, lai tie ilgāk saglabātos svaigi. Kāds tad ir labākais veids, kā uzglabāt svaigos čili, lai tie nesabojātos nedēļas laikā?
Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas
Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.
Saldais čili džems
Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.
Marinēti pipari ziemai
Marinēti pipari ar pētersīļa sakni burciņās priekš ziemas.
Kā pagatavot čili pulveri no tikai divām sastāvdaļām?
Nereti asāku ēdienu pagatavošana pieprasa ne tikai svaigu, sagrieztu čili piparu, bet arī tā pulveri. Protams, ērtākais veids, kā pie čili pulvera tikt, ir nopirkt to gatavu veikalā. Taču to pagatavot nav nemaz tik grūti pašam, vajadzīgas vien čaklas rokas, garšvielu smalcinātājs vai piesta un mazliet pacietības. Un, ja no atvaļinājuma atvesta kāda čili piparu virtene, kas lepni karājas virtuvē, kā pierādījums, ka tiešām esi bijis Ungārijā, tai būs atrasts ne tikai dekoratīvs, bet arī praktisks pielietojums.
Kabacis ar čili
Stādu audzētāji Stādu laboratorija ražas laiku pavada ar cimdiem rokās – ne jau tāpēc, ka būtu baltrocīši. Ir ienācies asais pipars "Poseidon"! Un tam bez cimdiem labāk netuvoties. Taču, satiekoties vienā burciņā ar kabaci, šis čili atmaigst. Rezultāts joprojām ir gana ugunīgs, bet ļoti, ļoti garšīgs.
Bazilika, čili un garšaugu – kā mājās pagatavot aromatizētu eļļu
Aromatizētai eļļai ir jābūt katras saimnieces virtuves plauktiņā. Tā lieliski garšos salātos, cepot gaļu, uzsūksies patīkams aromāts un garša, un tā lieliski papildinās tikko ceptu maizīti, iemērcot to eļļā. Turklāt nekas nebūs gardāks par pašgatavotu aromatizēto eļļu, un tas nebūt nav tik sarežģīti, kā varētu sākotnēji šķist.
Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku
Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!
Kabaču salāti ziemai ar čili un ķiplokiem
Vēl viena kabaču recepte - lai ziemā būtu gardi piedevu salāti.
Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili
Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu.
Čili kečupā marinēti gurķi
Gurķu ieburkošānas sezona ir klāt! Praksē pārbaudītu čili kečupā marinētu gurķīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.