Foto: Stādu laboratorija

Čili piedod asumiņu gan ēdienam, gan dzīvei, kurš gan to nezina! Arī pie mums var nopirkt Latvijā audzētus čili – vienu par otru niknāku. Kā saglabāt tos ziemai?

Džeimijs Olivers savā “Facebook” kontā iesaka čili izkaltēt. Viņa padoms ir vienkāršs: kaltēt čili siltā vietā kaut kur istabā vai tiešā saules gaismā un siltumā, izkaltušus likt burkās un vajadzības gadījumā nolauzt gabaliņu vai pierīvēt ēdienam.

“Tasty” arī ciena asumiņu un lieto čili, kur vien iespējams. Dalāmies ar receptēm un ieteikumiem, kā sagatavot čili ziemai, žāvējot, vārot ievārījumos un konservējot.

Kā mājās izkaltēt paša izaudzētos čili piparus

Foto: Shutterstock

Ja šogad esi pacenties un savā dārziņā vai siltumnīcā izaudzējis asos čili piparus pats, tad ir vērts padomāt par to noglabāšanu arī tam laikam, kad nav iespējas tikt pie svaigiem čili (kaltēt un žāvēt, protams, vari arī pirktus čili). Viens no pateicīgākajiem veidiem, kā sagatavot čili ziemas krājumiem, ir kaltēšana. Kā to izdarīt pašam mājas apstākļos?

Lasīt vairāk

Asie čili pipari – kā uzglabāt, lai tie ilgāk saglabātos svaigi

Foto: Shutterstock

Pikanto un izteikti aso maltīšu cienītāji zinās, ka šos ēdienus īpaši gardus padara ne vien kaltētās čili garšvielas, bet arī svaigie čili pipari. Tā kā bieži vien receptes pieprasa vien pusi vai nelielu gabaliņu no svaigajiem halapenjo vai citu šķirņu čili, pēc tam kļūst aktuāls jautājums par to, kā asos piparus uzglabāt, lai tie ilgāk saglabātos svaigi. Kāds tad ir labākais veids, kā uzglabāt svaigos čili, lai tie nesabojātos nedēļas laikā?

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Saldais čili džems

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.

Lasīt vairāk

Marinēti pipari ziemai

Foto: Shutterstock

Marinēti pipari ar pētersīļa sakni burciņās priekš ziemas.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot čili pulveri no tikai divām sastāvdaļām?

Foto: Shutterstock

Nereti asāku ēdienu pagatavošana pieprasa ne tikai svaigu, sagrieztu čili piparu, bet arī tā pulveri. Protams, ērtākais veids, kā pie čili pulvera tikt, ir nopirkt to gatavu veikalā. Taču to pagatavot nav nemaz tik grūti pašam, vajadzīgas vien čaklas rokas, garšvielu smalcinātājs vai piesta un mazliet pacietības. Un, ja no atvaļinājuma atvesta kāda čili piparu virtene, kas lepni karājas virtuvē, kā pierādījums, ka tiešām esi bijis Ungārijā, tai būs atrasts ne tikai dekoratīvs, bet arī praktisks pielietojums.

Lasīt vairāk

Kabacis ar čili

Foto: Stādu laboratorija

Stādu audzētāji Stādu laboratorija ražas laiku pavada ar cimdiem rokās – ne jau tāpēc, ka būtu baltrocīši. Ir ienācies asais pipars "Poseidon"! Un tam bez cimdiem labāk netuvoties. Taču, satiekoties vienā burciņā ar kabaci, šis čili atmaigst. Rezultāts joprojām ir gana ugunīgs, bet ļoti, ļoti garšīgs.

Lasīt vairāk

Bazilika, čili un garšaugu – kā mājās pagatavot aromatizētu eļļu

Foto: Shutterstock

Aromatizētai eļļai ir jābūt katras saimnieces virtuves plauktiņā. Tā lieliski garšos salātos, cepot gaļu, uzsūksies patīkams aromāts un garša, un tā lieliski papildinās tikko ceptu maizīti, iemērcot to eļļā. Turklāt nekas nebūs gardāks par pašgatavotu aromatizēto eļļu, un tas nebūt nav tik sarežģīti, kā varētu sākotnēji šķist.

Lasīt vairāk

Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku

Foto: Shutterstock

Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ziemai ar čili un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vēl viena kabaču recepte - lai ziemā būtu gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili

Foto: Shutterstock

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Čili kečupā marinēti gurķi

Foto: Privātais arhīvs

Gurķu ieburkošānas sezona ir klāt! Praksē pārbaudītu čili kečupā marinētu gurķīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!