Padomi lieliskām piparkūkām
Nekādā gadījumā nevajag "ķepīgajai" mīklai pievienot papildu miltus, jo laikā, kad tā tiek atpūtināta ledusskapī, milti uzbriest un padara to stingrāku.
Miltus nepieciešams uzbērt uz galda virsmas pirms mīklas izrullēšanas, lai tā neliptu pie galda.
Pirms izvēlies formiņas, ar kurām veidosi piparkūkas, ņem vērā to lielumu! Tas ietekmēs nepieciešamo laiku cepšanai. Mazākām piparkūkām pietiks ar 8 minūtēm, bet lielākām būs nepieciešamas 10-12 minūtes.
Piparkūku glazūras pagatavošana
Nepieciešams:
• 1 vidēja izmēra olas baltums,
• 165 g pūdercukura,
• 1/2 tējk. citronu sulas.
Visas sastāvdaļas liek bļodā, vispirms mazliet apmaisa un tad puto līdz masa kļūst stingra.
Gatavo masu pilda konditorejas maisiņā. Lai būtu vieglāk apgleznot piparkūkas, maisiņa galu var aiztaisīt ar gumiju vai knaģi.
Padomi nevainojamai glazūrai
• Olas pirms sadalīšanas kārtīgi jānomazgā, lai novērstu salmonellu iekļūšanas iespēju.
• Olas baltumu nedrīkst putot atsevišķi, jo tas radīs gaisa burbuļus.
• Sākotnēji ieteicams visas sastāvdaļas apmaisīt ar karoti vai lāpstiņu, lai pūdercukurs putošanas brīdī "neietu pa gaisu".
• Citronu sulu pievieno, lai neitralizētu pūdercukura saldumu.
• Masa jāputo līdz brīdim, kad tā kļūst tik bieza kā krējums.
• Ja ir vēlme izveidot krāsainu glazūru, krāsvielas pievieno, kad masa ir gatava.
• Ja glazūras masa paliek pāri, bļodu nepieciešams apklāt ar pārtikas plēvi, lai tā neapkalst.
Piparkūku apgleznošana mežģīņu tehnikā
• Pirms apgleznošanas piparkūkas pilnībā jāatdzesē.
• Lai process būtu vieglāks, vispirms var viegli ieskrāpēt piparkūkā pamatkontūras vēlamajam zīmējumam.
• Zīmējumu veidošanai var izmantot dažādas konsistences glazūras – lielākām detaļām krēmīgāku, bet līnijām, kontūrām un punktiņiem izmanto stingrāku glazūras masu. Glazūras konsistenci var izmainīt, pievienojot mazliet ūdens vai citronu sulas un iemaisot ar karoti vai lāpstiņu.
• Ieteicams nogaidīt, kad nožūst pirmā kārta, pirms tiek zīmētas nākamās detaļas.
• Glazūrai jāļauj nožūt istabas temperatūrā.