Šķiet, ka ap kovida laiku burciņas piedzīvoja vēl vienu slavas mirkli, kad ēdieni burciņās kļuva mazāk par stilīguma, vairāk par higiēnas apsvērumu vadītu atribūtu. Visiem ņemt salātus no vienas bļodas, grābstīties gar vienu un to pašu gaļas plati vai augļu šķīvja pēkšņi kļuva nevis draudzīgi un saprotami, bet bīstami. Ja ballītē katrs pagrābj savu uzkodu vai saldēdiena burciņu, nekāda grābstīšanās, divi metri, un visiem drošāk.
Higiēna ir svarīga visos laikos, taču liekas, ka burciņu mode nu jau turpinās citu iemeslu dēļ. Ērta ēdiena sagatavošana – liec tik' kārtu pēc kārtas! Noņemšanās gan mazliet lielāka, bet ir to vērts. Šī ir arī iespēja neatteikties no citkārt grūti pārvadājamiem un pasniedzamiem ēdieniem, minēsim to pašu siļķi kažokā un tiramisu. Burciņām ir arī vienkārša pārvadāšana, ērta lietošana – līdzi jāņem tikai dakšiņas un karotes. Un ļoti ērta savākšana – noliec, kur paņēmi, un viss! Un daudziem joprojām ir svarīgas personiskā ēdiena robežas, kad nav jāņem viss ar vienu karoti, visi visu neaiztiek. Un vēl – kas nav mazsvarīgi brīvdabā – burciņā mazāk iespēju ierāpot un ielidot visāda veida kukainīšiem.
Man ļoti svarīgi liekas tas, ka ēdiena garša burciņā pārāk nemainās. Skaidrs, ka ir lietas, kas daudz labāk garšo no smalka porcelāna vai kristāla bļodas, bet nebūsim sīkumaini. Ar dzērieniem šajā ziņā ir daudz sliktāk – es, piemēram, dzert no burkas tā arī neesmu iemācījusies, negaršo, nepatīkami un viss. Varbūt gadu par daudz, noteikti arī stilīguma par maz, bet man, lūdzu, dodiet glāzes. Bet ēdiens burciņas ir cita lieta. Ēdiens tajās izskatās lieliski, visi slānīši redzami, un garšo tikpat labi kā no tā jūsu smalkā porcelāna. Un, ja tas ir pikniks – nu kāds tur vēl porcelāns? Ja jāizvēlas starp papīra šķīvjiem (oh...) un stikla burciņu, tad stikla burciņa uz to brīdi noteikti kļūst par "porcelānu"!
Iedvesmai un idejām – "Tasty" receptes burciņēdieniem un ēdieniem ar lielisku burciņēdiena potenciālu!
Izslavētais Vilītes tiramisu burciņā
Pagājušajā gadsimtā man tiramisu šķita deserts, ko pagatavot var tikai izredzētie. Tāds desertu Olimps, kurā ne katrs var uzkāpt. Kaut kas tāds, ko izvēlēties pēdējai maltītei. Lielu lomu spēlēja arī leģendas par šo desertu – to taču ēda pat eņģeļi! Tiesa, to ēda arī kurtizānes, bet tās jau tie paši eņģeļi vien ir, jo spēja aiznest nebijušos baudu augstumos. Lūk, tiramisu solīja to pašu efektu – pacelt spārnos un nelaist zemē, līdz deserts notiesāts!
Siera kūka ar ogu mērci skaistā burciņā
Siera kūkas ir ārkārtīgi iemīļotas. Mutē kūstošas. Maigais krēmsiers spēlējas ar sezonas odziņu saldo akcentu. Turklāt receptes autore Elīna Krišjāne Gustsone aicina siera kūku pasniegt neparasti – skaistā un dekoratīvā burciņā.
Rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzamu, ogām un mandarīna miziņu
Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.
Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem
Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.
Kārtojums ar maskarpones siera un citronu krēmu
Gards un viekārši pagatavojams kārtojums bez cepšanas, vārīšanas. Ideāls deserts bez lieka laika patēriņa. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles Dzirnavnieks".
Kārtainie salāti ar sieru, vistu un sēnēm
Jaunas vēsmas uz svētku galda – salātu kārtojums ar sieru, vistu un sēnēm. Sastāvdaļu daudzums ir norādīts aptuvens, jo tas ir atkarīgs no trauka lieluma. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Rabarberu un siera kūkas krēma kārtojums
Vasarīgā rabarberu garša, kārdinošais izkats un ātrā pagatavošana šo kārtojumu padara par izcilu desertu piknikiem un dārza ballītēm. Recepti iesaka "Instagram" konta prieksgatavot autore Silva.
Zemeņu un biezpiena kārtojums ar grauzdētām auzu pārslām
Tuvojas Māmiņdiena, un, lai arī pie mums koki un krūmi vēl tikai plaucē bagātīgus pumpurus, citur pasaulē jau ienākas pirmā raža, tāpēc veikalu plauktos gozējas saldās, smaržīgās vasaras vēstneses zemenes. Lai iepriecinātu mammas un pateiktu paldies par mīlestību, rūpēm un atbalstu, ko viņas mums dod, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā garda zemeņu-biezpiena našķa recepti, ko ar nelielu palīdzību spēs uztaisīt pat pirmklasnieks.
Siļķes un mazsālīta laša kārtojums ar bietēm un kausēto sieru
Kad "siļķe kažokā" apnikusi, laiks izmēģināt ko jaunu – gardo mazsālītā laša un siļķes kārtojumu ar bietēm un kausēto sieru. Recepti svētku galdam iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.
Ašais jogurta un biešu kārtojums ar fetas sieru un valriekstiem
Krēmīgs jogurts, patīkami skābenas marinētās bietes, pikantais fetas siers un karamelizētu valriekstu saldums veido neticami saskanīgu garšu kombināciju. Šī kārtojuma pagatavošana aizņems ne vairāk kā 15 minūtes tava dārgā laika, bet rezultāts – gan garšas, gan izskata ziņā – būs restorāna cienīgs.
Kārtainais deserts ar musli, jogurtu un hurmu
Piecminūšu deserts ar kraukšķīgu musli, jogurtu un saldeno hurmu. Ja desertu vēlies treknāku, tad jogurta vietā vari izmantot putukrējumu.
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem
Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Pastas salāti ar spinātiem, citronu un baziliku
Ir iestājusies ilgi gaidītā vasara, un tā mūs arvien vairāk vilina doties pie dabas piknikos, pārgājienos un pastaigās. Vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu salātu recepti iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Pilngraudu pastas salāti ar mocarellu un bazilika pesto
Tomāti, mocarella un baziliks ir pārbaudīta garšu trīsvienība, kas lieliski iederēsies arī ātri pagatavojamos makaronu salātos. Recepti piedāvā veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks".
Kārtainie siera salāti franču gaumē
Šo salātu pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte gan ikdienai, gan svētku galdam. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.