Foto: Shutterstock
Kur to visu saliks? Kā to visu ēdīs? Neņems tak' līdzi rasola spaini un putukrējumu ar' nekuls meža vidū! Gatavojoties piknikam vai ballēšanai pie dabas, beigu beigās jāpaliek pie ceptas gaļas un čipsiem ēdienkartē, jo tā vienkāršāk. Bet arī piknikā var eleganti ēst visu, ko ēstu mājās pie balta galda ar smalku porcelānu un atšautu mazo pirkstiņu. Visu, sākot no siļķes kažokā līdz tiramisu, var salikt burciņās!
Burciņas ir viens universāls trauks, nudien. Iegūstot līdera pozīcijas ievārījumu un konservējumu frontē, tās jau vairākus gadus ir ieņēmušas arī svarīgu vietu arī hipsterīgās kafejnīcās un jaunu un bezgala stilīgu cilvēku ballītēs. Iespējams, kādu var mulsināt, saņemot alu vai sidru burciņā – sak, vai tad tiešām glāzes beigušās? Jādomā, ka burciņu parādīšanās bāros ir arī ekonomiski pamatota: burciņas labāk tur dzīves svētku spiedienu un tā neplīst kā glāzes. Labs ieguldījums ilgtermiņā!


Šķiet, ka ap kovida laiku burciņas piedzīvoja vēl vienu slavas mirkli, kad ēdieni burciņās kļuva mazāk par stilīguma, vairāk par higiēnas apsvērumu vadītu atribūtu. Visiem ņemt salātus no vienas bļodas, grābstīties gar vienu un to pašu gaļas plati vai augļu šķīvja pēkšņi kļuva nevis draudzīgi un saprotami, bet bīstami. Ja ballītē katrs pagrābj savu uzkodu vai saldēdiena burciņu, nekāda grābstīšanās, divi metri, un visiem drošāk.

Foto: Shutterstock
Makaronu salāti ir lielisks un gards burciņēdiens.


Higiēna ir svarīga visos laikos, taču liekas, ka burciņu mode nu jau turpinās citu iemeslu dēļ. Ērta ēdiena sagatavošana – liec tik' kārtu pēc kārtas! Noņemšanās gan mazliet lielāka, bet ir to vērts. Šī ir arī iespēja neatteikties no citkārt grūti pārvadājamiem un pasniedzamiem ēdieniem, minēsim to pašu siļķi kažokā un tiramisu. Burciņām ir arī vienkārša pārvadāšana, ērta lietošana – līdzi jāņem tikai dakšiņas un karotes. Un ļoti ērta savākšana – noliec, kur paņēmi, un viss! Un daudziem joprojām ir svarīgas personiskā ēdiena robežas, kad nav jāņem viss ar vienu karoti, visi visu neaiztiek. Un vēl – kas nav mazsvarīgi brīvdabā – burciņā mazāk iespēju ierāpot un ielidot visāda veida kukainīšiem.

Foto: Shutterstock
Ja siļķe var būt kažokā, tad kāpēc ne arī burciņā?

Man ļoti svarīgi liekas tas, ka ēdiena garša burciņā pārāk nemainās. Skaidrs, ka ir lietas, kas daudz labāk garšo no smalka porcelāna vai kristāla bļodas, bet nebūsim sīkumaini. Ar dzērieniem šajā ziņā ir daudz sliktāk – es, piemēram, dzert no burkas tā arī neesmu iemācījusies, negaršo, nepatīkami un viss. Varbūt gadu par daudz, noteikti arī stilīguma par maz, bet man, lūdzu, dodiet glāzes. Bet ēdiens burciņas ir cita lieta. Ēdiens tajās izskatās lieliski, visi slānīši redzami, un garšo tikpat labi kā no tā jūsu smalkā porcelāna. Un, ja tas ir pikniks – nu kāds tur vēl porcelāns? Ja jāizvēlas starp papīra šķīvjiem (oh...) un stikla burciņu, tad stikla burciņa uz to brīdi noteikti kļūst par "porcelānu"!
Foto: Shutterstock
Tiramisu ir kā radīts burciņai!


Iedvesmai un idejām – "Tasty" receptes burciņēdieniem un ēdieniem ar lielisku burciņēdiena potenciālu!

Izslavētais Vilītes tiramisu burciņā

Foto: Shutterstock

Pagājušajā gadsimtā man tiramisu šķita deserts, ko pagatavot var tikai izredzētie. Tāds desertu Olimps, kurā ne katrs var uzkāpt. Kaut kas tāds, ko izvēlēties pēdējai maltītei. Lielu lomu spēlēja arī leģendas par šo desertu – to taču ēda pat eņģeļi! Tiesa, to ēda arī kurtizānes, bet tās jau tie paši eņģeļi vien ir, jo spēja aiznest nebijušos baudu augstumos. Lūk, tiramisu solīja to pašu efektu – pacelt spārnos un nelaist zemē, līdz deserts notiesāts!

Lasīt vairāk

Siera kūka ar ogu mērci skaistā burciņā

Foto: Privātais arhīvs

Siera kūkas ir ārkārtīgi iemīļotas. Mutē kūstošas. Maigais krēmsiers spēlējas ar sezonas odziņu saldo akcentu. Turklāt receptes autore Elīna Krišjāne Gustsone aicina siera kūku pasniegt neparasti – skaistā un dekoratīvā burciņā.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzamu, ogām un mandarīna miziņu

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Kārtojums ar maskarpones siera un citronu krēmu

Foto: Publicitātes foto

Gards un viekārši pagatavojams kārtojums bez cepšanas, vārīšanas. Ideāls deserts bez lieka laika patēriņa. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles Dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti ar sieru, vistu un sēnēm

Jaunas vēsmas uz svētku galda – salātu kārtojums ar sieru, vistu un sēnēm. Sastāvdaļu daudzums ir norādīts aptuvens, jo tas ir atkarīgs no trauka lieluma. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Rabarberu un siera kūkas krēma kārtojums

Foto: "Prieks gatavot" publicitātes foto

Vasarīgā rabarberu garša, kārdinošais izkats un ātrā pagatavošana šo kārtojumu padara par izcilu desertu piknikiem un dārza ballītēm. Recepti iesaka "Instagram" konta prieksgatavot autore Silva.

Lasīt vairāk

Zemeņu un biezpiena kārtojums ar grauzdētām auzu pārslām

Foto: Publicitātes foto

Tuvojas Māmiņdiena, un, lai arī pie mums koki un krūmi vēl tikai plaucē bagātīgus pumpurus, citur pasaulē jau ienākas pirmā raža, tāpēc veikalu plauktos gozējas saldās, smaržīgās vasaras vēstneses zemenes. Lai iepriecinātu mammas un pateiktu paldies par mīlestību, rūpēm un atbalstu, ko viņas mums dod, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā garda zemeņu-biezpiena našķa recepti, ko ar nelielu palīdzību spēs uztaisīt pat pirmklasnieks.

Lasīt vairāk

Siļķes un mazsālīta laša kārtojums ar bietēm un kausēto sieru

Foto: Privātais arhīvs

Kad "siļķe kažokā" apnikusi, laiks izmēģināt ko jaunu – gardo mazsālītā laša un siļķes kārtojumu ar bietēm un kausēto sieru. Recepti svētku galdam iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Ašais jogurta un biešu kārtojums ar fetas sieru un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Krēmīgs jogurts, patīkami skābenas marinētās bietes, pikantais fetas siers un karamelizētu valriekstu saldums veido neticami saskanīgu garšu kombināciju. Šī kārtojuma pagatavošana aizņems ne vairāk kā 15 minūtes tava dārgā laika, bet rezultāts – gan garšas, gan izskata ziņā – būs restorāna cienīgs.

Lasīt vairāk

Kārtainais deserts ar musli, jogurtu un hurmu

Foto: Shutterstock

Piecminūšu deserts ar kraukšķīgu musli, jogurtu un saldeno hurmu. Ja desertu vēlies treknāku, tad jogurta vietā vari izmantot putukrējumu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem

Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Pastas salāti ar spinātiem, citronu un baziliku

Ir iestājusies ilgi gaidītā vasara, un tā mūs arvien vairāk vilina doties pie dabas piknikos, pārgājienos un pastaigās. Vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu salātu recepti iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Pilngraudu pastas salāti ar mocarellu un bazilika pesto

Foto: Publicitātes foto

Tomāti, mocarella un baziliks ir pārbaudīta garšu trīsvienība, kas lieliski iederēsies arī ātri pagatavojamos makaronu salātos. Recepti piedāvā veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Kārtainie siera salāti franču gaumē

Foto: Kadrs no video

Šo salātu pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte gan ikdienai, gan svētku galdam. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!