Rupjmaize, ķiploki, grauzdiņi
Foto: Shutterstock
Neatvairāmi smaržīgi, kolosāli kraukšķīgi, ne par cietu, ne par mīkstu – un daudz! Tāda laikam ir ideālo ķiploku grauzdiņu recepte. Lai grauzdiņi būtu svaigi, tieši tik kraukšķīgi, tieši tik ķiplokaini, cik vēlies, vislabāk grauzdēt pašam. Pirksti gan kādu brīdi smaržos pēc ķiplokiem, bet tas būs tā vērts!

Vislabāk grauzdiņiem der mazliet pastāvējusi maize, bet, ja ar to nokavēts, tas nekas, jāņem kas ir. Parasti izvēlamies rupjmaizi, bet dažādības pēc var sagrauzdēt arī sēklu maizei un saldskābmaizi, galu galā – arī baltmaizi. Jāatceras gan, ka uz vienas pannas vienā ilgumā vajadzētu likt maizi ar aptuveni vienādu struktūru, lai maize apgrauzdējas apmēram vienā ātrumā.

Ķiploku grauzdiņiem ir dažādas "ķiplokošanas" metodes, kad ķiplokus tiek pielikts gan pirms gan pēc cepšanas.

Grauzdiņi cepeškrāsnī ar ķiploku eļļu

Viena metode ir olīveļļā ar ķiploku spiedi iespiest ķiplokus – jo "niknākus" grauzdiņus vēlas, jo vairāk ķiploku. Ja vēlas, eļļai var pievienot ar saplucinātu rozmarīna vai timiāna zariņu.

Eļļu ar ķiplokiem samaisa un ļauj mazliet savilkties. Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem, liek sagriezto maizi uz pannā ieklātā cepampapīra un dāsni apsmērē ar ķiploku eļļu. Pāri var pārkaisīt nedaudz sarīvētu parmezānu vai citu cieto sieru.

Grauzdiņus cep 5 minūtes, tad izņem no krāsns pannu un grauzdiņus apmaisa. Ja vēlas, šajā posmā grauzdiņus maisot, var piebērt nedaudz smalki sakapātu ķiploku. Cep vēl 5 minūtes un pārbauda gatavību – ja tie apcepušies no visām pusēm, jāņem ārā no cepeškrāsns, ja ne, cep vēl 5 minūtes.

Kad grauzdiņi gatavi, tos atdzesē. Ja neēd uzreiz, tos labāk uzglabāt kādā ar virtuves dvieli izklātā noslēdzamā traukā tumšā, vēsā vietā.

Grauzdiņi cepeškrāsnī ar ierīvētu ķiploku

Grauzdiņus var apcept cepeškrāsnī, vienkārši tos apslakot ar olīveļļu. Pēc 5-7 minūtēm grauzdiņus izņem no cepeškrāsns, samaisa un cep vēl apmēram 5-7 minūtes. Kad grauzdiņus izņem no cepeškrāsns, tos vēl siltus katru ierīvē ar ķiploka daiviņu. Smalks un ļoti aromātisks roku darbs!

Grauzdiņi pannā ar ierīvētu ķiploku

Grauzdiņus var pagatavot arī pannā, tikai tad maize jāgriež ne pārāk smalkos gabaliņos. Panna kārtīgi jāsakarsē, eļļai jābūt padaudz un verdošai. Grauzdiņus cep lielā karstumā, grozot no abām pusēm, līdz tie liekas gatavi. Gatavos grauzdiņus liek uz papīra dvieļiem, lai uzsūktos liekā eļļa. Kamēr vēl silti, katru grauzdiņu ierīvē ar ķiploka daivu. Šādi ierīvējot, ķiploks būs ļoti jūtams, tāpēc jāuzmanās, iespējams, jāierīvē tikai viens grauzdiņa sāns – te jāeksperimentē!

Varen gardu un traki smaržīgu līgošanu!

'Ķieģelīša' ķiploku grauzdiņi majonēzes 'mētelītī'

Foto: "Našķoties" publicitātes foto

"Ķiploku grauzdiņiem jābūt kraukšķīgiem un riktīgi ķiplokainiem, tad, manuprāt, ir trāpīts desmitniekā! Lūk, mūsmājās iecienītākā ķipoloku grauzdiņu pagatavošanas metode, bet brīdinu, ka šie var izraisīt vēlmi gatavošanu atkārtot un atkārtot," atklāj garšīgā recepšu bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Kārtainie pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: DELFI

Mūsmājās šie salāti vienmēr no svētku galda "pazūd" pirmie, tāpēc nereti tiek gatavotas pat divas bļodas ar šiem salātiem. Viegli un ātri pagatavojami, kā arī draudzīgi veģetāriešiem, jo šeit nav ne miņas no gaļas.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Baltie ķiploku grauzdiņi

Baltmaizes ķiploku kumosiņi gatavi 10 minūtēs taukvāres katlā.

Lasīt vairāk

Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.

Lasīt vairāk

Ķiploku grauzdiņi uz svētku galda – ar mērcēm, salātos un ne tikai: 10 receptes

Foto: Shutterstock

Grauzdētas rupjmaizes stienīši, kas bagātīgi aizdarīti ar ķiplokiem, ir "kreptīga" uzkoda, kas īpaši labi smeķē ar glāzi vēsa kvasa vai alus, tādēļ tiem noteikti būtu jāatvēl vieta uz Līgo svētku galda. Un, ja vēl klāt tiks pasniegta kāda garda mērcīte vai pašgatavots smēriņš, tad grauzdiņu bļoda, lai cik liela būdama, tukšosies zibenīgā ātrumā.

Lasīt vairāk

Kārtainie grauzdiņu, siera un kukurūzas salāti

Foto: Shutterstock

Viegli īstenojama ideja darbdienu maltītei vai viesu uzņemšanai. Ātri, vienkārši, garšīgi!

Lasīt vairāk

Grauzdiņu salāti ar svaigu gurķi, sieru un vistas girosu

Foto: Shutterstock

Pikantie grauzdiņu salāti – vienkāršs izpildījums, bet gards un skaists papildinājums aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Kā mājās pagatavot ideālos grauzdiņus zupām un salātiem

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi maizes grauzdiņi Cēzara salātos vai maigā baraviku krēmzupā ir tas, kas padara šīs maltītes pilnīgas. Vēl jo vairāk, ja grauzdiņus būsi pagatavojis mājās pats. Kā to izdarīt?

Lasīt vairāk

Saimnieko gudri: ko iesākt ar sakaltušas maizes gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Ne viena vien mamma bērnībā mācījusi, ka pret maizīti jāizturas ar cieņu un to nedrīkst izmest. Tomēr ar produktiem gadās visādi, un reizēm maizes kastē palikusi kāda apkaltusi doniņa vai galiņš. Ja tā gadījies, nesteidzies to izmest – arī sakaltušai maizei var atrast pielietojumu!

Lasīt vairāk

Ķiploku grauzdiņi, krostini, brusketas un citas kraukšķīgas uzkodas garo vakaru īsināšanai

Garie ziemas vakari ir laiks, ko daudzi īsina ar filmām, grāmatām vai aizraujošām galda spēlēm. Šādu nodarbju neatņemama sastāvdaļa ir ātrās uzkodas. Protams, var izlīdzēties ar veikalā pirktu popkornu vai siera cepumiem, bet viena no gardākajām, lētākajām un vienkāršākajām uzkodām, ko vari ātri pagatavot mājās, ir maizes grauzdiņi. Lasot tālāk uzzināsi, kā tos pagatavot veselīgāk, kādās mērces un piedevas piestāv grauzdiņiem un kā tos gatavo Itālijā.

Lasīt vairāk

Padomā, pirms pērc! 13 veikala produkti, kurus var pagatavot mājās

Foto: Shutterstock

Nākamreiz, pirms veikalā ieliec iepirkumu ratos kečupa pudeli, majonēzes burciņu vai kartupeļu čipsus, padomā - varbūt ir vērts nedaudz papūlēties un gatavot šos produktus mājās? Apsolām, ka gatavošanas rezultāts tevi pozitīvi pārsteigs: gan tādēļ, ka vairumu no veikalā nopērkamajiem produktiem mājās uzmeistarot ir ļoti vienkārši, gan tādēļ, ka gala rezultāts ir daudz gardāks par veikalā nopērkamo! Ne tikai tādēļ, ka zināsi, "kas lācītim vēderā", bet arī tādēļ, ka varēsi konkrēti gardumu pagatavot tieši pēc savas gaumes un garšas izjūtām. Un, protams, sastāvā nebūs nevienas no kaitīgajām E vielām.

Lasīt vairāk

Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu

Foto: Privātais arhīvs

Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.

Lasīt vairāk

Pieci pareizas alus baudīšanas likumi un seši maz zināmi fakti par putojošo bairīti

Kaut arī alus popularitāte Latvijā un pasaulē strauji pieaug - mūsdienās alus ir trešais populārākais dzēriens pēc ūdens un tējas, tā lietošanas paradumi gadu gaitā ir būtiski mainījušies. Gaidot Līgo un Jāņus, Lido alus darītava izpētījusi un apkopojusi interesantus faktus par alu, ar kuriem nu iepazīstina plašāku publiku. Piemēram, tikai retais zina, ka pirmie profesionālie aldari bijušas sievietes, senāk ar alu ārstēja mēri un holēru, bet līdz šim stiprākais izgudrotais alus satur 67,5% alkohola.

Lasīt vairāk

Video: Kā pagatavot siera plati vasaras saulgriežiem?

Vasaras saulgrieži, bez šaubām, ir vieni no gaidītākajiem, gardākajiem un skaistākajiem svētkiem. Kā patīkami pārsteigt līgotājus ar vieglām un glīti noformētām uzkodām? Viss, kas vajadzīgs, ir zaļais siers ar baziliku, Trikāta Meksikāņu prieks ar aso un saldo papriku un Jāņu prieks ar ķimenēm. Papildus būs nepieciešams Trikāta Krievijas diētiskais siers (14%), zaļumi, marinēti pērļu sīpoli, ķiploku grauzdiņi un tumšais Jāņu alus.

Lasīt vairāk

Saimnieko taupīgi! Pieci padomi, kā izmantot iekaltušu maizi

Foto: Shutterstock

Visi esam piedzīvojuši brīdi, kad atklājas, ka maizes kastē vai maisiņā palikusī maize vairs nav pirmā svaiguma un nederēs sviestmaižu gatavošanai. Ekonomiski saimniekojot un domājot par vidi, piedāvājam piecus veidus, kā izmantot aizvakardienas maizi, dodot tai "otro elpu".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!