āboli
Foto: Shutterstock
Neraugoties uz to – ir vai nav ābolu gads, visiem, kam pieder lielāks vai mazāks ābeļdārzs, rudenī pienāk brīdis, kad ābolu birumu zem ābeles nevar vairs pārstrādāt ābolkūkās un biezeņos. Tad jāmeklē maisi un jābrauc sulu spiest.

Ābolu sula no pašu āboliem ir pieprasīts pakalpojums. Un, kur ir pieprasījums, tur arī piedāvājums. Spiež visā Latvijā, sulu tecina gan klienta tarā, gan piedāvā 3 – 10 litru maisiņus ar krāniņu, kā arī stāvpakas – tie paši maisi, tikai stingrāki, saturīgāki un uztupināmi uz kādas virsmas. Cena par spiešanu no 1,90 eiro par 3 litru iepakojuma līdz pat 5 eiro. Ir spiestuves, kas noteikušas minimālo spiešanas apjomu, piemēram, 50 vai 100 kilogramus ābolu. Ja āboli papildus jāpārlasa vai jāmazgā, cena ir augstāka, ja vienkārši sabērti spiedē bez izlases – zemāka.

Dažās spiestuvēs piedāvā ābolu sulai pievienot kādu garšu, piemēram, bieti, ķirbi vai bumbieri.
To, vai atmaksājas vest ābolu sulu spiest, katram jāizrēķina pašam, sulas pakas cenai pieskaitot klāt iztērēto benzīnu un patērēto laiku, ābolus lasot. Taču ābolu sulai no pašu āboliem ir arī naudā nenosakāma vērtība, un tā ir lieliska Ziemassvētku dāvana vai ciemkukulis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!