tīteņu rullēšana
Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi ir maģiski. Tiem piemīt tāda garša, kuras dēļ cilvēks gatavs tērēt savu laiku, plaucēt kāpostus, dauzīt lapas, klapēt gaļu, vīstīt tos kāpostos un vēl sautēt! Un brīdī, kad katla dibens sāk starp tīteņiem spīdēt, nožēlot, ka vajadzēja taisīt vairāk!

Kādēļ gan tā ir iekārtots, ka daudzas garšīgas lietas prasa milzu laika atdevi, lai tās novestu līdz gala rezultātam? Bet varbūt tās tik labi garšo tāpēc, ka ir ieguldīts laiks? Vai bezē – riekstu torte jeb mājās cepta "Cielaviņa" būtu tik garda, ja bezē kārtas netiktu žāvētas vairākas stundas un krēms sparīgi kults? Vai plucinātā gaļa dažādos hamburgeros un pamatēdienos garšotu tikpat labi, ja mēs nezinātu, ka tajā iegultīta gandrīz visa diena? Vai plānās pankūkas no šķīvja pazustu zibenīgi, ja pankūku kalna cepšana aizņemtu pāris minūtes? Kāpostu tīteņu fenomens ir apbrīnojams – manā paziņu un draugu lokā laikam nav tādu, kuri ieraugot katlu ar kāpostu tīteņiem, sajūsmā neiesauktos : "O! Tīteņi!"

Foto: Shutterstock

Manam kursabiedram ģimene algoja izbijušu Jūrmalas restorānu šefpavāri Moniku, kura ģimenei pirmdienās pagatavoja daudz ēdiena. Tā, lai var ēst visas nedēļas garumā. Tur bija zupas, kotletes, zivs marinādē, pildītās pankūkas un kāpostu tīteņi! Kursabiedrs bija dāsns un bieži aicināja badainos kursabiedrus, kuriem ģimenes nebija Rīgā, brangi noēsties Monikas "frīštikus". Ak, vai, pie visiem kāpostu dieviem, cik tie tīteņi bija labi! Un, cik daudz! Liels katls ar tīteņiem tā, manuprāt, ir skaista mīlestības valoda!

"Ņemšanās liela, bet, ja regulāri gatavo, tad jau piešaujas," teic restorāna 32. augusts šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs, kuru esmu uzaicinājusi uz sarunu par kāpostu tīteņiem. Viņš arī godīgi atzīstas, ka mājās tos negatavo, taču restorāna vajadzībām top milzīgs katls, kurā sautējas tīteņi. Smuki, stingri, lapas vaļā nelīp, pildījums ārā negāžas. Kā? Kā tas ir iespējams? Manā izpratnē – tieši tas kāpostu lapas origami ir vislielākais bubulis.

Plaucēt un klapēt

"Vislabākie tīteņi sanāk no jauno, vasaras kāpostu lapām, tad tās ir maigākas, lokanākas, labāk pakļaujas locīšanai. Rudenī un ziemā kāposti jau ir stingri un to sagatavošana prasa lielāku laiku. Tātad, ņem kāpostgalvu, noņem ārējās lapas, kas sabojātas, izgriež kacenu un liek verdošā ūdenī uz pāris minūtēm. Tad ņem ārā un pa vienai loba aplaucētās lapas nost. Ja paprāvs kāposts, tad var nākties noplaucēt vēlreiz. To jau redz, vai lapas ir aplaucētas vai nē, ja svaigas un kraukšķīgas, tad katlā iekšā!" pieredzē dalās Rūdolfs

Foto: Shutterstock

Noplaucētām lapām nogriež cietās dzīslas. Vasaras kāpostiem tās būs ļoti maz un maigas, bet rudenī ar nazi nāksies padarboties vairāk. Brīdī, kad apgriešana notikusi, jāsāk klapēšanas posms. Ņemam lapu un klapējam mīkstu. Galvenais ir neizvēlēties gaļas āmuru ar maziem smailiem izcēlumiem, to klasisko, ko iedomājamies, pieminot gaļas āmuru. Daudziem āmuriem ir divas puses – viena ar asumiem, otra gluda, jāizvēlas tā otrā. Vienlīdz labi var kāpostu ieklapēt ar jebko citu, kam ir gluda virsma, piemēram, stikla pudeli. Kāposta lapa ir jāpadara mīkstāka, bet tā nav jāsaklapē lupatās, tāpēc – nedaudz paklapējam, pavalstām, atkal paklapējam, līdz lapa kļūst elastīga. "

Ievīstīšana un sautēšana


Lapas izklapētas, tas labi, bet ko tālāk? Kā panākt perfektu tīteni? Rūdolfs rāda, kā pildījumu ievīstīt un sasegt ar kāpostu lapām. Izskatās gluži kā bērnkopības meistarklase – "ietin zīdaini, lai tas nenosper autiņu". Šefpavārs noliek lapu uz darba virsmas: "Tā, tagad ņemam tālāko malu un nolokam pāri pildījumam, tad ņemam sānu malas, salokam arī tās virzienā uz vidu, bet noslēdzošā ir kāposta mala, kas vistuvāk gatavotājam. Viss kāpostu tītenis tiek uzsēdināts tieši uz šīs pēdējās malas, tāpēc ir svarīgi, lai lapa ir mīksta un cietās dzīslas nogrieztas, jo, ja tā nebūs, tad tītenis vērsies vaļā! Zinu cilvēkus, kas tīteņus sasien ar auklu, bet tas ir lieki, ja ir mīksta lapa, stingra ietīšana, tad nekas tur vaļā neatsprāgs. Tālāk jau katrs rīkojas, kā uzskata par gardāku. Man garšo vienkārši sautēti tīteņi – lieku katlā, piešauju tomātu pastu, krējumu, garšvielas. Citiem garšo, ja tīteņus pirms tam apbrūnina cepešpannā un tikai tad sautē. Pati sautēšana arī var būt dažāda – der gan liels katls, gan sautējamais trauks – pīle". Starp citu tīteņus, ja mājās ir kūpinātava, var arī nodūmot! Iespējas tiešām ir daudz un dažādas!

Ko likt iekšā?

Kad taujāju, ko labāk pildīt kāpostu lapās, šefpavārs min, ka iespējas ir plašas: "Klasika ir maltā gaļa ar rīsiem, apjomam. Te vērts ielāgot, ka rīsus, pirms pildīt tīteņos, nevajag izvārīt mīkstus, jo sautējoties tie uzburbs un pārvērtīsies ķepīgā biezputrā. Rīsiem jābūt apvārītiem, apmēram pusi no paredzētā laika. Tiem jābūt "al dente", tā, ka uzkožot jūt – iekšā vēl ciets. Protams ir arī veģetāro pildījumu versijas, var likt tikai gaļu, var bagātināt ar garšvielām.

Foto: Shutterstock

Tāpat iesaku neaizmirst ģeniālo izgudrojumu "slinkie tīteņi", šajā receptē vienkārši tīšanai paredzēto lapu smalki sakapā un pievieno gaļas masai, visu kārtīgi samīca, izklapē, sataisa bumbiņās, apcep un sautē!"

Kuri kāposti labāki

Foto: Shutterstock

Konkrētas kāpostu šķirnes, no kā gatavot tieši tīteņus, šefpavārs nenosauc, tikai atgādina, ka galvenais ir mīksta, izklapēta un elastīga lapa: "Laba alternatīva ir Savojas kāposts, jo tam krokotās lapas jau kopš dzimšanas ir mīkstas, piedevām tīteņi iegūst neparastāku izskatu. Nevaru ieteikt gatavot no sarkanajiem kāpostiem. Esmu vienreiz mēģinājis un pats sapratis, ka nebūs. Ar garšu tur viss ir kārtībā, bet tas izskats pēc sautēšanas katlā ir baiss, atvainojos par epitetiem, bet katlā ir virums cūkēdiena un samazgu tonī. Galīgi nerosina apetīti. Un, nē, etiķa pievienošana te nepalīdzēs krāsu saglabāt! Ķīnas kāposts ir pārāk plāns un trausls, lai labi pildītu pildījuma noturēšanas funkciju."

Kāda ir labākā tīteņu recepte?


Šefpavārs uz jautājumu, kur atrast vislabāko kāpostu tīteņu recepti, atbild neminstinoties: " Pie omes! Gluži tāpat kā ābolkūkas un citas receptes, ko mēdzam ielikt sadaļā "bērnības garša". Es kāpostu tīteņus tieši tā arī iemācījos gatavot, jo omes zina vislabāk! Un viņām arī sanāk!"

Savukārt "Tasty.lv" piedāvā izmēģināt kādu no šīm kāpostu tīteņu receptēm! Lai mīkstas un paļāvīgas kāpostu lapas, gards pildījums un laba apetīte!

No omas krājumiem: kāpostu tīteņi tomātu pastas-saldā krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock

Ļoti garšīga maltīte, kuras recepte meklējama omas krājumos. Ēdiens būs ar mājas sajūtu. Viegli pagatavojamie kāpostu tīteņi mērcītē nav pārlieku trekni, bet sātīgi gan. Tie garšos gan lielajiem, gan mazajiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Foto recepte: 'superslinkie' kāpostu tīteņi

Foto: Privātais arhīvs

Šī "superslinko" tīteņu variācija iepriecinās tos kāpostu tīteņu cienītājus, kuriem nav laika un pacietības oriģinālās receptes gatavošanai, bet gribas baudīt kopš bērnības iemīļoto garšu kombināciju. Sasautējot visus labumus lielajā katlā, varēsi mieloties kaut trīs dienas pēc kārtas, jo uzsildot šis ēdiens kļūst arvien gardāks. Recepti iesaka mūsu lasītāja Lūcija.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: klasiskie kāpostu tīteņi Latgales omes gaumē

Foto: DELFI

"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo tieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem

Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem – sātīgām un gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - gardie kāpostu tīteņi ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Viltotie kāpostu tīteņi

Foto: DELFI

Kāpostu tīteņu šmorēšana ir gana laikietilpīgs process, ko atlikt uz citu reizi, bet, ja tik ļoti kārojas šī klasika, izmēģini recepti, kas neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts, turklāt gala rezultāts arī neliks vilties.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Foto: mosfood

Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.

Lasīt vairāk

'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,

Lasīt vairāk

Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci

Foto: Vida Press

Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili.

Lasīt vairāk

Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!