cepumu krēms cepumi
Foto: Shutterstock
Ja pirms desmit gadiem, pētot lielākoties ASV ēdienu blogeru receptes, uzduroties vārdiem "biscoff spread" un "cookie butter" nācās meklēt, kas tas tāds "cepumu sviests" tāds ir, šobrīd jau šo burciņās iepakoto gardumu var sastapt arī vietējos veikalos. Kā šo gardo smēriņu, kas pagatavots no cukurotiem cepumiem, pagatavot mājās paša spēkiem, kā ēst un kādās receptēs izmantot?

Cepumu sviesta izcelsme meklējama tepat Eiropā, lai gan lielākoties to biežāk patērē ASV. Izrādās, viss sācies ar Beļģijas uzņēmuma "Lotus Bakeries" karamelizētajiem cepumiem "biscoff/speculoos" jau 1932. gadā. Beļģu konditori pirmie sākuši cept saldus cukura cepumus, no kuriem vēlāk, pārtikas tehnoloģiju ceļā, izveidota cepumu krēmīgā versija, kura konsistence atgādina riekstu sviestu, pateicoties taukvielām. Kā norāda paši ražotāji – tā ir ieburkota cepumu garša, kuru baudīt uz maizītēm vai desertos.

Tas gan nenozīmē, ka karamelizētu cepumu krēmu nevar pagatavot no citiem cepumiem – un kā vēl var. Galvenais priekšnoteikums ir tas, ka cepumiem ir jābūt gatavotiem no karamelizēta cukura mīklas. Cepumu krēmi šobrīd veikalos pieejami arī citu ražotāju radīti, pārsvarā divu konsistenču versijās – krēmīgā un kraukšķīgā. Bet nu pie svarīgā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!