gaļas bumbiņas maltā gaļa
Foto: Shutterstock
Ikkatrs no mums lepojas, ja atklājis vecmāmiņu noslēpumu, kā izcept sulīgas kotletes. Taču vai esat aizdomājušies, kā tik populārās gaļas bumbiņas, ko slavē katrs amerikāņu itālis un zviedrs, pagatavot mīkstas, sulīgas un tādas, kas kusīs mutē? Izrādās, visa lielā gatavošanas māksla slēpjas divu sastāvdaļu kombinācijā.

Sulīgo un mīksto gaļas bumbiņu noslēpums ir "panade", kas nākusi no Amerikas itāļu imigrantu virtuves. "Panade" ir vienkāršāka par vienkāršu – baltmaizes rīvmaize, kas sajaukta ar šķidrumu, piemēram, pienu, buljonu vai ūdeni, atklāj kulinārijas portāls "Allrecipes". Itāļu imigranti, ierodoties ASV, atklājuši, ka gaļa tur ir krietni lētāka un izcirtumi bagātīgāki nekā dzimtenē, tāpēc liekos atgriezumus samaluši.

Maltā gaļa cepšanas rezultātā saraujas un kļūst sīkstāka, ja tai neko nepievieno, tāpēc virtuozie itālieši sākuši pievienot "papildinājumus" maltās gaļas ēdieniem, tādus kā "panade". Turklāt šāda piedeva ne tikai palielina maltās gaļas masas apjomu, bet palīdz garšai un konsistencei saglabāties vienmērīgai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!