Sulīgo un mīksto gaļas bumbiņu noslēpums ir "panade", kas nākusi no Amerikas itāļu imigrantu virtuves. "Panade" ir vienkāršāka par vienkāršu – baltmaizes rīvmaize, kas sajaukta ar šķidrumu, piemēram, pienu, buljonu vai ūdeni, atklāj kulinārijas portāls "Allrecipes". Itāļu imigranti, ierodoties ASV, atklājuši, ka gaļa tur ir krietni lētāka un izcirtumi bagātīgāki nekā dzimtenē, tāpēc liekos atgriezumus samaluši.
Maltā gaļa cepšanas rezultātā saraujas un kļūst sīkstāka, ja tai neko nepievieno, tāpēc virtuozie itālieši sākuši pievienot "papildinājumus" maltās gaļas ēdieniem, tādus kā "panade". Turklāt šāda piedeva ne tikai palielina maltās gaļas masas apjomu, bet palīdz garšai un konsistencei saglabāties vienmērīgai.
Kas tad īsti ir "panade"? Sakaltusi baltmaize vai tās rīvmaize, kas papildināta un uzbriedināta ar piena produktiem (piens vai saldais krējums), ūdeni vai buljonu. Turklāt, tas nav tālu no latviešiem tik pazīstamās metodes ar maizes izmērcēšanu pienā, kas sajaukta ar kotlešu masu. Tomēr "panade" metodei ir ievērojams pluss – tā kā rīvmaize ir smalkāka, tā labāk sajauksies ar gaļu. Baltmaizes rīvmaizi vienkārši pārlej un samaisa ar šķidrumu – ja šķidruma par daudz, to ar rokām izspied ārā. Tad rīvmaizes masu pievieno maltajai gaļai un kārtīgi visu samaisa, pārlieku nespaidot gaļu.
Kulinārijas zinātne te ir pavisam vienkārša – gaļai saskaroties ar karstumu, tajā esošās olbaltumvielas un šķiedrvielas "salīp" kopā, tāpēc gaļa kļūst sausāka un gaļas bumbiņas cietākas, norāda "Allrecipes". Rīvmaize ar šķidrumu šo procesu aizkavē, tāpēc gaļa gatavošanas laikā pārlieku nesaraujas un nekļūst sausa.
Pats labākais, ka rīvmaizes un piena masu maltajai gaļai nevajag pievienot daudz, pietiks vien ar dažām ēdamkarotēm, kas uzbriedinātas pienā, ūdenī vai buljonā, un efekts būs panākts. "Panade" šādā veidā var izmantot arī, gatavojot frikadeles, viltoto zaķi, maltās gaļas sacepumus vai klasiskās kotletes.
Varbūt pamēģināsi? Zemāk atradīsi receptes no "Tasty", kur gaļa tikai iegūs, ja pielietosi šo "maģisko triku".
Keftedes – kotlešu māsīcas no Kipras
Keftedes jeb gaļas bumbiņas ir tradicionāls kipriešu ēdiens, ko parasti gatavo no cūkgaļas, bet mēdz arī miksēt liellopa un cūkas gaļu. Pārējās sastāvdaļas – rīvēts kartupelis, sīpoli un garšvielas, ieskaitot piparmētras. Dažviet Kiprā mēdz papildināt gaļas masu ar citrona sulu un kanēli, bet tas jau ir gaumes jautājums. Parasti keftedes tiek fritētas, taču tās var cept arī vienkārši pannā – lielākā eļļas daudzumā.
Teļa buljons ar gaļas bumbiņām
Silts buljons ir viens no komforta ēdieniem, kas liek justies labāk. "Tiamo grupas" radošā direktore Daiga Veismane piedāvā universālu aromātiska buljona recepti. Tā būs lieliska izvēle dienai, kad aiz loga slapjdraņķis un gribas kārtīgi sasildīties.
Sulīgie maltās gaļas telfteļi skābā krējuma mērcē
Krējuma mērcē sutināti tefteļi sanāk ļoti gardi un sulīgi. Sastāvdaļu daudzums ir atkarīgs no trauka lieluma. Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
'Ikea' gaļas bumbiņas mājas gaumē
"Ikea" gaļas bumbiņas ir ikoniskas, un līdzīgas bumbiņas var pagatavot arī mājās. "Beidzot man viņas sanāca pagatavot pašai," saka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Krāsnī ceptas gaļas bumbiņas ar sieru
Saldētavas tīrīšana var sagādāt priekpilnus brīžus, ja ir cepeškrāsns un tieši desmit minūtes laika gaļas bumbiņu savirpināšanai. Noteikti var ļauties eksperimentiem un kaltētu garšvielu vietā pievienot svaigus zaļumus, kā arī izmantot citu siera veidu.
Skābeņu zupa ar frikadelēm
Skābeņu zupa ar frikadelēm – tā tik ir ideja! Parasti skābeņu zupas pamatā ir vairākas stundas vārīts gaļas buljons, bet, izmantojot frikadeles, zupu varēsi baudīt jau pēc 30 minūtēm, turklāt, iespējams, tā būs pat garšīgāka nekā stundām ilgi gatavotā. Šo zupiņu labāk vārīt pieclitrīgajā katlā, lai varētu mieloties vairākas dienas pēc kārtas.
Ikoniskās 'Ikea' gaļas bumbiņas ar krējuma mērci
Tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ "Ikea" restorāni daudzās valstīs ir slēgti, uzņēmums, iepriecinot savus uzticamos pircējus, savā "Twitter" kontā atklājis rūpīgi glabātu noslēpumu – slaveno gaļas bumbiņu recepti, lai katrs šī ikoniskā zviedru ēdiena cienītājs varētu to pagatavot un baudīt mājās.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
Gaļas bumbiņas ar tomātu, zaļo zirnīšu un graudaugu salātiem
Pateicoties graudaugiem un sēklu mitruma uzsūktspējai, salāti pat nākamajā dienā neatsulosies, bet kļūs tikai garšīgāki. Maltīte labi garšos arī aukstā veidā, bet ja vēlies, pirms ēšanas biroja virtuvē vari uzsildīt mikroviļņu krāsnī visu līdzpaņemtā trauciņa saturu vai arī tikai gaļas bumbiņas.
Uzlabotā klasika – frikadeļu zupa ar kausēto sieru
Kurš gan spēj palikt vienaldzīgs, ja katlā burbuļo frikadeļu zupa! Protams, ka pati galvenā šajā zupā ir gaļas klimpa – frikadele, kas visžēlīgi katlā atļauj būt arī dārzeņiem. Šoreiz kulta statusu ieguvusī zupa ir tapusi ar kausētā siera līdzdalību.
Spageti ar gaļas bumbiņām Boloņas mērcē Intara Rešetina gaumē
Tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas parasti pasniedz ar kartupeļu biezeni, brūkleņu ievārījumu, zaļajiem zirnīšiem un mērci, taču ir vēl neskaitāmi citi gaļas bumbiņu pasniegšanas veidi. Vienu no tiem piedāvā aktieris Intars Rešetins sadarbībā ar "Ikea" restorānu.
Ātrā frikadeļu zupa ar spinātiem
Kopā ar bērniem pagatavo pavisam vienkāršu, bet gardu un veselīgu frikadeļu zupu ar spinātiem. Pašu gaļas bumbiņu garša ir neitrāla, bet, ja bērnam nav iebildumu pret izteiktākām garšām, tad var droši likt klāt arī apelsīna miziņu, rozmarīnu, nedaudz kanēli. Recepti iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Viltotais zaķis ar brūnā cukura glazūru
Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.
Sulīgas liellopa maltās gaļas bumbiņas
Gaļas bumbiņas nu reiz ir tas ēdiens, kas nekad neizies no modes, un katrai saimniecei ir savi knifiņi, kā piešķirt apetītlīgi brūnajām bumbiņām sulīgumu. Klasisku, pavisam vienkārši pagatavojamu vakariņu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Sviestmaize ar sulīgām tītara gaļas kotletītēm un dārzeņu salātiem
Neticami apetītlīga bagetes sviestmaize ar zeltainām tītara gaļas-dārzeņu bumbiņām pildījumā. Tā kā kotletītes tiek ceptas krāsnī, tās nesatur liekas kalorijas un izdodas īpaši sulīgas. Kamēr gatavojas gaļa, varēsi pagatavot krēmīgus salātus un sagriezt šķēlītēs avokado, lai pavisam drīz varētu ķerties pie mielošanās.
Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas grieķu gaumē – keftedes
Aromātiskas gaļas bumbiņas grieķu gaumē, kas, pateicoties pievienotajiem kabačiem, cepeškrāsnī kļūs īpaši sulīgas un "pufīgas". Tradicionāli tās tiek gatavotas no jēra vai liellopa gaļas, bet garšīgas bumbiņas izdosies arī no cūkas, teļa, vistas vai tītara gaļas.
Ātrā biešu zupa ar frikadelēm
Biešu zupa ar frikadelēm – ātri pagatavojamai un sildošai maltītei.
Viltotais zaķis ar gardo glazūru
Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).
Buletes – krēmīgā citronu mērcē sautētas gaļas bumbiņas bavāriešu gaumē
Kotletes, buletes, frikadeles – nosaukumam nav nekādas nozīmes, jo sulīgas gaļas bumbiņas garšo lieliski jebkurā pasaules malā. Šoreiz iesakām pagatavot bavāriešu versiju – citronīgā, ar olas dzeltenumu iebiezinātā, mērcē sutinātas buletes.
Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'
Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.
Rīvmaizē panētas rīsu un gaļas bumbiņas
Šis ēdiens var būt kā uzkoda vai sātīga piedeva svaigiem salātiem un baudīts kā pamatēdiens. Pēc izvēles masai var pievienot arī sēnes, kukurūzu, garšaugus vai iepildīt zilo sieru.
Sulīgi tefteļi mafijas gaumē
Citējot mafijas bosu Džo Espozito no "Mafijas pavārgrāmatas": "Ģeniāli vienkārša recepte, kuras dēļ nebūtu žēl pat mirt."
Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē
Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.
Sulīgās gaļas bumbiņas tomātu mērcē
Gaļas bumbiņas noteikti ir viens no tiem ēdieniem, ko pagatavot ir katram pa spēkam, turklāt tas labi saderēs pie dažādām piedevām – rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un pat grilētiem dārzeņiem.
Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci
Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.
Gaļas bumbiņas tomātu mērcē ar kartupeļiem
Ideāla pusdienu maltītes recepte, kurā apvienotas garšīgas klasiskās vērtības - maltā gaļa un kartupeļi - kurām pievienots kas īpašs. Salvija maltās gaļas bumbiņām piešķirs patīkamu aromātu, bet svaigais siers kartupeļus padarīs maigus.
Gardās gaļas bumbiņas zviedru gaumē - ātri un sātīgi
Gaļas bumbas ir viens no zviedru virtuvē biežāk sastopamajiem ēdieniem. Pagatavo tās pusdienās un baudi ar dažādām piedevām, kā arī dārzeņiem, pārkaisot ar zaļumiem vai sieru!
Gaļas frikadeles ar saknēm
Gaļas frikadeles ar saknēm pasniedz ar balto mērci pie kartupeļiem un burkāniem.
Pasta ar pikantām gaļas bumbiņām
Ļoti garšīga pasta ar pikantām gaļas bumbiņām tomātu bazilika mērcē.
Viltotais zaķis bekona 'kažociņā'
Vidusjūras viltotais zaķis - pateicoties siera klātbūtnei, viltoto zaķi (jebšu "mānīgo trusi", kā šo variāciju nokristīja mana meita) ir viegli sagriezt aukstu plānās šķēlēs un likt uz maizes.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!