Pavasaris atspēries pilnā sparā un ne vienā vien pagalmā jau tagad vilinoši var sasmaržot iekurināta grila un tikko ceptas gaļas aromātu. Nebūs pārsteigums, ja kāds grilēšanas entuziasts pateiks, ka visgardāk ir gaļu iemarinēt pašam, izvēloties tieši tādas sastāvdaļas, kas paša gaumei visvairāk tīk. Taču pirmais solis ir krietni svarīgāks – izcili labas gaļas izvēle. Šoreiz gaļas meistars un "Piebalgas kūpinātavas" saimnieks Rihards Eniks skaidro, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties un iegādājoties cūkgaļu dažādās formās.
"Ne visa cūkgaļa tiek audzēta, barota vai apstrādāta vienādi, un vislabākās kvalitātes gaļas atrašana var būt grūts uzdevums. Šeit būs mani galvenie padomi, kas jāņem vērā, pērkot cūkgaļu!
Kā nopirkt vislabāko cūkgaļu
- Cūkgaļas krāsai vizuāli jābūt no rozā līdz ķiršu sarkanai, nekad – bālai vai baltai.
- Taukiem jābūt baltiem un krēmīgiem, bez tumšiem plankumiem.
- Vislabākās garšas cūkgaļa ir marmora ar tauku dzīslojumu, kas vijās caur lieso gaļu.
- Svaigai cūkgaļai nekad nedrīkst būt nepatīkamas smakas.
- Uzspiežot uz cūkgaļas liesuma ar pirkstu, tai nevajadzētu būt "atsperīgai".
- Izvairieties no bālas, mīkstas cūkgaļas, kas atrodas iepakojumā un "peld" šķidrumā.
- Maltu cūkgaļu centieties iegādāties tādu, kas ir samalta tajā pašā dienā, kad tā tiks iegādāta. Ieteicams, lai malšana notiktu jūsu acu priekšā, no jūsu izvēlētā gaļas gabala. Tādā veidā zināsiet, kas "lācītim vēderā".
- Ja jums ir svarīga cūkgaļas izcelsme, apskatiet produkta sastāvu, tur vajadzētu būt norādei.
- Izvairieties no "uzlabotas" cūkgaļas iegādes. Daži ražotāji injicē cūkgaļu ar ūdens, sāls un fosfātu šķīdumu, lai tā neizžūtu. Ūdens procentuālais daudzums parasti ir aptuveni 8 līdz 15 procenti. Tam ir mīksta, gumijas tekstūra un nedaudz asa vai rūgta garša. Rēķinieties ar to, ka šajā gadījumā jūs pērkat ūdeni.
- Ja jums liekas, ka esat atraduši cūkgaļu par ļoti pievilcīgu cenu, vienmēr aizdomājieties par to, kādēļ tas tā ir, jo, iespējams, jūs esat atraduši kaut ko ļoti nekvalitatīvu.
Kas jāzina par cūkgaļas uzglabāšanu
- Pēc cūkgaļas iegādes pēc iespējas ātrāk to atdzesējiet vai sasaldējiet.
- Ja cūkgaļu ievietojat ledusskapī, noteikti to pagatavojiet vai sasaldējiet līdz "izlietot līdz" datumam, kas norādīts uz iepakojuma.
- Ja cūkgaļu plānojat turēt saldētavā ilgāk par divām nedēļām, iesaiņojiet gaļu saldētavas maisiņos vai, ja ir iespēja – vakuuma maisos, lai novērstu saldētavas apdegumus un saldētavas smaku savilkšanos gaļā.
- Lai novērstu baktēriju augšanas risku, vienmēr atkausējiet saldētu cūkgaļu ledusskapī."
Kad zināšanas atsvaidzinātas, laiks ķerties pie gatavošanas! "Tasty.lv" aicina izbaudīt siltās sezonas iestāšanos un nosvinēt to ar kādu paša marinētu un izceptu šašlika bļodu – zemāk atradīsi receptes, ko izmēģināt paša spēkiem. Lai smeķē!