uzraudzēta rauga mīkla raudzēt rūgst milti
Foto: Shutterstock
Daudzu acīs omītes no paaudzes paaudzēs bijušas rauga mīklas ekspertes, pēc kuru metodēm arī mājās turpinām gatavot un raudzēt mīklu maizei, pīrāgiem un citiem gardumiem. Taču nav noslēpums, ka arī šajā konditorejas nišā daudz kas ir mainījies, virzījies uz priekšu un attīstījies tehnoloģiju un receptūras ziņā. Šoreiz par to, kāpēc, raudzējot mīklu, bļodu vai trauku nevajadzētu apsegt ar sausu virtuves dvielīti.

Ar padomu dalās titulētais maiznieks un maizes pavārgrāmatu autors Martins Filips (Martin Philip) no "King Arthur" beķereju franšīzes ASV. Kā Filips norāda, arī viņš agrāk mēdzis nosegt trauku ar dvielīti, jo tā darījusi viņa mamma, taču šī kļūme var atspēlēties mīklas nerūgšanā un maizes gaisīgumā. Kāpēc to nedarīt?

Konditorejā, gatavojot rauga mīklu, pirmās uzraudzēšanas mērķis ir aktīva fermentācija. Lai to panāktu, beķeri rūpīgi nomēra raugu, izšķīdina to noteiktā ūdens vai piena temperatūrā un pat mūsdienās aizraujas ar mīklas temperatūras mērīšanu. Tas viss palīdz rauga mīklai fermentēties vienmērīgi, uzrūgt pakāpeniski un dubultoties apjomos, lai iegūtu perfektus kukulīšus un maizītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!