Foto: Shutterstock
Likt vai nelikt vāku virsū – tāds ir jautājums, kas prātā iešaujas, ne vien vārot rīsus vai makaronus, bet arī buljonus, zupas, gatavojot sautējumus un pannā ceptus ēdienus. Pavisam noteikti katla vai pannas vāciņš ir nozīmīgs ēdiena gatavošanā un tās tehnikās – ne velti mērces nepieciešams reducēt, dārzeņus tvaicēt vai graudaugus izvārīt pilnīgi. Kuros gadījumos katliņam uzlikt vāku, bet kuros nē – to skaidrojam turpinājumā.

Domājot par to, kā gatavošanas laikā izmantot katliņa vāku, jāņem vērā trīs būtiski aspekti, norāda kulinārijas pazinēji vietnē "Bossthekitchen.com". Pirmkārt, kādu ēdienu gatavo (zupa, mērce, putra). Otrkārt, gatavošanas gaitas solis. Treškārt, vēlamais rezultāts.

Kad katliņam vai pannai obligāti jāliek vāks?

Reizēs, kad, maltīti gatavojot, ir būtiski, lai karstums nezustu, vāks katlam vai pannai jātur virsū. Tas nepieciešams, piemēram, tad, kad jāuzvāra ūdens, pirms tajā liekami makaroni, dārzeņi zupai vai citas sastāvdaļas, skaidrots vietnē "Marthastewart.com". Taču tiklīdz ūdens burbuļo, vāks jānoņem! Tas palīdzēs ūdenim nepārvārīties un nelaisties pāri karstumizturīgā trauka malām.

Foto: Shutterstock

Daudziem gan tas jau ir zināms, bet vērts vēlreiz atkārtot – graudaugus un cietos pākšaugus, piemēram, rīsus, lēcas u.tml. nepieciešams vārīt uz nelielas uguns un ar katliņam uzliktu vāku. Kāpēc? Ja nepieciešams, lai produkts saglabātu mitrumu un vienmērīgi pagatavotos, tas "jāiesloga", tāpēc svarīgi vāku nenoņemt, skaidro "Kitchenseer.com". Šis ir būtiski, piemēram, vārot putras – sākotnēji nepieciešams, lai šķidrums (piens vai ūdens) uzvārās, pēc tam, lai graudaugi vārītos, bet beigās – lai putra skaisti uzbriestu. Tāpēc putra būs tas ēdiens, kuru gatavojot vāciņš te jāuzliek, te jānoņem, te atkal beigās jāuzliek.

Ja gatavo sautējumus no dārzeņiem, gaļas, kādu klasisko čili vai kariju – lai panāktu, ka dārzeņi pagatavojas vienmērīgi, ēdienam ir krēmīga sautējuma konsistence un tas nav pārāk sauss, katlam nepieciešams gatavošanas laikā turēt virsū vāku. Kad nonākts līdz noslēdzošajām gatavošanas minūtēm, vāku drīkst noņemt, lai katlā esošais šķidrums mazliet reducētos un kļūtu līdzīgāks mērcei konsistences ziņā.

Foto: Shutterstock

Kad katlam vai pannai nevajag uzlikt vāku?

Katla vai pannas vāka lietošana ietekmē galarezultātu – to, vai Boloņas mērce būs pietiekami sabiezējusi, karbonādes – ar zeltainu "mētelīti" vai buljons – ar bagātīgu garšu. Ēdiena gatavošana bez uzlikta vāka nodrošina to, ka tas gatavosies lēnām, ūdens strauji neburbuļos un nespruks pāri katla malām, bet liekais šķidrums – iztvaikos, skaidrots "Bossthekitchen.com".

Viens no maģiskajiem šķidrumiem, kuru vārot nav nepieciešams katlam likt vāku, ir buljons. Tā kā buljons ir zupu bāze un tā garšai jābūt izteiksmīgai, koncentrētai un piesātinātai, vāku buljona vārīšanas laikā neliek, lai iztvaikotu liekais šķidrums, buljons reducētos un notvertu visu sastāvdaļu garšu buķeti.

Kā ar zupu? Zupas gatavošanas sākuma posmā neskādēs, ja katlam uzliksi vāku, lai šķidrums straujāk sāktu vārīties, bet iesprostotais karstums un šķidrums lēnām sāktu gatavot dārzeņus, padarot tos mīkstākus. Taču pēc tam (aptuveni gatavošanas pusceļā) – ņem vāku nost un neliec to atpakaļ. Tas ļaus zupai būt biezai, bagātīgai un ne pārāk ūdeņainai. Vāku katlam uzliec atkal tad, kad zupa jau izvārīta, lai tā pārāk ātri neatdzistu.

Foto: Shutterstock

Līdzīgi ir, gatavojot sautējumus (t.sk. čili ar malto gaļu, dažādus karijus u.tt.), risoto un dažādas mērces – jo ilgāk katlā vai pannā ēdienu gatavosi, jo vairāk šķidrums reducēsies un ēdiens sabiezēs. Tāpēc, gatavojot sautējumus un mērces, traukam vāku neliec, lai maltīte nebūtu pārāk ūdeņaina. Ja šķiet, ka šķidrums karstumā pārlieku sabiezējis, vienmēr var nedaudz pievienot vēl.

Foto: Shutterstock

Nekad, nekad neliec pannai virsū vāku tad, ja ēdienu nepieciešams apbrūnināt! Jo īpaši tas attiecas uz gaļas un jūras velšu ēdieniem – karbonādēm, steikiem, ceptām filejām u.tt. Ja šos ēdienus gatavosi, uzliekot pannai vāku, tu tos sautēsi tvaikos, nevis cepsi. Nemaz nerunājot par pankūkām un plācenīšiem. Tikai tā panāksi zeltaini brūno, karamelizējušos efektu, ko iegūst ēdiena gabaliņi, kad tos cep.

Foto: Shutterstock

Kad zināšanas atsvaidzinātas, laiks pielietot praksē – zemāk atradīsi bagātīgas recepšu kolekcijas visdažādākajām dzīves situācijām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!