skābenes bļoda skābeņu lapas
Foto: Shutterstock
Šķiet, ka daudzas piemājas garšaugu un dārzeņu dobes nav iedomājamas bez skābeņu klātbūtnes. Tiklīdz dienas kļuvušas saulainākas, to sūri skābās lapas zaļo arvien kuplāk, kas nozīmē tikai vienu – skābeņu sezona var sākties! Ko labu pagatavot no svaigajām skābeņu lapiņām? Un kā vislabāk prāvo, pavasara vitaminizēto ražu saglabāt ziemas krājumiem?

Jāteic paldies konservēšanai un saldēšanai, jo ar šo apstrādes metožu palīdzību varam skābeņu zupu uzvārīt arī visdrēgnākajā novembra dienā. Tomēr ikviens piekritīs, ka zupai, kas izvārīta no svaigām skābenēm, nevis veikalā nopirktām konservētām, ir pavisam cits smeķis. Vislīdzīgāko efektu šādā ziņā var iegūt, ja skābenes zupai nepieciešamo porciju daudzumā sasaldē. Bet nu pie vērtīgākā!

Kas skābenēs labs un kāpēc tās vērts ēst? Skābenēs ir daudz A un C vitamīna, tāpat arī kālija, dzelzs, magnija, norāda "Healthline.com". Turklāt skābās lapiņas ir labs šķiedrvielu avots. Lai gan skābenēs esošā skābeņskābe lielos daudzumos ir kaitīga (sekmē nierakmeņu veidošanos, jo piesaista un nogulsnē kalciju), par skābeņu "pārdozēšanu" nevajadzētu uztraukties. Ieteicamais daudzums skābeņu, ko diennaktī ir droši apēst, ir līdz 50 gramiem, bet tik daudz parasti izmanto vairāku ēdāju pulciņam. Mazināt skābeņskābi palīdz karsēšana, tāpēc – jāgatavo zupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!