kafija rokas manikīrs sieviete
Foto: Shutterstock

Mazs espresso, melna kafija lielā krūzē, kapučīno ar skaistām putām, izcili pienaina late – lai arī kādu kafiju dzertu, nereti pirmā lieta, ko gribas tai pievienot, ir kas salds. Reizēm gadās, ka, vēloties pamainīt kafijas pupiņu grauzdējumu, izvēlamies rūgtāku vai skābāku partiju, un liekas, ka viss, paciņu neizdzert. Sociālajos tīklos ceļo kāds ieteikums tieši šādām situācijām – piebērt samaltajai kafijai nedaudz sāls, pirms apliet to ar ūdeni. Vai tas strādā?

Izrādās, sāls pievienošana samaltajai kafijai ir balstīta zinātnē. Sāls, brūvējot kafiju, mazina tās rūgtumu un izceļ garšas, kas citkārt nav tik labi izgaršojamas. Kāpēc tā ir? Nātrija hlorīds jeb vārāmais sāls ir ļoti efektīvs veids, lai nomāktu rūgtumu kafijā un citos ēdienos vai dzērienos, skaidrots vietnē "Science Alert".

Sālim piedienošo īpašību mazināt rūgtumu piedēvē ne tikai zinātnieki, bet to apliecina arī dziļi iesakņojušās kulinārās tradīcijas no vēstures, ka teju visam jāpievieno maza šķipsniņa sāls. Kad rūgtums aizvirzās otrajā plānā, sāls atļauj izcelties citām garšām – saldākām, kā arī "umami" jeb piektajai garšai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!