koriandrs kinza garšaugi virtuve sieviete gatavo
Svaigi sakapātas kinzas jeb koriandra lapiņas papildina visdažādākos ēdienus – ierasts to manīt sastāvdaļu sarakstā meksikāņu, indiešu, arī gruzīnu un taizemiešu virtuves receptēs. Ir ļaudis, kam kinza ir kinza, un ir tādi, kas izvairās no jebkāda ēdiena, kam kinza pieskārusies, pamatojot to ar argumentu, ka tā garšo "pēc ziepēm". Kāpēc dažiem svaigs koriandrs sagādā problēmas? Un kā to aizstāt receptēs?

Vispirms jāpaskaidro, ka latviešu valodā ar apzīmējumu koriandrs veikalos atrast gan svaigās garšauga buntītes (ko arī visbiežāk dēvējam par kinzu), gan kaltētas sēkliņas un maltu garšvielu. Savukārt angliski runājošā pasaule zaļo lapiņu apzīmējumam izmanto vārdu "cilantro", bet koriandra graudiņus vai samalto garšvielu sauc par "coriander", skaidrots vietnē "Healthline".

Kāpēc dažiem ļaudīm koriandrs var izraisīt ārkārtīgu nepatiku? Izrādās, ja koriandra svaigās lapas sakapā vai saberž tā augļu sēkliņas, izdalās organiskie savienojumi aldehīdi, kas koriandrā ir atbildīgi par šī auga specifisko garšu, vietnē "MarthaStewart.com" skaidro ēdiena zinātnieks Brians Kuoks Lī, grāmatas "150 Food Science Questions Answered" autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!