Visa laba jāņuzāle, kas zied Jāņu vakarā un ko pin Jāņu vainagā. "Tasty.lv" šajos svētkos aicina eksperimentēt un izveidot garšaugu vainadziņu, jo tas ir ne tikai skaists, bet arī funkcionāls! Pēc svētkiem pakar garšaugu vainagu virtuvē un, kad kulinārijā nepieciešams, norauj pa timiāna, rozmarīna zariņam. Garšaugi žāvēsies uz vainaga formas, izskatīsies skaisti un saglabās garšu, vienlaikus izplatot smaržu visā telpā. Savukārt zemnieku saimniecības "Zutiņi" saimniece Rūta Beirote iesaka: "Samal savu vainadziņu kokteilī!" Un piebilst, ka šis ir maģiskākais laiks, kad vāktajiem augiem ir vislielākais spēks. Neatkarīgi no tā, vai tie tiks izmantoti vainagam, tējai vai kādam ēdienam.
Lai gan "Samal savu vainadziņu kokteilī" bijusi vienas meistarklases ideja, "Zutiņu" saimniece stāsta, ka par garšām un garšaugiem nepieciešams runāt daudz plašāk. Proti, garšaugi ir atrodami jebkurā pļavā – raudene, dažādas mētras... Un jāpatur prātā, ka tieši Jāņi ir laiks, kad tiek lasīti ārstniecības augi. Taču visi garšaugi savā veidā ir ārstniecības augi. "Tie nav domāti tikai ar vienu funkciju! Tie piešķir ēdienam garšu, un reizē katram ir arī sava ārstnieciskā nozīme. Taisnību sakot, senlaikos vispirms tie bija tieši ārstniecības augi, pirms kļuva par garšaugiem. Tātad – garšaugs un ārstniecības augs ir ļoti cieši saistīti jēdzieni," piebilst Rūta Beirote.