Šis ēdiens ir ļoti populārs Ziemeļāfrikas un Izraēlas kulinārijā. Tomēr par tā patieso izcelsmi joprojām ir diskusijas. Daži saka, ka šakšuka nāk no Jemenas (valsts Āzijas dienvidrietumos), citi, ka šis nu jau izplatītais ēdiens nāk no Ziemeļāfrikas, konkrēti, Tunisijas, kur ebreju pilsoņi bija pazīstami ar saviem dažādajiem olu ēdieniem. Tomēr, lai kāda arī būtu vēsturiskā patiesība, tā neliedz baudīt šo gardumu jebkuram gardēdim.
Principā šakšuka ir olu un paprikas kombinācija, kas pagatavota pikantā tomātu mērcē. Parasti to gatavo pannā, kurā apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi, pievieno tomātus un garšvielas (piemēram, kumīnu, čili pulveri, piparus), visu vāra, kamēr sula ir iztvaikojusi, – aptuveni 10 minūtes, līdz veidojas tomātu mērces konsistence. Pēc tam klāt liek olas tieši izveidotajai masai vidū un sautē, līdz tās ir gatavas (apmēram 2–3 minūtes). Arī mērces un olu konsistence ir mainīga – mērce var būt šķidrāka vai biezāka, savukārt olas var būt pilnīgi stingras vai ar mīkstu vidutiņu. Viss atkarīgs no pavāra gaumes.