Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Tāpēc kustība "Olas ir spēks" kopā ar pārtikas tehnoloģi Āriju Avotu izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi, stāsta Latvijas Apvienotas putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.
Ja organismam pietiek uzturvielu, tad mēs esam veseli. Piemēram, ja ilgstoši netiek lietots pietiekami daudz olbaltumvielu, tad novājinās imūnsistēma. Tikmēr dārzeņi ir nepieciešami vispārējai veselībai, jo nodrošina vitamīnus, minerālvielas un labāku gremošanu.
"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlāmies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa - olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa - ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Ērliha.