zupa, čili
Foto: Shutterstock
Neveiksmes virtuvē dažkārt gadās pat viszinošākajiem pavāriem. Ikvienam skaidrs, ka, gatavojot asu ēdienu, ir viegli kļūdīties vairāku iemeslu dēļ. Piemēram, netīšām pievienojot ēdamkaroti, nevis tikai tējkaroti asās garšvielas, un, rau, karstumiņš no šī ēdiena var būt lielāks, nekā sākotnēji vēlējies! Neatkarīgi no iemesla, tas nebūt nenozīmē, ka vakariņas ir pilnībā jāizmet. Jā, ir iespējams mazināt asumu ēdienam, kas izrādījās pikantāks, nekā plānots. Turklāt, iespējams, tādā veidā atklāsi, ka izmainītā recepte ir vēl garšīgāka nekā sākotnēji iecerētā.

Atceries – garšvielas iedarbojas dažādi. Kā tas ir? Garšvielas tāpat kā jebkuri ārstniecības augi dažādi iedarbojas uz katru cilvēku. Piemēram, piparmētra vienu uzmundrina, citus nomierina. Tas atkarīgs no cilvēka! Protams, ja čili jūsmājās ir tikpat iecienīta sastāvdaļa, kā sīpols zupā, tad uztraukties par to, kā ēdienu padarīt maigāku, nebūs aktuāli. Bet, ja nu...

Asie pipari, piemēram, čili, kajēnas, halapenjo satur savienojumu, ko sauc par kapsaicīnu. Tātad par asumu piparos rūpējas kapsaicīns, kas visvairāk koncentrējas tieši sēklās. Jo augstāks kapsaicīna līmenis, jo asāks pipars – asumu mēra pēc Skovila skalas. Paprikā skovilu līmenis ir nulle, bet, piemēram, halapenjo – no 2500 līdz 8000. Salīdzinājumam – skalas pašā augšā ir "Trinidad Scorpion" ar pusotru miljonu skovilu. Viens no populārākajiem un visbiežāk izmantotajiem čili saimes pipariem ir halapenjo. Tas ir patīkama, silta asuma pipars, ar ko iesākt draudzēšanos, ja vēl neesat no "ugunsrijējiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!