Atceries – garšvielas iedarbojas dažādi. Kā tas ir? Garšvielas tāpat kā jebkuri ārstniecības augi dažādi iedarbojas uz katru cilvēku. Piemēram, piparmētra vienu uzmundrina, citus nomierina. Tas atkarīgs no cilvēka! Protams, ja čili jūsmājās ir tikpat iecienīta sastāvdaļa, kā sīpols zupā, tad uztraukties par to, kā ēdienu padarīt maigāku, nebūs aktuāli. Bet, ja nu...
Asie pipari, piemēram, čili, kajēnas, halapenjo satur savienojumu, ko sauc par kapsaicīnu. Tātad par asumu piparos rūpējas kapsaicīns, kas visvairāk koncentrējas tieši sēklās. Jo augstāks kapsaicīna līmenis, jo asāks pipars – asumu mēra pēc Skovila skalas. Paprikā skovilu līmenis ir nulle, bet, piemēram, halapenjo – no 2500 līdz 8000. Salīdzinājumam – skalas pašā augšā ir "Trinidad Scorpion" ar pusotru miljonu skovilu. Viens no populārākajiem un visbiežāk izmantotajiem čili saimes pipariem ir halapenjo. Tas ir patīkama, silta asuma pipars, ar ko iesākt draudzēšanos, ja vēl neesat no "ugunsrijējiem".