Griķi, griķi, griķīši – nekādas vainas, tikai ieguvumi! Olbaltumvielām un šķiedrvielām bagāts produkts, kas nesatur glutēnu, nodrošina žiglu sāta sajūtu un satur mazāk kaloriju nekā citi ikdienā lietotie graudaugi. Tāpat griķus mīl par to izteiksmīgo garšu, kurā jaušams kaut kas krēmīgi riekstains.
Turpinājumā esam apkopojuši pieredzējušu virtuves burvju viltības par to, kā pagatavot visgardākos griķus – ūdenī vai pienā, katliņā, cepeškrāsnī, multikatlā vai varbūt – vienkārši pārlietus? Ko darīt, lai rezultāts nebūtu pelēka, ķepīga putra?
Griķu izmantošanas veidi ir dažnedažādākie. Griķus izmanto kā piedevu pie zivs vai dzīvnieku gaļas ēdieniem, vāra putrās vai pievieno salātiem un zupām. Tie lieliski sader ar dažādiem dārzeņiem un piena produktiem. Vārītus griķus var likt lietā arī saldajos ēdienos, drosmīgākie neslēpj, ka griķi lieliski sader ar šokolādi.
Kā pareizi izvēlēties griķus
Griķiem ir stipri jāsmaržo pēc... griķiem. Banāli, bet fakts. Tu teiksi, ka slēgtā iepakojumā tos nevar pasmaržot. Jā, tas tiesa. Tāpēc griķus izvēlies, novērtējot vizuāli – putraimiem jābūt veseliem, vienāda izmēra, neapdrupušiem. Izvēlies griķus, kas nav pārāk gaiši. Jo gaišāki putraimi, jo intensīvāka būs garša.
Vai griķu putraimus vajag pārlasīt?
Jā, šis ir arhaisks jautājums, atzīstam. Ja senāk griķu gatavošana saimniecēm nereti saistījās ar kļūšanu par Pelnrušķīti, jo pirms gatavošanas vajadzēja rūpīgi pārbaudīt, vai starp putraimiem nav bojāti graudi, tumšāki putraimi vai pat akmentiņi, tad tagad tas vairs nav nepieciešams. Tehnoloģijas ir krietni attīstījušās un veikalu plauktos pieejamie putraimi ir teju pilnībā attīrīti no piemaisījumiem, tie ir veseli, nesmalcināti.
Griķu patiesā seja
Griķu izvēle pārtikas plauktu papildināšanai dos visai daudz priekšrocību un labumu ne tikai izsalkumā kaucošā vēdera nomierināšanā, bet arī kopējās veselības uzlabošanā. Kas to būtu domājis, ka šādā mazā cinītī slēpjas tik liels vezums labā! Griķu ēdājiem esot labāka sirds veselība, stabilāks cukura līmenis, tas ir nealerģisks diētisku šķiedrvielu avots, kā arī lielisks olbaltumvielu avots veģetāriešiem. Tiesa gan, pārāk bieži arī nevajadzētu aizrauties ar griķiem, jo pastāv arī zināmi alerģiju riski. Vairāk lasi šajā rakstā no "Delfi" arhīva.
Vai griķi ir jāskalo?
Pērkot kvalitatīvus griķus, skalošana nav nepieciešama. Ja putraimos būs kādas sēnalu paliekas, vārīšanas laikā tās uzpeldēs un tās varēs viegli nosmelt ar putu karoti.
Vai griķus vajadzētu apcept pirms gatavošanas?
Apcepot griķus pirms gatavošanas, tiem parādīsies viegli riekstaina piegarša, turklāt apcepti griķi labāk uzsūc mērces un eļļu. Ber sausus griķus lielā, dziļā pannā, uzsildi uz mērenas uguns un, ik pa brīdim maisot, karsē, līdz putraimi sāk sprakšķēt un tiem parādās grauzdētu riekstu aromāts. Tad griķus uzreiz pārber katlā ar vārošu ūdeni un vāri, līdz gatavi. Ja mērķis ir krēmīga griķu biezputra, tad apcepšana nav nepieciešama.
Cik šķidruma nepieciešams, lai pagatavotu irdenu biezputru?
Lai pagatavotu irdenus griķus salātiem vai piedevām, uz 1 glāzi griķu putraimu lej 2 glāzes šķidruma – ūdens vai piena. Ja pēc 20 minūšu vārīšanās putraimi būs uzsūkuši visu šķidrumu, proporcija būs bijusi pareiza.
Lai pagatavotu krēmīgu putru, uz vienu glāzi putraimu ņem 3 glāzes šķidruma.
Griķu vārīšana ūdenī
Ja griķus ber verdošā ūdenī, katliņam uzliek vāku, samazina plīts karstumu un vāra apmēram 20 minūtes. Ja griķus ber aukstā ūdenī, tad vispirms ļauj ūdenim uzvārīties, bet pēc tam samazina plīts karstumu un vāra tās pašas 20 minūtes. Kad pievienot sāli? Labāk pievienot uzreiz, bet ne pārāk daudz – vienu nelielu šķipsnu uz glāzi griķu. Ja šķitīs, ka sāls ir par maz, to varēs pievienot jau gatavajai putrai.
Kad griķi vārījušies 20 minūtes, ūdens gandrīz pilnībā būs izgarojis vai iesūcies griķos. Šajā mirklī izslēdz plīts riņķi, katlam uzliek vāku un atstāj uz uz kādām 15 minūtēm. Te vietā mūsu vecmāmiņu gudrība – sasegt katlu ar dvieli, kas neļautu traukam atdzist. Galu galā griķi būs uzsūkuši visu šķidrumu, bet mājinieki varēs baudīt gaisīgu, irdenu griķu biezputru.
Griķu vārīšana pienā
Pusi no putras vārīšanai nepieciešamā ūdens aizstāj ar pienu. Vispirms griķus vāra ūdenī, bet 10-15 minūtes pēc vārīšanās sākuma, kad griķi uzsūkuši visu ūdeni, pievieno katla saturam siltu pienu un vāra vēl 10 minūtes. Ja paredzēts gatavot saldo biezputru, cukuru putrai pievieno reizē ar pienu, savukārt medu, sviestu vai ievārījumu pievieno jau gatavai biezputrai.
Griķu vārīšana multikatlā
Ber griķus multivāres katla traukā un pārlej ar aukstu ūdeni (2 glāzes ūdens uz glāzi putraimu), pievieno piciņu sviesta. Aizver katlu un iestata graudaugu, putras vai griķu vārīšanas režīmu (atkarīgs no multikatla ražotāja) uz 30 minūtēm. Kad šis laiks pagājis, bauda rezultātu!
Griķu gatavošana cepeškrāsnī
Ber griķus karstumizturīgā traukā, pievieno ūdeni vai buljonu proporcijā 1:1. Pievieno traukā arī pārējās sastāvdaļas: gaļu, ceptus dārzeņus, subproduktus. Trauku pārklāj ar foliju un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādos apmēram 30 minūtes. Kad šis laiks pagājis, noņem foliju. Ja vēlas, pārkaisa ar rīvētu sieru un cep vēl 5-7 minūtes.
Griķu tvaicēšana
Tvaicēšanas katlā ber glāzi miltu. Ja izmanto tvaicēšanas ierīci ar vairākiem līmeņiem, griķus ber apakšējā. Ielej 300 ml ūdens, aizver tvaicēšanas ierīci un ieslēdz, uzstādot taimeri uz 30 minūtēm. Kad šķidrums iztvaikojis, griķiem pievieno ēdamkaroti eļļas vai nelielu piciņu sviesta un sāli, visu apmaisa un atstāj zem vāka vēl 20 minūtes.
Griķus var tvaicēt arī parastā katlā, kurā ievietots tvaicēšanas siets, multikatlā tvaicēšanas režīmā vai mikroviļņu krāsnī.
Griķu gatavošana mikroviļņu krāsnī
Griķus ber dziļā, mikroviļņu krāsnij piemērotā traukā. Putraimu un šķidruma proporcija tā pati, kas vārot – 1:2. Griķus pārlej ar vārošu ūdeni tā, lai līdz trauka malai paliktu vismaz divi centimetri. Uzliek traukam vāku (kas piemērots likšanai mikroviļņu krāsnī) un liek griķus mikroviļņu krāsnī uz piecām minūtēm. Kad šis laiks pagājis, uzmanīgi, lai neapplaucētos, izņem trauku un apmaisa griķus. Vēlreiz uzliek vāku un liek mikroviļņu krāsnī vēl uz piecām minūtēm. Kad šis laiks pagājis, ūdenim jābūt jau iztvaikojušam, bet griķiem – mīkstiem. Iemaisa putraimos nedaudz augu eļļas vai sviesta un atstāj zem vāka ievilkties vēl kādas piecas minūtes.
Griķu gatavošana bez vārīšanas
Laikā, kad elektrības un gāzes cenas maciņā kož īpaši, der atcerēties, ka griķus var pagatavot arī bez termiskas apstrādes! Vienīgi gatavošanas laiks būs krietni ilgāks. Ber traukā sausus griķus un pārlej ar vēsu ūdeni – tā, lai ūdens līmenis virs griķiem būtu pāris centimetru. Pievieno šķipsnu sāls, pārsedz trauku ar vāku un atstāj, lai griķi briest. Ņem vērā, ka gatavi tie būs pēc vairākām stundām, tādēļ parasti tos iemērc vakarā, lai baudītu nākamajā rītā.
Griķiem piemērotākās garšvielas
Kuras garšvielas griķiem der? Grūtāk būtu pateikt, kuras nevajadzētu pievienot. Saldajai putrai lieliski piestāvēs vaniļa vai kanēlis. Ja mērķis ir asāks ēdiens, tad pievieno čili – svaigu vai kaltētu. Ja griķi paredzēti kā piedeva gaļas ēdienam, lielisks sabiedrotais būs sīpoli un ķiploki, savukārt ķimenes un kardamons griķiem piešķirs svaigi ceptas rupjmaizes garšu.
Pieredzējušas saimnieces iesaka sāli griķiem pievienot pašā vārīšanas sākumā, bet pārējās garšvielas – īsi pirms vārīšanas beigām.
Nu tad ko šonedēļ ēdīsim? Jā, protams, ka griķus! Smelies iedvesmu mūsu ieteiktajās receptēs!
Griķu kotletes ukraiņu gaumē
Anna Pohomova šo klasisko ukraiņu recepti publicējusi savā “Facebook” lapā “Ukraiņu ēdieni”. Anna stāsta: “Griķu kotletes – “grečanki” ir ļoti populārs ēdiens visā Ukrainā. Pagatavošana ir vienkārša: no maltās gaļas maisījuma ar sīpoliem un ķiplokiem un griķiem veido kotletes. Tās apcep uz pannas, pēc tam var pasniegt tāpat vai kopā ar dārzeņiem, var arī sautēt krējuma vai tomātu mērcē.
Man patīk šis ēdiens tā relatīvās ekonomijas un daudzpusības dēļ. Kotletītes varbūt gan pamatēdiens, gan uzkodas. Ērti tās arī sasaldēt saldētavā, lai pagatavotu ātras un garšīgas vakariņas vai pusdienas, kad nepieiešams. Ir arī griķu kotletīšu veģetārā versija, kurā gaļu aizstāj ar rīvētiem kartupeļiem.”
Griķu plācenīši – garda recepte dienām, kad negribas pārāk tērēties
"Nezināju, ka spēju apēst kaut ko ar griķiem un nodomāt: tik garšīgi!" Lūk, kāda atsauksme! Tādi ir šie plācenīši. Recepte noderēs gan tiem, kam garšo griķi, gan studentiem virtuvē, gan visiem, kuri vēlas par pārtiku izdot mazāk, bet joprojām ēst veselīgi un garšīgi.
Sāļā griķu granola
Lai arī esam pieraduši, ka granola ir salda un to parasti ēd kopā ar jogurtu vai pienu, granola var būt arī sāļa, un tā lieliski papildinās svaigus dārzeņu salātus vai padarīs īpašāku, kraukšķīgāku klasisku dārzeņu sacepumu. Recepti iesaka "Elvi" pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Vienkāršais griķu un biezpiena sacepums
Griķu un biezpiena sacepums labi garšos gan tikko no krāsns izcelts, kad to vislabāk baudīt ar vēsu skābo krējumu, gan arī jau atdzisis. Turklāt sacepuma gatavošanai var izmantot arī no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos griķus.
Maltās gaļas un griķu bumbiņas sīpolu mērcē
"Šis ir tiešām labs variants sātīgām pusdienām, kas noteikti ies pie dūšas tiem, kam garšo griķi. Atliek tikai sagatavot tradicionālo kotlešu masu, pievienot tai vārītus griķus un sieru, savelt bumbiņas un šaut karstā cepeškrāsnī," tā pārbaudītu recepti iesaka kulinārija bloga "Virtuve diviem" autori.
Griķu salāti ar bietēm, kūpinātu lasi un diļļu mērci
Vasara ir īpašs laiks – tā ir iespēja svaigā gaisā būt gandrīz nepārtraukti, atpūšoties, izklaidējoties, svinot, strādājot un darot arī pavisam ikdienišķas lietas, piemēram, gatavojot un ieturot maltīti. Salātu recepti piknikam pie dabas krūts piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.
Veselīgie zaļo griķu plācenīši
"Tasty" lasītāja Alika Sorokina recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka veselībai draudzīgu zaļo griķu plācenīšu recepti.
Griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi
10. oktobrī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Putras diena. Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti gardai un veselīgai griķu pārslu putrai ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi.
Vienkāršais griķu-siera sacepums no četrām sastāvdaļām
Sātīgs griķu – siera sacepums brangām pusdienām, kas īpaši labi garšos ar skābu krējumu un sālīta vai marinēta gurķa šķēlēm.
Griķu miltu un paniņu pankūkas ar bekonu
Gardas griķu miltu pankūciņas ar sulīgiem ķirštomātiem un kraukšķīgām bekona šķēlēm – tiem, kuri brokastīs vēlas baudīt ko sātīgāku
Vienkāršā griķu putra ar ceptiem sīpoliem un speķi
Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ļoti garda un sātīga griķu putra ar ceptiem sīpoliem un cauraudzīti ikdienas pusdienu maltītei.
Griķu kotletes ar sēnēm
Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Sātīgā brokoļu, griķu un siera bļodiņa
Brokoļu kraukšķīgums, tradicionālie griķi, siers sātigumam un mazliet Indijas rieksu eksotikai – viss vienā pusdienu bļodiņā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Monika un Justīne.
Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti
Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.
Griķi ar sēnēm
Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto
Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.
Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu
Griķu salāti ar gurķiem un vārītu olu - lēta, bet sātīga Budas bļodiņas vai poke versija.
Griķi ar sviestā ceptiem dārzeņiem un fetas sieru
Griķus parasti vienkārši novāram ūdenī, bet tie būs daudz gardāki, ja pievienosi sviestā ceptus dārzeņus un krēmīgā fetas siera drumstalas. Tā kā siers ir gana sāļš, tad uzmanies ar sāls pievienošanu.
Brokastu vēršacs ar griķiem un sēnēm
Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas. Recepti piedāvā "Elvi" pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem
Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem – sātīgām un gardām pusdienām vai vakariņām.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem
Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.
Vārīti griķi ar vistas karija mērci
“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā
Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.
Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē
Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.