"Lai izvairītos no vēdergraizēm svētku laikā, ir svarīgi ēdienus pagatavot pēc iespējas veselīgākus," uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Lūk, daži praktiski padomi veselīgākai ēdienu pagatavošanai.
- Pamatēdienos cepešus un vistas gaļu iemarinē jau iepriekš, piemēram, svaigi spiestā apelsīnu sulā, pievieno ķiplokus, sinepes, garšvielas un gatavo to cepeškrāsnī vai uz plīts slēgtā traukā.
- Ēdienu gatavošanas beigās nelej tiem klāt saldo krējumu, lai ēdiens nebūtu pārāk trekns. Tā vietā vari izmantot kafijas krējumu, kurā tauku saturs ir zemāks – vien 10 %.
- Gatavojot zivis, cep tās cepeša maisā. Pievieno garšaugus – ķiplokus, sīpolu gredzenus, citrona un apelsīna šķēlītes. Nepievieno krējumu un majonēzi!
- Štovētie kāposti labi garšos pagatavoti nevis ar treknu speķi, bet ar svaigi spiestu apelsīna sulu un ķimenēm.
- Gatavojot pupas un zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcē, tad izvāri un pasniedz nevis ar saceptu cauraudzi un krējumu, bet ar dārzeņiem vai ēd tos vienkārši tāpat.
- Gatavojot graudaugus svētku ēdienam, pievieno tiem zaļumus un dārzeņus. Grūbas labi garšos gatavotas kopā ar burkāniem, zaļumiem, riekstiem un sēnēm.
- Noteikti papildini svētku galdu ar zaļajiem salātiem, piemēram, no svaigiem kāpostiem, selerijas saknēm, āboliem un citiem dārzeņiem un augļiem.
Recepte – pupiņu vai zirņu našķis
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit