sieviete, Ziemassvētki
Foto: Shutterstock

"Lai izvairītos no vēdergraizēm svētku laikā, ir svarīgi ēdienus pagatavot pēc iespējas veselīgākus," uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Lūk, daži praktiski padomi veselīgākai ēdienu pagatavošanai.

  • Pamatēdienos cepešus un vistas gaļu iemarinē jau iepriekš, piemēram, svaigi spiestā apelsīnu sulā, pievieno ķiplokus, sinepes, garšvielas un gatavo to cepeškrāsnī vai uz plīts slēgtā traukā.
  • Ēdienu gatavošanas beigās nelej tiem klāt saldo krējumu, lai ēdiens nebūtu pārāk trekns. Tā vietā vari izmantot kafijas krējumu, kurā tauku saturs ir zemāks – vien 10 %.
  • Gatavojot zivis, cep tās cepeša maisā. Pievieno garšaugus – ķiplokus, sīpolu gredzenus, citrona un apelsīna šķēlītes. Nepievieno krējumu un majonēzi!
  • Štovētie kāposti labi garšos pagatavoti nevis ar treknu speķi, bet ar svaigi spiestu apelsīna sulu un ķimenēm.
  • Gatavojot pupas un zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcē, tad izvāri un pasniedz nevis ar saceptu cauraudzi un krējumu, bet ar dārzeņiem vai ēd tos vienkārši tāpat.
  • Gatavojot graudaugus svētku ēdienam, pievieno tiem zaļumus un dārzeņus. Grūbas labi garšos gatavotas kopā ar burkāniem, zaļumiem, riekstiem un sēnēm.
  • Noteikti papildini svētku galdu ar zaļajiem salātiem, piemēram, no svaigiem kāpostiem, selerijas saknēm, āboliem un citiem dārzeņiem un augļiem.

Recepte – pupiņu vai zirņu našķis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!