Foto: Shutterstock

Uzkodas ir neatņemama sastāvdaļa, baudot siltas vasaras dienas ģimenes un draugu lokā mājās, zaļumos vai dodoties pārgājienā. Lai spilgtinātu garšu pieredzi, mērces ir lielisks papildinājums, tāpēc "Maxima Latvija" pārtikas fabrika iepazīstina ar Latvijā iecienītām un pasaulē populārām mērcēm un dalās ieteikumus, kā tās pielāgot atbilstoši katra gaumei un kombinēt kopā ar dažādām uzkodām un ēdieniem.

Krējuma mērce. Šī mērce ir viena no vieglāk pagatavojamām un populārākajām mērcēm. Tā ir izgatavota no skābā krējuma, kas bieži tiek papildināta ar dažādām garšvielām un garšaugiem – piemēram, ķiplokiem, dillēm, lociņiem, pētersīļiem, sāli un pipariem. Lai mērci padarītu vēl svaigāku, tai var pievienot arī piparmētras. Krējuma mērce ir lieliska izvēle pasniegšanai kopā ar ceptiem kartupeļiem, dažādiem dārzeņiem, kā arī gaļas ēdieniem – piemēram, šašliku, cāļa pusspārniem, vai citām uzkodām.

Ķiploku mērce. Tā ir pazīstama, pateicoties savai spēcīgajai un aromātiskajai garšai. Mērces pagatavošanā izmanto majonēzi, ķiplokus, sāli un piparus. Ķiploku mērci ieteicams pasniegt kopā ar ķiploku grauzdiņiem, ceptiem kartupeļiem, gaļas ēdieniem un dārzeņiem.

Mērces, kas gatavotas uz eļļas un etiķu maisījumu bāzes. Šāda veidu mērču garšas gamma ir neizsmeļama. Lai to pagatavotu nepieciešama olīveļļa, kurai var pievienot klāt dažādus etiķus, piemēram, sākot no vienkārša galda etiķa līdz pat smalkam balzamiko. Ja ir vēlme papildināt mērces garšu buķeti, to var papildināt ar garšaugiem – dillēm, pētersīļiem, baziliku, kā arī riekstiem – ciedru riekstiem vai valriekstiem. "Maxima" eksperti iesaka pamēģināt šādu mērci ne tikai salātos, bet arī citādākās kombinācijās – piemēram, baudi mērci kopā ar tikko mājās izceptu čabatu.

Sajūti garšu piedzīvojumu ar pasaules garšām

Spāņu aioli mērce. Šīs mērces pamatā olīveļļa un ķiploki, kas tiek papildināta ar olu dzeltenumu un citronu sulu. Tā piešķir ēdienam un uzkodām bagātīgu un aromātisku garšu. Tā lieliski ir piemērota kartupeļu uzkodām, zivīm vai dārzeņiem. Autentisku aioli recepti atradīsi šeit.

Meksikas siltās saules mērce – gvakamole. Šī mērces pamatā ir avokado, laima sula, tomāti, sīpoli, koriandrs un halapenjo piparu apvienojums. Gvakamolei ir krēmīga tekstūra un ideāli sader kopā ar tortiljas čipsiem, kurus iespējams pagatavot arī mājās pašu spēkiem, izmantojot tortiljas. Tāpat tā sader kopā ar tako, burgeriem un svaigiem dārzeņiem. Ja esi maigāku garšu piekritējs, tad šīs mērces pagatavošanā var nepievienot halapenjo piparus.

Latīņamerikas garša – salsa. Tā ir pikantu tomātu, sīpolu, čili piparu, koriandra un laima sulas savienojums. Salsa ideāli sader kopā ar tortiljas čipsiem, tako vai kesediljām, radot īstenu garšu eksploziju. Ja vēlies padarīt salsu saldāku, tai var pievienot klāt ananasu vai mango gabaliņus.

Svaigs atspirdzinājums no Grieķijas – tzatziki. Mērces sastāvā ir grieķu jogurts, kas mijas kopā ar gurķu, ķiploku, olīveļļas un diļļu kombināciju. Tzatziki mērce ir ideāla uzkoda kopā ar pitas maizi, grilētiem dārzeņiem vai kā piedeva girosa sviestmaizēm. Savukārt, ja neesi ķiploku cienītājs, samazini to daudzumu vai izmanto ķiploku pulveri maigākai garšai.

Mērce no Tuvo Austrumu virtuves – humoss. Humoss ir krēmīgs maisījums, kas sastāv no turku zirņiem, tahini, olīveļļas, citrona sulas un ķiplokiem un ir lielisks papildinājums pita maizei, dārzeņu stienīšiem vai kā piedeva dažādiem salātiem. Ja vēlies pagatavot šo mērci, tahini iespējams aizstāt arī ar zemesriekstu sviestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!