Ziemassvētku vakariņas
Foto: Shutterstock

No tradicionālās panetones Itālijā līdz klasiskajam olu un piena punšam "Eggnog" Ziemeļamerikā – olas ir pamats dažādām klasiskām receptēm, kas rada siltumu un mājīgumu gada gaišākajos svētkos, stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.

Dažās kultūrās olas tiek izmantotas arī kā simbolisks elements, piemēram, tradicionālajās kūkās, kas nes veiksmi Jaunajā gadā. Tieši tāpēc bez olām būtu grūti iztēloties Ziemassvētku garšu.

"Daudzi svētku ēdieni visā pasaulē nav iedomājami bez olām, un Ziemassvētki nav izņēmums. Tas ir universāls un uzturvielām bagāts produkts, kas ir pieejams ikvienam, un. arī ikdienā olas nodrošinās organismam nepieciešamās olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, tāpēc tās būtu jāiekļauj savā ēdienkartē visu gadu," saka Ērliha. 

LAPNA kustības "Olas ir spēks!" eksperti šajos svētkos aicina pagatavot kādu tradicionālo Ziemassvētku ēdienu no pasaules virtuves ēdienkartes!

Avgolemono – grieķu iecienītā vistas zupa ar rīsiem

Šī ir tradicionāla grieķu zupa, kas tiek gatavota no vistas buljona, rīsiem vai makaroniem. Īpašu krēmīgumu tai piešķir citronu un olu maisījums. Kaut zupa vairāk asociējas ar grieķu virtuvi ikdienā, tā tiek pasniegta arī īpašās reizēs, piemēram, Ziemassvētkos pēc dievkalpojuma vai svētku vakariņās.

Olu un citrona kombinācija simbolizē cerību un svaigumu, kas iederas svētku noskaņā. Zupa ir viegla un sātīga vienlaicīgi, laba izvēle, kā līdzsvarot bagātīgu svētku maltīti.

Foto: Shutterstock

40Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 lvistas buljons1 gab.sīpols1 gab.burkāns1 gab.selerijas kāts1 ēdamkaroteolīveļļa1 gab.vārīta vistas fileja, sagriezta gabaliņos100 grīsi2 gab.lauru lapas pēc garšassāls, pipari2 gab.olas sula no diviem citroniem

Pagatavošana

1

Zupas katlā virs vidēji karstas liesmas uzkarsē 1 ēdamkaroti olīveļļas. Pievieno sīkos gabaliņos sagrieztus burkānus, selerijas kātus un sīpolu, maisot viegli apcep, pēc tam pievieno caur spiedi izspiestu ķiploku un samaisa.

2

Pievieno vistas buljonu un lauru lapas. Palielina plīts karstumu un ļauj buljonam uzvārīties.

3

Kad virums sāk burbuļot, pievieno rīsus, sāli un piparus. Samazina liesmu līdz vidējai un vāra aptuveni 20 minūtes, līdz rīsi kļūst mīksti. Pēc tam pievieno gabaliņos sagrieztu vistu un rūpīgi samaisa.

4

Lai pagatavotu olu un citronu mērci, citrona sulu sakuļ ar olām, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Nepārtraukti maisot, lai olu masa nesaietu pārslās, tai pievieno pāris kausus buljona. Kad buljons pilnībā samaisījies ar olu masu, to ielej zupā un uzmanīgi samaisa. Katlu nekavējoties noņem no uguns.

5

Pasniedz karstu, pārkaisot ar svaigiem zaļumiem.

Filipīniešu Ziemassvētku kūka "Bibingka"

No rīsu miltiem un kokosriekstu piena gatavotā kūka ir saistīta ar filipīniešu tradīciju "Simbang Gabi", kas ir deviņu nakts dievkalpojumu sērija pirms Ziemassvētkiem.

Pēc dievkalpojumiem filipīnieši bieži bauda Bibingku, kas simbolizē kopā būšanu, svētku prieku un siltumu. Kūku parasti pasniedz siltu, bieži ar rīspapīra lapām, kas piešķir tai autentisku aromātu.

Foto: Shutterstock

Bibingku vislabāk baudīt siltu ar tasi tējas vai kafijas. Filipīniešu mājās šī kūka simbolizē svētku siltumu un vietējās kulinārās tradīcijas, vienlaikus uzsverot vienkāršību un dabisko garšu.

40Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
250 grīsu milti2 TKcepamais pulveris100 gcukurs250 mlkokosriekstu piens125 mlpiens2 gab.olas

Pagatavošana

1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Cepšanas formu izklāj ar cepamo papīru.

2

Lielā bļodā sajauc rīsu miltus, cepamo pulveri un cukuru.

3

Atsevišķā bļodā saputo olas, pēc tam pievieno kokosriekstu pienu, pienu un izkausētu sviestu. Sajauc līdz viendabīgai konsistencei.

4

Sausās sastāvdaļas pakāpeniski iemaisa olu un piena masā, līdz izveidojas viendabīgas konsistences mīkla.

5

Mīklu lej sagatavotajā formā. Cep cepeškrāsnī 25–30 minūtes vai līdz kūka ir zeltaini brūna un vidus stingrs.

6

Pēc cepšanas kūku pārziež ar sviestu un pārkaisa ar sarīvētu sieru vai cukuru pēc izvēles.

Kokosriekstu un olu deserts "Quindim" – brazīliešu svētku prieks

Tradicionāls brazīliešu deserts, ko gatavo no olu dzeltenumiem, kokosriekstu skaidiņām un cukura. Recepte radusies laikā, kad Brazīliju kolonizēja Portugāle, tradicionālajam portugāļu kārumam pievienojot kokosriekstus un tropiskas notis un pielāgojot to brazīliešu iecienītajām garšas niansēm. Ziemassvētku galdā "Quindim" ir kā saules un salduma simbols, kas ir kā kontrasts aukstajiem Ziemassvētkiem citviet pasaulē.

"Quindim" tradicionāli pasniedz mazās porcijās, kā desertu pēc bagātīgas Ziemassvētku maltītes. Košā krāsa un kokosriekstu garša simbolizē tropisko prieku, kas raksturīgs Brazīlijas svētkiem. Kārums arī atgādina par Ziemassvētku vienotību starp Brazīlijas un Eiropas kulinārijas tradīcijām.

Foto: Shutterstock
60Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
6 gab.olu dzeltenumi150 gkokosriekstu skaidiņas200 gcukurs100 mlkausēts sviests100 mlkokosriekstu piens sviests un cukurs formas ieziešanai

Pagatavošana

1

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Sagatavo nelielas kēksiņu formas, ieziežot tās ar sviestu un pārkaisa ar cukuru.

2

Lielā bļodā olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, līdz cukurs pilnībā izšķīdis. Pievieno kokosriekstu skaidiņas, kokosriekstu pienu un izkausēto sviestu un rūpīgi samaisa.

3

Masu pilda sagatavotajās formiņās. Novieto tās uz cepamās pannas, kas piepildīta ar ūdeni (ūdens vannas metode), lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanu.

4

Cep 30–40 minūtes vai līdz virsma kļūst zeltaini dzeltena un masa stingra.

5

Izņem no krāsns, ļauj atdzist un pēc tam, uzmanīgi apgriežot formiņas, kūciņas izliek uz šķīvjiem ar gludo un spīdīgo virsmu uz augšu.

Olu sacepums "Kuku Sabzi" (Irāna)

Tradicionāls persiešu ēdiens, kas ir līdzīgs citam olu sacepumam – fritatai. To gatavo no olām un svaigiem zaļumiem: pētersīļiem, dillēm, kinzu un spinātiem. Lai gan Irānā šo ēdienu biežāk saista ar persiešu Jauno gadu ("Novruz"), tajās mājās, kur dzīvo kristiešu kopienas pārstāvji, "Kuku Sabzi" iekļauj arī Ziemassvētku maltītēs, jo šis ēdiens simbolizē dzīvību, auglību un zaļumu jeb cerību un atjaunošanos, kas ir arī Ziemassvētku vērtības.

Foto: Shutterstock

"Kuku Sabzi" pasniedz siltu vai aukstu, bieži vien kopā ar plānu lavašu un jogurtu. Ziemassvētku galda kontekstā tas piešķir zaļu un spilgtu akcentu, simbolizējot dzīvību un pārpilnību, kas saskan ar Ziemassvētku garu. Irānā to uzskata arī par vienkāršu un veselīgu veidu, kā papildināt svētku ēdienkarti.

15Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
6 gab.olas1 saujasvaigi, smalki sakapāti spināti pēc garšassvaigi, smalki sakapāti pētersīļi pēc garšassvaigas, smalki sakapātas dilles pēc garšassmalki sakapāta, svaiga kinza0.5 TKkurkuma pēc garšassāls un pipari2 ĒKmilti2 ĒKolīveļļa vai sviests cepšanai granātābolu sēklas vai bezpiedevu jogurts pasniegšanai

Pagatavošana

1

Lielā bļodā sakuļ olas, pievienojot sāli, piparus un kurkumu.

2

Pakāpeniski pievieno sakapātos zaļumus un miltus. Maisa, līdz viss ir vienmērīgi sajaukts.

3

Lielā pannā uzkarsē olīveļļu vai sviestu. Ielej maisījumu pannā, izlīdzina to vienmērīgā kārtā.

4

Cep uz vidējas uguns, līdz apakša ir zeltaini brūna (apmēram 8–10 minūtes). Pēc tam apgriež un cep līdz gatavībai.

5

Izņem no pannas un sagriež.

Itāļu Ziemassvētku maize "Panettone"

Panetone ir klasiska itāļu Ziemassvētku saldā maize, kas pazīstama ar savu gaisīgo, maigi saldeno tekstūru un žāvētu augļu vai sukāžu gabaliņiem. Šī svētku maize radusies Milānā, un tās vēsture aizsākas viduslaikos. Tradicionāli to bauda kā desertu pēc svētku maltītes, bieži vien kopā ar saldā krējuma vai maskarpones siera mērci.

Foto: Shutterstock

Panetone tradicionāli tiek pasniegta ar karstu dzērienu, piemēram, kafiju vai karstvīnu. Tā ir arī lieliska dāvana draugiem vai radiem, jo tās garša un kvalitāte tiek augstu vērtēta.

16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
Raudzēšanai: 150 gmilti75 mlsilts ūdens1 TKsausais raugs1 ĒKcukurs Pamatmīklai:350 gmilti100 gcukurs4 gab.olas dzeltenumi1 gab.vesela ola100 gizkausēts un atdzesēts sviests100 mlsilts piens1 TKvaniļas esence rīvēta miziņa no viena citrona un viena apelsīna150 grozīnes100 gsukādes

Pagatavošana

1

Sajauc visas rauga mīklas sastāvdaļas un novieto siltā vietā, ļaujot apmēram 30 minūtes aktivizēties, līdz ieraugs kļūst gaisīgs.

2

Lielā bļodā sajauc miltus un cukuru. Atsevišķi sakuļ olas dzeltenumus, olu, pienu, vaniļas esenci un citrusaugļu miziņas. Sajauc šo maisījumu ar ieraugu un pamazām iemaisa miltus.

3

Pakāpeniski, mīcot mīklu, pievieno izkausēto sviestu, līdz mīkla kļūst gluda un elastīga. Mīcīšanas procesā pievieno rozīnes un sukādes, lai tās vienmērīgi iejauktos mīklā.

4

Saveļ mīklu bumbā, pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un ļauj tai uzrūgt siltā vietā 2–3 stundas vai līdz mīkla ir dubultojusies apjomā.

5

Uzrūgušo mīklu liek apaļā cepamformā (var izmantot papīra vai metāla veidni) un ļauj tai vēlreiz uzbriest apmēram stundu.

6

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Cep 30–40 minūtes vai līdz virsma kļūst zeltaini brūna un kūka ir izcepusies līdz galam (var pārbaudīt ar iesmiņu).

Olu punšs "Eggnog"

Viens no Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā iecienītākajiem Ziemassvētku dzērieniem, kas bieži tiek gatavots līdzās svētku ēdieniem. Krēmīgi maigais dzēriens visbiežāk tiek pasniegts kā neliels deserts.

Foto: Shutterstock

Šis Ziemassvētku dzēriens parasti tiek gatavots ar alkoholu, taču tas būs tikpat garšīgs arī bez alkohola pievienošanas. Ja vēlaties punšam pievienot alkoholu, izvēlieties tādu, kam ir augsta alkohola koncentrācija – tas līdzsvaros dzēriena saldumu. Bieži vien "Eggnog" pievieno brendiju, rumu vai viskiju.

8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
6 gab.olu dzeltenumi100 gcukurs500 mlpiens250 mlsaldais krējums1 TKvaniļas esence0.5 TKmalts kanēlis0.5 TKmalts muskatrieksts1 šķipsnasāls

Pagatavošana

1

Lielā bļodā sakul olu dzeltenumus ar cukuru, līdz cukurs pilnībā izšķīdis, bet masa kļūst bieza un gaiša.

2

Uz vidējas uguns uzsilda pienu ar kanēli, muskatriekstu un šķipsniņu sāls. Maisot karsē, līdz piens sāk tvaikot, bet nevārās.

3

Lēnām, pa vienai karotei, olu maisījumam pievieno karstu pienu, nepārtraukti maisot. Tas nepieciešams, lai novērstu olu sarecēšanu un saiešanu pārslās.

4

Ielej maisījumu atpakaļ katlā un uz vidējas uguns karsē, nepārtraukti maisot, līdz maisījums sabiezē (aptuveni 75°C). Tam nevajadzētu sākt vārīties.

5

Noņem katlu no uguns un iemaisa vaniļas esenci. Dzērienu izkāš caur sietiņu, atdzesē istabas temperatūrā. Pēc tam dzesē ledusskapī vismaz 2–3 stundas.

6

Pirms pasniegšanas iemaisa saldo krējumu, lai dzēriens kļūtu krēmīgs.

7

Lej glāzēs un pārkaisa ar šķipsniņu muskatrieksta vai kanēļa. Ja vēlas, dzērienu glāzēs var papildināt arī ar putukrējumu.

Skābā krējuma, zaļumu un olu dzeltenumu mērce

Un noslēgumā – vienkārša, ļoti iecienīta mērce, kas svētku maltītē papildinās kartupeļus vai zivi. Recepte – no pašu mājām!

Foto: Shutterstock
5Minūtes
4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
4 gab.vārītu olu dzeltenumi200 gskābais krējums pēc garšassvaigas dilles vai lociņi pēc garšassāls un pipari

Pagatavošana

1

Olu dzeltenumus smalki sakapā.

2

Skābo krējumu sajauc ar sāli, pipariem un zaļumiem.

3

Pievieno olas un samaisa.

Atceries!

Pērkot olas Ziemassvētku galdam, svarīgi pareizi lasīt olas marķējumu jeb ciparus, kas ir uz čaumalas, un pārliecināties, ka olas patiešām ir ražotas Latvijā, atgādina LAPNA izpilddirektore Anna Ērliha. Proti, 11 simbolu kombinācijā pirmais cipars norāda uz dējējvistu turēšanas metodi (0 – brīvos turēšanas apstākļos bioloģiskajā saimniecībā dētas olas; 1 – brīvos turēšanas apstākļos dētas olas; 2 – kūtī dētas olas; 3 – sprostos dētas olas), tam seko izcelsmes valsts kods LV, pēdējā ciparu virkne ir Pārtikas un veterinārā dienesta piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs. Tā mēs ne tikai atbalstīsim vietējos ražotājus, bet varam būt droši, ka olas ir īpaši svaigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!