<a rel="cc:attributionURL" href="http://www.flickr.com/photos/zolakoma/">  zolakoma</a> / <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">cc</a>
Tradicionāli Ziemassvētku galds ir bagātīgi klāts, un pēc senču paražām tiek rūpēts par deviņiem ēdieniem, sākot ar piparkūkām, gaļas un zivju ēdieniem, pīrāgiem un štovētiem kāpostiem, ko nereti papildinām ar kādu žāvētu speķīti. Tomēr nereti svētku galda plānošanai ir jāpievērš lielāka uzmanība, jo kādam mājiniekam vai viesim jāseko līdzi cukura līmenim asinīs.

Ko tad likt Ziemassvētku galdā cukura diabēta pacientam? Lūk, sešas veselīgas receptes svētku galdam - apelsīnu sulā štovēti kāposti, sulīgi gards tītara šķiņķa cepetis, deserts ar aprikožu mērci, ķirbju kēkss ar plūmēm, svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu un rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu. Receptes sagatavojusi uztura speciāliste Liene Sondore un "Msdpacientiem.lv".

"Svētku galdā ierasts pasniegt štovētus kāpostus, kurus tradicionāli papildinām ar kādu žāvētu speķīti, kas, protams, ir garšīgi, bet arī trekni, tāpēc šoreiz gatavojām kāpostus kopā ar svaigi spiestu apelsīnu sulu. Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un svētku galdam gatavojām tītara cepeti, un sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes. Neiztrūkstoša svētku galda sastāvdaļa ir saldie ēdieni un deserti, bet ar mēru, jo deserts ir un paliek deserts – ar savu saldumu un piedevām. Šajos svētkos piedāvājam pagatavot vieglu un gardu biezpiena un bezpiedevu jogurta krēmu, kas papildināts ar aprikožu mērci. Arī ķirbju kēkss ar plūmēm, svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu un rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu svētkus padarīs gardākus," skaidro uztura speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!