Foto: Shutterstock
Selerijai piemīt gan patīkama, salda garša, gan izteiksmīgs aromāts, tomēr attieksme pret šo nenoliedzami veselīgo dārzeni ir visai neviennozīmiga - kamēr vieni seleriju slavē un ceļ vai debesīs, citi, vien izdzirdot skaļi pieminam tās vārdu, rauc degunu un saka, ka to neēdīs nekādā gadījumā! Neskatoties uz aizspriedumiem, šoreiz piedāvājam sešas idejas ēdieniem, kuros vienu no galvenajām lomām spēlē tieši selerija. Izmēģini kādu no tām, un ļoti iespējams, mums izdosies mainīt tavu iesīkstējušo viedokli.

Selerija ir neparasts dārzenis, kuru var ēst pilnībā - gan aromātiskās lapas, gan kātus, gan sakni. Tiesa, ir lieta, ko der ielāgot. Ja vēlaties izaudzēt savā mazdārziņā seleriju saknes, nevajadzētu sapriecāties, ieraugot, ka lolotajam augam dobē parādās sulīgi dzinumi, jo tas nozīmē, ka saknes nebūs labas. Sakņu selerijas un lapu vai kātu selerijas ir atšķirīgas šķirnes, kurām gan ir daudz kopīga. Tās pieder čemurziežu dzimtai, kas tiek saukta arī par seleriju dzimtu. To tuvākie "radinieki" ir burkāni, pētersīļi, dilles, kinza... Un vēl citi, vairāk nekā 400 augi, no kuriem daži ir sakņaugi, bet ļoti daudzi - neēdami vai pat indīgi. Par laimi, selerijas ir ēdamas, turklāt ļoti veselīgas. Tās var grauzt svaigas, gluži kā burkānus!

Selerijas virtuvē

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!