Foto: Shutterstock

Foie gras jeb zosu aknu pastēte, visdažādākās aukstās gaļas, pikantais skotu pudiņš haggis un daudzas citas pasaulslavenas delikateses tiek gatavotas no salīdzinoši lētiem subproduktiem - aknām, nierēm, zarnām, sirdīm u.tml.

Daudzi pret subproduktiem attiecas ar vēsu atturību un mīļuprāt no tiem izvairās, jo uzskata par otršķirīgu pārtiku. Un viņi maldās pašos pamatos, jo jau izsenis uztura speciālisti pierādījuši, ka arī subproduktos – sirdīs, aknās, smadzenēs, astēs, nierēs un mēlē ir ļoti daudz vērtīgu uzturvielu, kas spēj konkurēt ar augstvērtīgu gaļu. Subprodukti sastāva ziņā neatpaliek no gaļas, bet vitamīnu tajos ir pat vairāk. Protams, lai pagatavotu gardu ēdienu, jāpieliek vairāk pūļu, tomēr tas ir tā vērts.

Katru dienu subproduktus varbūt nevajadzētu ēst, tomēr reizi vai divas nedēļā palutiniet sevi un mājiniekus ar garšīgi pagatavotu aknu pastēti vai mēles salātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!