Pankūkas, pankūciņas, plāceņi un plācenīši... Pildītas, plānas, biezas un pufīgas, rauga, kefīra, dārzeņu... Katram savas mīļākās pankūkas, bet, kā izcept ideālās pankūkas? Kādas viltības jāievēro, gatavojot pankūku mīklu?
Pankūku mīklas sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā vai siltākām – tās nekādā gadījumā nevar būt aukstas. Savukārt pannai jābūt izcilai, ideālajā variantā – no čuguna, uzskata veco laiku saimnieces.
Pēc tam, kad pankūku mīkla iejaukta, ļauj tai 30 minūtes ievilkties, lai miltu lipeklis nedaudz uzbriestu. Pankūkas būs elastīgākas, cepšanas laikā neizjuks.
Pankūkas jācep nesteidzīgi, uz vidējas liesmas, lai tās vienmērīgi apbrūnētu. Pirms liet pirmo mīklas karoti, pannai jābūt kārtīgi uzkarsušai.
Ja pankūku mīklai pievienota eļļa, cepšanas laikā taukvielas pannā nav jāliek (ja nu vienīgi pirms pirmās pankūkas). Ja pankūkas līp pie pannas, ņem talkā kartupeļa pusīti, kas uzdurta uz dakšiņas. Ielej nelielā šķīvītī eļļu un pamērcē tajā kartupeli – tā, lai tas pārklātos ar eļļu. Ar eļļaino kartupeli iezied pannu.
Ik reizi, kad lej pannā mīklu nākamajai pankūku porcijai, apmaisi to, lai mīkla visu laiku būtu vienādā konsistencē.
Mandeļu miltu pankūkas ar kļavu sīrupu
Brīnišķīgam un saldam dienas sākumam – plānās pankūkas, kas gatavotas, daļu miltu aizstājot ar mandeļu miltiem. No norādītajiem daudzumiem sanāks 10 pankūkas.
Mazkaloriju pankūciņas no griķu miltiem
Pankūkas un mazkaloriju uzturs šķietami nesader, tomēr tas ir iespējams. Izmēģini šo pankūku recepti, kurā tiek izmantoti griķu milti un medus!
Rauga pankūkas no saldā krējuma
Rauga pankūkas no saldā krējuma būs vēl gardākas par tradicionālajām.
Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm
Laba ideja brīvdienu brokastīm – pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas – īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.
Plānās pankūkas no tomātu sulas
Interesanta plāno pankūku variācija – mīklas pagatavošanai tiek izmantota arī tomātu sula, radot neparastu garšas baudījumu un interesantu pankūku krāsu.
Biskvīta pankūkas
"Mans februāra ēdiens ir pankūkas, viennozīmīgi! Saldas un smaržīgas – svaigi ceptas pankūkas ir garantēts veids, kā brīvdienu rītos no migām izvilkt vīru un bērnus! Cepu visdažādākās – gan plānās, gan rauga, gan biezpiena plācenīšus! Recepte gan nav manis pašas, atrasta "Cālī", tomēr manās mājās tik bieži cepta, ka brīžiem šķiet, ka es pati to izdomājusi!" raksta Ilze.
Pankūkas ar gaļu
Pankūkas ar gaļu kārtīgām brokastīm vai launagam.
Biezpiena plācenīši ar mannu
Vienkārša biezpiena plācenīšu recepte.
Kartupeļu pankūkas ar sieru
Ko pagatavot vakariņās pēc darba, lai viss vakars nebūtu jāpavada pie plīts un varētu veltīt laiku ģimenei? Šīs kartupeļu pankūkas var izcept 20 minūtēs, turklāt recepte ir tik vienkārša, ka būs pa spēkam arī iesācējiem.
Plānās pankūkas
Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd kopā ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu, vēlās un nesteidzīgās svētdienas brokastīs?