Vasara ir vērtīgākais laiks svaigiem augļu, dārzeņu vai zaļumu atspirdzinošiem un veselīgiem kokteiļiem jeb smūtijiem. Kokteiļu cienītājiem noderēs smūtiju pagatavošanas padomi un 10 receptes no Tasty.lv krājumiem.
Saldajiem jeb augļu smūtijiem kā pamata šķidrumu visbiežāk izmanto ūdeni, pienu, kefīru, kokosriekstu pienu vai svaigi spiestu sulu, kurai ir lielāka uzturvērtība. No augļiem ierasti izvēlas ogas, banānus, melones, mango, persikus, nektarīnus, aprikozes, ķirbjus, bet no garšvielām pievieno vaniļu, kanēli, kardamonu, anīsu, piparmētru, baziliku. Savukārt zaļajiem smūtijiem par pamatu izmanto ūdeni, zaļo tēju, kokosriekstu ūdeni, ko var arī sasaldēt ledus kubiņos, vai svaigi spiestas sulas ar lielāku uzturvērtību. Šiem kokteiļiem no augļiem izvēlas ābolus, bumbierus, ananāsus, melones, persikus, nektarīnus, vīnogas, bet no dārzeņiem un zaļumiem izvēlas gurķus, spinātus, kāpostus, bietes, skābenes, kam pievieno garšvielas, tai skaitā, baziliku, piparmētru, ingveru, ķiploku, majorānu, estragonu, dilles, maurlokus, koriandru, timiānu, pētersīļus.
Neatkarīgi no tā, vai ir vēlme gatavot saldo vai zaļo, svaigo vai auksto smūtiju, visvērtīgākie smūtiju pagatavošanai ir sezonas produkti. Ieteicams izvēlēties tās ogas, augļus un dārzeņus, kas ir pilnbriedā konkrētā sezonā.
Vērts atcerēties, ka smūtijs ir savā vislabākajā formā, ja divas trešdaļas no tā sastāvdaļām ir saldētas, taču vērts atcerēties, ka ledu tik un tā blendēšanas procesā vienmēr pievieno kā pašu pēdējo no sastāvdaļām. Lai neizmantotu tikai ledu, vērts eksperimentēt. Piemēram, saldētavā var ievietot pārgatavojušos banānus un izmantot tos smūtiju gatavošanai ledus vietā.
Jāņem vērā, ka smūtijam nepiestāv cukurs. Tā vietā ieteicams izvēlēties tos augļus un ogas, kuru sastāvā ir vairāk cukuru, piemēram, bumbierus, banānus, vīnogas. Visizteiktāko garšu ledus smūtijiem piešķirt granātābolu, dzērveņu vai vīnogu sula. Tādam smūtijam pietiek ar sulu un ar ledus kubiņiem. Turklāt labākai konsistencei smūtijam ieteicams izmantot zemesriekstu, mandeļu vai citu riekstu sviestu, avokado, apceptas auzu pārslas, grieķu jogurtu vai kokosriekstu eļļu.
Smūtiju pagatavošanai lieti noder labs blenderis, domājot par kokteiļu cienītājiem šovasar ar īpašu jaunumu nācis klajā mājas preču zīmols Electrolux, piedāvājot blenderi aktīva dzīvesveida cienītājiem ar viegli atvienojamu un līdzņemamu pudeli. Tā vietā, lai dzērienu pārlietu citā traukā, blenderis sastāvdaļas sasmalcina uzreiz līdzņemamā pudelē, ko var viegli atvienot no ierīces un ņemt to līdzi uz sporta zāli, ceļā uz darbu vai atpūtā pie dabas.