Vasara mūs lutina ar daudz dažādām ogām gan pašu dārzos, gan mežos. Ja pareizi uzglabātas, ogas iespējams lietot visu gadu, bet sezonas plaukumā no tām iespējams gatavot daudz dažādu gardumu – ievārījumus, sulas, sīrupus, tējas, sukādes vai čatnijus. Piedāvājam iepazīties ar vairākiem raibiem un interesantiem faktiem par ogām un to nozīmi uzturā, ko apkopojuši Lido speciālisti, kā arī izmēģināt gardas receptes no Tasty.lv pavārgrāmatas.
Interesanti un noderīgi fakti par ogām
Augustā pieejamās ogas, tai skaitā upenes, jāņogas, kazenes, lācenes, mellenes u.c., sākotnēji augušas tikai savvaļā. Melleņu, lāceņu, jāņogu, upeņu un citu augusta ogu ražu novāc gandrīz visā pasaulē. Ogu sezona mainās pa laika joslām un pāriet no vienas valsts uz otru, tādējādi padarot tās pieejamas pasaules iedzīvotājiem visu gadu.
Jāņogas pirmo reizi tika ievāktas 16.gadsimtā Skandināvijā un aizvestas uz Angliju audzēšanai. Jāņogas uzlabo apetīti un veicina gremošanu. Tāpat šo ogu sulu ieteicams dzert, lai ārstētu saaukstēšanos ar paaugstinātu temperatūru.
Mellenes pārtikā izmanto jau 13 000 gadus. Ziemeļamerikas pamatiedzīvotāji – indiāņi tās bija iesaukuši par zvaigžņu ogām, jo melleņu ziediem ir precīza 5 staru zvaigznes forma. Cilšu vecākie uzskatīja, ka zvaigžņu ogas ir sūtītas uz zemi, lai mazinātu bērnu izsalkumu bada laikā. Melleņu sula ir populārākā dabīgā pārtikas krāsviela. Mellenes satur vairākas vielas, kuras palīdz uzlabot redzi. A vitamīns un antocianīns palīdz uzlabot redzes funkcijas, savukārt flavonoīdi palīdz nostiprināt acs muskuļus un saistaudus. Tāpat mellenes palīdz uzlabot atmiņu, koordināciju un aizkavē organisma novecošanos.
Upenes pirmo reizi kultivēt sāka 11.gadsimtā Krievijā, kur tās audzēja klosteru dārzos. Eiropā upeņu kultivācija sākusies ap 17.gadsimtu, īpaši izceļama valsts ir Polija, kur 2013.gadā tika novāktas 150 000 tonnas šo ogu. Upenes ir visizplatītākā ogu kultūra arī Latvijā. Visbiežāk no tām gatavo ievārījumus, sulas, sīrupus, tējas un sukādes.
Upenes satur daudz C vitamīna, kas palīdz uzlabot un nostabilizēt imūnsistēmu. Upenēs ir arī nikotīnskābe, kura piedalās vielmaiņas procesos, nervu sistēmas darbībā, asinsvadu paplašināšanā un veicina brūču sadzīšanu. Upenes ir dabīgs skaistuma avots. Samaltu upeņu masa lieliski tonizē sejas ādu, novēršot tās novecošanos. Savukārt upeņu sulas sejas maska palīdz atbrīvoties no lokiem zem acīm.
Lācenes vislabāk aug visapkārt Ziemeļpolam – Ziemeļeiropas valstīs, Krievijas ziemeļos, Ziemeļamerikā un Kanādā. Lācenes auga attēls rotā Somijas 2 eiro monētu.
Jāņogu, upeņu, kazeņu, lāceņu un melleņu sēklu eļļa tiek izmantota kosmētikas produktu ražošanā. Kazeņu lapas tiek izmantotas kā dabīgs matu krāsošanas līdzeklis.
Kazenēs, jāņogās un upenēs esošie antioksidanti pasargā nervu šūnas no stresa ietekmes un veicina organisma šūnu atjaunošanos, kavējot novecošanās procesus.
Mellenes satur dzintarskābi, kas ir viena no visretāk sastopamajām organiskajām skābēm. Tā nodrošina asinsvadu sieniņu izturību un elastību. Traumu gadījumā ieteicams izmantot lāceņu lapas, tās jāizmērcē karstā ūdenī un kompreses veidā jāliek uz brūcēm. Lapās esošie antioksidanti palīdzēs ātrāk veidoties jaunām šūnām.
Lai ogas ilgāk saglabātos svaigas, tās ieteicams novākt sausā laikā, turklāt ar visiem ķekariem, ja tādi ir, un glabāt ledusskapī nenosegtā traukā.
Ogas ilgākam laikam iespējams uzglabāt sasaldējot, turklāt, ja ogas sasaldētas veselas, tajās saglabājas C vitamīns.
Sulīgas receptes ogu laikam un ne tikai
Tomātu čatnijs ar ogām
Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.
Upeņu zupa ar biezpiena klimpām
Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!
Gardais ogu un jogurta brokastu kārtojums
Veselīgais un olbaltumvielām bagātais jogurta kārtojums garšas ziņā neatpaliek no restorānos piedāvātajiem desertiem, tomēr tajā ir krietni mazāk kaloriju, kā arī kārtojums rada sāta sajūtu un attur no vēlmes našķēties dienas gaitā.
Aveņu – biezpiena kokteilis
Ātri pagatavojams, gards un veselīgs aveņu – biezpiena kokteilis brokastīm.
Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzāmu
"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.
Jogurta desertkūka bez cepšanas
Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!
Biezais jāņogu ķīselis
Biezais jāņogu ķīselis ir īsti vasarīgs, turklāt ne pārāk sarežģīts saldēdiens - baudi to ar pienu vai putukrējumu!
Aveņu sīrups
Aveņu sīrups - ārstniecības līdzeklis un kārotākais našķis ziemā.
Vienkāršā kazeņu un putukrējuma kūka
Svinībām vai vienkārši našķim - gardā kazeņu un saldā krējuma kūka, kurai biskvīts pagatavots ar paniņām vai kefīru.
Pašu gatavots jogurta saldējums ar avenēm
Atsvaidzinoša saldējuma recepte, turklāt deserts būs draudzīgs arī tiem, kas skaita kalorijas - atšķirībā no daudziem citiem mājas saldējumiem, šim saldā krējuma un piena vietā tiek izmantots bezpiedevu jogurts!
Baltās šokolādes un aveņu siera kūka
Karaliskā viešņa viesībās - baltās šokolādes un aveņu siera kūka.
Melleņu strūdeles
Recepte, kas noteikti jāizmēģina, kamēr vēl ir mellenes! Maigais rikotas biezpiens, kūstot pārtop par brīnišķīgu krēmu. Filo mīklas vietā var izmantot kārtaino mīklu, tikai tā jāizrullē īpaši plāna.
Melleņu kompots ziemas krājumiem
Melleņu kompots - gadu desmitiem pārbaudīta un par labu atzīta recepte, ko atsūtījusi portāla Cālis.lv Virtuves foruma lietotāja banga.
Biezpiena sacepums ar mellenēm
Dzīves garšas dažādošanai izmēģini klasisko biezpiena sacepumu, kurā rozīnes un žāvētus augļus aizstāj ar mellenēm - no meža vai dārza. Pasniedz ar putotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu!
Vieglā melleņu siera kūka
Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.
Slinkā pavlova jeb bezē ar ogām
Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu deserta recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
Svaigu ogu un jogurta kokteilis 'Rozā sapnis'
Sāc dienu ar spēcinošu vitamīnu devu - pagatavo jogurta kokteili no svaigām vai saldētām ogām, piemēram, avenēm vai zemenēm!