Svaigas baravikas
Pirmā svarīgā lieta – jāpārbauda, vai sēni neapdzīvo nelūgtie viesi: kāpuri. Otrais solis, bez kura nevarēs iztikt, ir baraviku tīrīšana. Vislabāk šim mērķim izmantot otiņu ar stingrākiem sariem, ar to "pārejot" pāri sēnes cepurītei no augšas un apakšas, kā arī kātiņam no visām pusēm. Var izmantot arī tīru, mitru drāniņu. Baravikas nav ieteicams mazgāt, ja vien neplāno tās izmantot uzreiz. Ja sēnes ir pārāk piesūkušās ar ūdeni, tās gatavojot ātri zaudēs konsistenci un pats ēdiens – struktūru.
Pēc tam, kad esi pārbaudījis sēnes kvalitāti un tīrību, vari ķerties klāt gatavošanai. Itāļi, izrādās, ir lieli baraviku mīļotāji un šīs valsts tradicionālajās receptēs plaši tiek izmantotas gan svaigas, gan kaltētas baravikas. Itāļi tās parasti fritē vai sautē kopā ar timiānu. Tāpat tās var izmantot mērču, zupu, sautējumu, makaronu un pat picas gatavošanai.
Kaltētas baravikas
Ja tavā rīcībā ir kaltētas baravikas, nebēdā – ja tās pareizi sagatavosi pirms lietošanas, rezultātā iegūsi aromātiskas un labas struktūras sēnes. Kaltētas baravikas vispirms aplej ar verdošu ūdeni un liek nostāvēties no 15 līdz 20 minūtēm. Ja vārīsi zupu vai gatavosi kādu citu ēdienu uz ūdens vai buljona bāzes, daļu no šķidruma vari aizvietot ar ūdeni, kurā mērcēji kaltētās sēnes – tas gala produktā vēl vairāk izcels baraviku garšu.
Nolej ūdeni un tālāk baravikas vari izmantot tāpat, kā konkrētajā receptē izmantotu svaigās sēnes.
Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti
Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!
Kā kaltēt baravikas
Tās sēnes, kuras varbūt nav tik izskatīgas, lai marinētu, var kaltēt jeb žāvēt. Izkaltētās šķēlītes var saglabāt tāpat vai saberzt pulverī, kas lieti noderēs kā garšviela zupām, mērcēm un un sautējumiem ziemā.
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Baraviku zupa ar grūbām
Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.
Marinētu baraviku salāti ar gaļu un āboliem
Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.