Bet siļķe nav tikai latviešu iecienīta zivs, to ēd un slavē arī mūsu kaimiņi - gan igauņi, gan krievi, gan somi. Tā, piemēram, Somijā, precīzāk - Helsinkos, ik gadu oktobra pirmajās dienās sabrauc neskaitāmi šīs delikateses cienītāji, lai svinētu Baltijas siļķu festivālu. Helsinku Tirgus laukumu uz vairākām dienām burtiski pārpludina zvejnieki un tirgotāji, savedot siļķes no gada pēdējā loma un ļaujot izbaudīt šo zivi visdažādākajās formās un garšās - gan sālītu, gan mazsālītu, gan marinētu, gan ar sinepēm, gan ar eksotiskākām mērcēm.
Baltijas siļķu festivālam Helsinkos ir vēsturiska nozīme - tas tiek svinēts kopš 1743.gada, kad Turku tika noslēgts zviedru un somu miera līgums. Atļauja rīkot siļķu festivālu Somijā bija viens no šīs vienošanās nosacījumiem, apgalvo hronisti.
Bet ko pagatavot no šīs demokrātiskās zivs? Lūk, dažas idejas no Tasty.lv pavārgrāmatas. Tev ir sava iecienītākā recepte ar siļķi? Pastāsti par to arī citiem? Pagatavo maltīti, nofotografē rezultātu un kopā ar receptes tekstu sūti mums! Interesantāko recepšu autoriem - gardas balvas no Tasty.lv!
Marinēta siļķe korejiešu gaumē
Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!
Foto recepte: Foršmaks
Siļķe, skābs ābols, cieti vārīta ola, sīpols un saulespuķu eļļa - atliek vien savienot šos produktus, lai pagatavotu izcilu uzkodu apetītes veicināšanai pirms pusdienām!
Īstā siļķe kažokā
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla Cālis.lv lietotājas Ilviksas "Īstā siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.
Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)
Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.
Viltotie ikri
Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!
Vinegrets ar olu un siļķi
Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!
Ātrā siļķe kažokā
Klasisko salātu "Siļķe kažokā" ātrā versija. Tiesa, ātra tā būs tikai tad, ja pa rokai jau ir vārīti kartupeļi, bietes un olas.
Pildīts liellopa gaļas cepetis
Interesanta recepte no portāla Cālis.lv krājumiem - ar sēnēm un siļķi pildīts liellopa gaļas cepetis.