Foto: Shutterstock
Šķiet, nav universālākas zivs par siļķi - vismaz latviešu ēdienkartē. Šķietami parastās zivs daudzveidība pārsteidz. Siļķi lielākoties ēd visi - arī tie, kuri apgalvo, ka zivis neēdot. Tā iederēsies gan pieticīgākai ikdienas maltītei, piemēram, kopā ar vārītiem kartupeļiem un biezpienu, gan dažādos salātos - ar bietēm, āboliem, burkāniem. Tāpat siļķe lieliski piestāv arī svētkiem - kurš Vecgada vakara svētku galds iedomājams bez klasiskās siļķes "kažokā"? Nemaz nerunājot par dažādiem marinējumiem un kūpinājumiem...

Bet siļķe nav tikai latviešu iecienīta zivs, to ēd un slavē arī mūsu kaimiņi - gan igauņi, gan krievi, gan somi. Tā, piemēram, Somijā, precīzāk - Helsinkos, ik gadu oktobra pirmajās dienās sabrauc neskaitāmi šīs delikateses cienītāji, lai svinētu Baltijas siļķu festivālu. Helsinku Tirgus laukumu uz vairākām dienām burtiski pārpludina zvejnieki un tirgotāji, savedot siļķes no gada pēdējā loma un ļaujot izbaudīt šo zivi visdažādākajās formās un garšās - gan sālītu, gan mazsālītu, gan marinētu, gan ar sinepēm, gan ar eksotiskākām mērcēm.

Baltijas siļķu festivālam Helsinkos ir vēsturiska nozīme - tas tiek svinēts kopš 1743.gada, kad Turku tika noslēgts zviedru un somu miera līgums. Atļauja rīkot siļķu festivālu Somijā bija viens no šīs vienošanās nosacījumiem, apgalvo hronisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!