Foto: Shutterstock
Latvijā reti būs atrodams dārzs, kurā nebūs atrodams kāds cidoniju krūms. Nemīlīgie dzeloņainie augi, pareizi kopti, rudenī nes bagātīgu ražu - mazās skābās ogas nav ēdamas svaigas, bet lieliski papildinās gan saldos ēdienus, gan gaļas marinādes.

Cidonija (Cydonia oblonga) ir ābola un bumbiera attāla radiniece, jo botāniski pieder tai pašai augu dzimtai. Izrādās, cidonijas ir vieni no cilvēkam visilgāk pazīstamajiem augļiem, pēc formas atgādinot to, kā senatnē izskatījās āboli un bumbieri. Cēlušās Irānā un Kaukāza reģionā, Āzijas un Vidusjūras valstīs cidonijas audzētas jau 4000 gadus. Grieķu mitoloģijā tās dēvēja par “zelta āboliem”. 

Termiski neapstrādātas cidonijas ir cietas un miza ir kokaina un neēdama. Garša tām ir skāba, jo sastāvā ir daudz tanīnu. Cidonijas ir lieliski piemērotas konservēšanai, kompotiem un kombinācijā ar citiem augļiem un ogām. Tajās ir daudz pektīnvielu, tādēļ var gatavot gardu želeju. Cidonijas var izmantot sautēšanai kopā ar gaļu, jo tanīni gaļu padarīs mīkstu un sulīgu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!