Daudziem spilgtā atmiņā ir mammas vai omītes klātie bagātīgie galdi, kur goda vietu ieņēma ar izdomu un mīlestību dekorētas krāsainu salātu bļodas. Un, kaut mūsdienās salātu sastāvdaļas vairs nav deficīta prece, tomēr ir receptes, kas tiek "taupītas" īpašām reizēm. Piemēram, rasola aromātu nav iespējams sajaukt ne ar ko citu - jau pārkāpjot mājas slieksnim, tas liecina, ka svētki būs!
Īstā 'Siļķe kažokā'
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.
Rasols jeb Olivjē salāti
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!
Vinegrets
Tradicionālais un garšīgais vinegrets.
Burkānu un siera salāti ar papriku un zirnīšiem
Vienkārši pagatavojami burkānu un siera salāti.
Mēlīšu salāti ar olām un marinētiem gurķiem
Gardi mēlīšu salāti aukstajam galdam. Ja ir vēlēšanās, bez mēles salātiem var pievienot arī zaļos zirnīšus. Bet, lai subproduktu iemānītu arī šaubīgākajiem ēdājiem, mēli sagriež smalki līdz nepazīšanai.
Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu
Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.
Biešu salāti ar sieru un olu
Viegli biešu salātiņi, gan vienkārši pagatavojami, gan nespiež vēderu. Noderēs gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.