korejiešu burkāni
Foto: Shutterstock
Korejas burkāni ir daudzu iecienīts produkts – asi, pikanti un sildoši, ar koriandra sēkliņām, kuras patīkami nokraukšķ starp zobiem, atklājot savu spēcīgo aromātu. Bet, vai zināji, ka korejieši marinē, sāla un fermentē ne tikai burkānus? Izrādās, šinī valstī valda savdabīgs fermentētu dārzeņu jeb kimči kults un tie ir ļoti būtiska Korejas virtuves sastāvdaļa - it īpaši aukstajās ziemās, kad, gluži kā pie mums, svaigie nav plaši un pieejami. Kamēr citas Āzijas tautas dārzeņus cep un sutina, korejieši tos konservē. "Kimči" tulkojumā no korejiešu valodas tieši to arī nozīmē – "dārzeņi".

Dārzeņu koservēšanas tradīcija Korejā ir kļuvusi tik populāra, ka jēdziens "kimči" mūsdienās vairāk tiek attiecināts tieši uz fermentētiem nevis svaigiem dārzeņiem.

Kaut konservēšanai korejieši ir iemanījušies izmantot praktiski visus valstī augošos dārzeņus, tomēr visbiežāk tiek pielietoti kāposti, burkāni, rāceņi un gurķi. Kimči pagatavošanai tiek izmantotas gan mums labi zināmas garšvielas, piemēram, ķiploki, sīpoli, ingvers, sāls un pipari, gan eksotiskākas - zivju un austeru mērce. Melnie pipari marinādē bieži vien tiek aizstāti ar čili pipariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!