Sukādes no augļiem un ogām var saukt par tradicionālām, bet šī našķa pagatavošanai nav ierobežojumu. Vari tās pagatavot, piemēram, no ķirbja, burkāna vai bietēm, tikai izvēliess tās šķirnes, kas vārot neizšķīst. Burkānu gabaliņi vispirms jānovāra ūdenī, līdz tie ir gandrīz mīksti, tikai tad jāliek cukura sīrupā.
Lai sagatavotu ogu sukādes, nedrīkst aizmirst, ka ogu miziņas nedaudz jāsadursta, lai cukurs tajās var iesūkties un atdalīt sulu. Tālākā sukāžu gatavošana neatšķiras – kad ogas ar cukuru ir piesātinājušās un sīrups atdalījies, masu uz sieta notecina un liek žāvēties.
Sukādes vari izmantot kūku, kliņģeru un kēksu pagatavošanai. Svētku laikā ir svarīgi zināt, ka tās ir tādu tradicionālu Ziemassvētku kārumu kā pudiņš un panetone neatņemama sastāvdaļa. Bez tam sukādes ir laba piedeva jogurtiem, brokastu pārslām vai desertiem. Un, protams, tās lieliski garšo arī tāpat – pie aromātiskas tējas tases.
Ja parūpēsies sukādes glīti iesaiņot, tas kalpos kā veselīga un garda dāvana.