Prasmīgi pagatavots Ziemassvētku cepetis ir katras saimnieces lepnums un svētku galda rota. Kāds dod priekšroku putnu gaļai, kāds jēram, vēl kāds ne soli neatkāpjas no pārbaudītām vērtībām un nevar iedomāties svētkus bez sulīga cūkas cepeša. Mēs nolēmām svētkos iepriecināt visus gardēžus, tādēļ apkopojām desmit dažādu cepešu receptes katrai gaumei. Lai šogad tavs meistardarbs izdotos īpaši gards, iepazīsties arī ar laika gaitā pārbaudītiem, noderīgiem padomiem, ko sniedz portāla calis.lv apmeklētāji, un pagatavo arī kādu īpašāku mērci, kas būs kā punkts uz "i" karaliskajam svētku mielastam.
Gaļas gabala pagatavošanas veidi ir ļoti dažādi. Katrai saimniecei ir savs iemīļotais, taču prieku var rast tehnoloģijas dažādībā un kāpēc gan nepamēģināt kaut ko nebijušu, turklāt gana vienkāršu.
- Pirmais noteikums ir gaļu pirms gatavošanas paturēt istabas temperatūrā, lai tās iekšējā temperatūra būtu vienāda viscaur cepšanas sākumā. Pretējā gadījumā gaļas muskuļu šķiedras nebūs atlaidušās un gaļa rezultātā būs sīksta. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka gabals pēc termiskās apstrādes ir "jāatpūtina" - tad cepetis vai steiks būs sulīgs un maigs.
- Cepetis izdodas īpaši sulīgs un mīksts, ja to iepriekš iesmērē ar sinepēm vai iemarinē sojas mērcē.
- Ja ieberzē gaļu ar garšvielām atstāj to savilkties apmēram diennakti - vispirms trīs stundas noturi istabas temperatūrā, tad liec ledusskapī un pirms cepšanas vēl apmēram stundu turi istabas temperatūrā.
- Ieteicams cepeti pirms likšanas cepeškrāsnī uz pannas „apraut” ar garoziņu no visām pusēm, lai tas, cepoties krāsnī, nezaudētu savas sulas.
- Cepeša gaļu liec folijā – tas nodrošinās, ka cepetis izsutīs mīksts.
- Iesācējiem ieteicams cept cepeti speciālajos cepeša maisos, tad tas izdosies garantēti sulīgs, ūdens klāt nebūs jālej, pa vidu nekas nebūs jāaplaista, un vispār nekādu raižu - ieliec krāsnī un aizmirsti to uz stundu - pusotru. Pēdējās desmit minūtes maisu augšgalā atgriez vaļā, lai cepeša virspuse paliek skaisti brūna.
- Atverot cepamo maisu, apsmērē cepeti ar cukura sīrupu – izveidosies skaisti brūna cukura glazūras garoziņa un māju piepildīs dievīgs aromāts.
- Vari cept cepeti uz cepešpanna, ik pa 10-15 minūtēm pārlejot ar cepeša sulām, tad tas izdosies gan sulīgs, gan brūns.
- Vēl viens variants, kā dabūt cepetim kraukšķīgu un skaistu garoziņu - aptuveni 10 minūtes pirms izņemšanas no krāsns pārsmērē to ar sālsūdeni.
- Uz cepešpannas lej ūdeni, saliec dažādas garšvielas - piparus, lauru lapas, sīpolus sagriez, burkānus lielākos gabalos. Ja cepšanas laikā ūdens iztvaiko, tad pievieno vēl.
- Cepeša šķidrumu cepšanas beigās nolej un izmanto mērces pagatavošanai.